Σάββατο 9 Νοεμβρίου 2013

Αιτωλοακαρνανία: Παραμένει χωρίς ψυχιατρική κλινική

Μια σημαντική ευκαιρία για να αποκτήσει επιτέλους την πρώτη της ψυχιατρική κλινική η Αιτωλοακαρνανία, είναι το νέο νοσοκομείο στο Αγρίνιο. Κατά την υλοποίηση του, προβλέφθηκε να κατασκευαστεί ειδικός, ξεχωριστός χώρος, ο οποίος θα χρησιμοποιούνταν για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής.
Ο χώρος αυτός όμως δεν αξιοποιήθηκε τελικά για τον λόγο που είχε σχεδιαστεί, και τώρα εκεί στεγάζονται κάποιες υπηρεσίες του Κέντρου ΨυχικήςΥγείας και του Ερυθρού Σταυρού.
Το κτίριο, διαστάσεων γύρω στα 300-400 τετραγωνικά μέτρα, που προβλέπονταν να λειτουργήσει ως ψυχιατρική κλινική, έχει χτιστεί και έχει εξοπλιστεί. Σύμφωνα ...


με τον Χρήστο Σκαμνέλο, Προϊστάμενο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας, έχει τις κατάλληλες προδιαγραφές, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι ο αρχικός σχεδιασμός δεν προχώρησε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Σύμφωνα με τον κ. Σκαμνέλο, ο χώρος θα μπορούσε άνετα να φιλοξενήσει 12 κρεβάτια, δίνοντας έτσι οριστικά λύση στο πρόβλημα της μεταφοράς των ψυχικά ασθενών της περιοχής σε άλλα ιδρύματα της χώρας και κυρίως στο Δαφνί ή το Δρομοκαΐτειο.
Αυτή τη στιγμή, εκεί πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα εξωτερικά ιατρεία, από τους ψυχιάτρους του Κέντρου Ψυχικής Υγείας. Παράλληλα, γίνεται και η συνταγογράφηση κυρίως των φαρμάκων που οι ασθενείς λαμβάνουν από την Πρόνοια, ώστε να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Στο χώρο αυτό εξυπηρετούνται επίσης προβλήματα ασθενών του νοσοκομείου οι οποίοι χρειάζονται και ψυχιατρική μέριμνα, ενώ διεξάγεται και εκπαιδευτικό πρόγραμμα το οποίο αφορά σε γιατρούς που κάνουν την ειδικότητά τους. Στο σχεδιασμό υπάρχει και η περεταίρω αξιοποίηση του χώρου με την υλοποίηση θεραπευτικών ομάδων, ενώ ένας τμήμα έχει παραχωρηθεί στον Ερυθρό Σταυρό και λειτουργεί ως σημείο αναφοράς για τη διασύνδεσή του με το νοσοκομείο. Προκειμένου να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο το Κέντρο ψυχικής Υγείας, παραχωρείται σ’ αυτό το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του διοικητή του νοσοκομείου. Έτσι, οι ψυχίατροι αποκτούν τη δυνατότητα να μετακινούνται ακόμα και εκτός νομού για να καλύψουν διάφορα περιστατικά και ανάγκες ασθενών, όπως είναι η χορήγηση φαρμάκων.
Αυτό όμως το οποίο είναι το ουσιαστικό ζητούμενο, είναι ο χώρος να λειτουργήσει έτσι όπως είχε προβλεφθεί στον αρχικό σχεδιασμό του, για τη δημιουργία ψυχιατρικής κλινικής. Είναι άλλωστε κάτι το οποίο έχει ανάγκη όλη η περιοχή, καθώς το πλησιέστερο αντίστοιχο ίδρυμα, στην Πάτρα, έχει κορεστεί από ασθενείς. Η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο του νοσοκομείου δεν θέλησαν να αξιοποιηθεί ο χώρος κατά οποιονδήποτε άλλο τρόπο, καθώς αποφασίστηκε ότι δεν θα ήταν σωστό να αλλάξει ο χαρακτήρας του κτιρίου, αφού έτσι θα υπήρχε ο κίνδυνος να μην λειτουργήσει ποτέ για τον πραγματικό του σκοπό.
Ωστόσο, προκειμένου να παραμείνει ο χώρος εντελώς αναξιοποίητος, αποφασίσθηκε από τον απερχόμενο διοικητή του νοσοκομείου, Λάμπρο Δημητρογιάννη, να μεταφερθούν εκεί οι συγκεκριμένες υπηρεσίες που προαναφέραμε. Κρίθηκε σκόπιμο όμως από τον ίδιο να μην μεταφερθεί εκεί ολόκληρο το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, καθώς θεωρήθηκε ότι αυτό θα πρέπει να είναι περισσότερο προσβάσιμο στον πολίτη αλλά και να υπάρχει μια σχετική ανωνυμία και αποφυγή του στιγματισμού.
Ωστόσο παραμένει το ζήτημα της λειτουργίας του κτιρίου έτσι όπως είχε προβλεφθεί αλλά και με τρόπο ο οποίος θα εξυπηρετεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις ανάγκες της περιοχής. Τη στιγμή όμως που πανελλαδικά κλείνουν ιατρικές μονάδες αντί να δημιουργούνται καινούριες, μάλλον το αίτημα πρέπει να τεθεί πολύ πιο επιτακτικά τόσο από το νοσοκομείο, όσο και από την κοινωνία.
Κώστας Καρακώστας – εφημερίδα «Συνειδηση»

 http://www.agriniopress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο