Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Μικρή μείωση στις τιμές των καπνών φέτος

Σε εξέλιξη βρίσκονται αυτήν την περίοδο  οι παραδόσεις καπνών με τις τιμές να παρουσιάζουν μια έντονη διακύμανση σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν συλλεγεί έως τώρα. Οι ανώτατες τιμές που έχουν δοθεί έως τώρα αγγίζουν τα 4,30 και 4,40 ευρώ το κιλό και οι κατώτερες είναι στα 2,40 ευρώ, ίσως και παρακάτω σε ορισμένες περιπτώσεις......


   Σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΑΣ Μεσολογγίου και το παράρτημα της στην Μακρυνεία, όπου κινείται και ο μεγαλύτερος όγκος των καπνών , η διακύμανση αυτή οφείλεται στην ποιότητα του προϊόντος που παραδίδεται ενώ το λεγόμενο «στήσιμο» η μέση τιμή δηλαδή θα φτάσει τα 3,40 ευρώ αντί των 3,80 ευρώ το κιλό που ήταν πέρυσι. Από εκεί και πέρα το ενδιαφέρον των καπνοπαραγωγών θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, όπως και η αυξητική τάση του. Στην περιοχή της Μακρυνείας φαίνεται πως από το 2014 οι παραγωγοί θα πολλαπλασιαστούν, αφού βαίνει προς επίλυση το μείζον θέμα της αποκατάστασης των βλαβών στα αντλιοστάσια της περιοχής. Ήδη αναμένεται η ολοκλήρωση του έργου αποκατάστασης δυο αντλιοστασίων, το οποίο είχε καθυστερήσει σε μεγάλο βαθμό.
Πληροφορίες αναφέρουν πως μετά και από σύσκεψη που έγινε παρουσία εκπροσώπων των αγροτών , του τοπικού ΤΟΕΒ , της Περιφέρειας κλπ υπήρξε δέσμευση για χορήγηση επιπλέον ποσού 300 χιλιάδων ευρώ ώστε να αποκατασταθούν όλα τα αντλιοστάσια και να αρδευτεί ο κάμπος έκτασης 35 χιλιάδων στρεμμάτων.
Αγρότες της περιοχής σημειώνουν στο «Γ» πως εάν εγκριθεί η χρηματοδότηση και γίνει και η δεύτερη παρέμβαση τότε οι προοπτικές για την περιοχή θα είναι τελείως διαφορετικές και θα αναζωπυρωθεί το ενδιαφέρον για την αγροτική παραγωγή, ειδικά στον τομέα του καπνού ποικιλίας Σ.


agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο