Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Μεγάλη προσέλευση στο σεμινάριο για την ελιά

Με επίκεντρο την ελιά, την αξιοποίησή της ως μία καλλιέργεια που μπορεί να στηρίξει και να ενισχύσει την οικονομία της Ελλάδας γενικότερα και της Αιτωλοακαρνανίας ειδικότερα ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα στο Επιμελητήριο Αιτωλοακαρνανίας το τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο με τίτλο «Μέθοδοι βιώσιμης διαχείρισης για την ελαιοκαλλιέργεια»  που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων και το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας διοργανώνει.........


Οι ομιλητές της σημερινής πρώτης μέρας εξήγησαν με αναλυτικό τρόπο και παρουσίασαν στους δεκάδες καλλιεργητές, ελαιοτριβείς, τυποποιητές και γεωτεχνικούς  που παρευρέθησαν για να την παρακολουθήσουν, συστήματα διαχείρισης ελαιώνων με έμφαση στην ολοκληρωμένη διαχείριση και στη βιολογική γεωργία, πώς να εγκαταστήσουν τον ελαιώνα προσαρμοσμένο πάντα στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής και την αντίστοιχη επιλογή των κατάλληλων ποικιλιών, την άρδευση της ελιάς, τη λίπανση του Ελαιώνα και το κλάδεμα των ελαιοδέντρων. Τις εισηγήσεις πάνω στα θέματα αυτά έκαναν οι Γ.Κουμπούρης, Κ. Χαρτζουλάκης και Γ. Ψαρράς, ερευνητές Ινστιτούτου ελιάς και Υποτροπικών Φυτών Χανίων.
     Τους ορθολογικούς τρόπους άρδευσης της ελιάς παρουσίασε ο κ. Χαρταουλάκης ο οποίος και μίλησε για την «αειφόρο διαχείριση του νερού» προτρέποντας τους καλλιεργητές να ποτίζουν βράδυ, να καταγράφουν την ποσότητα του νερού που χρησιμοποιούν αλλά και να συντηρούν το αρδευτικό τους σύστημα με συγκεκριμένους τρόπους.
«Η Αιτωλοακαρνανία έχει μεγάλη παραγωγή και σε βρώσιμη ελιά και σε λάδι και είναι η ελαιοκαλλιέργεια ένα κομμάτι της αγροτικής παραγωγής που πρέπει να συνεχίσει και να βελτιωθεί. Δεν θα πρότεινα μονοκαλλιέργεια σε καμία περιοχή της Ελλάδας όπως ούτε και εδώ. Όμως ένας τέτοιος συντελεστής παραγωγής πρέπει να λάβει την απαραίτητη προσοχή και μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά», σχολιάζει ο κ. Γ. Κουμπούρης στο agriniopress.gr.
Η ημερίδα συνεχίζεται και αύριο με σειρά από ενδιαφέροντα θέματα, ανάμεσα σε αυτά και το ζήτημα της κατοχύρωσης Π.Ο.Π για τις ελιές της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ με το πέρας των ομιλιών ξεκινά το πιο ενδιαφέρον και εποικοδομητικό κομμάτι, εκείνο της πρακτικής άσκησης στον αγρό. Οι καλλιεργητές που παρακολουθούν την ημερίδα θα αναχωρήσουν αναχωρούν για να εφαρμόσουν πρακτικά σε ελαιώνες τα όσα έμαθαν για την καλλιέργεια της ελιάς.
 





agriniopress

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο