Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2013

Πώς θα ψηφίσουμε για Δήμους και Περιφέρειες;

Την πρόθεση του να προχωρήσει σε αλλαγή του εκλογικού νόμου στις αυτοδιοικητικές εκλογές επανέλαβε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε προ ημερών, γεγονός που όπως όλα δείχνουν επισπεύδει τις διαδικασίες.
Το Υπουργείο Εσωτερικών επεξεργάζεται το τελευταίο διάστημα την πρόταση, η οποία πρόθεση της κυβέρνησης είναι να έχει άμεση ισχύ από τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Οι αντιδράσεις των δημάρχων δεν είναι ξεκάθαρες, ωστόσο υπάρχουν πολλοί που μιλούν για μία ουσιαστική μεταρρύθμιση που θα επιτρέψει στους Δήμους να ανατρέψουν την όποια κομματική 

παρέμβαση.
Σύμφωνα με την πρόταση που επεξεργάζεται ο Γιάννης Μιχελάκης:
Θα υπάρχουν δύο ψηφοδέλτια. Ένα για τους υποψήφιους δημάρχους με αλφαβητική σειρά και ένα δεύτερο για όλους τους δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παράταξης. Οι πολίτες δηλαδή θα επιλέγουν ξεχωριστά δήμαρχο και ξεχωριστά δημοτικούς συμβούλους ανεξαρτήτως παρατάξεων.
Σε περίπτωση που κάποιος δήμαρχος πιάσει την πρώτη Κυριακή το όριο του 42%, θα εκλέγεται αυτοδίκαια, ενώ σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρχει και δεύτερος γύρος την επόμενη Κυριακή.
Σημείο κλειδί για την αποδοχή του μέτρου και την ουσιαστική βιωσιμότητα του, θα είναι η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων. Αν δηλαδή ένας δήμαρχος, έχει απαραίτητα την πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο. Μέχρι στιγμής, φαίνεται να κυριαρχεί η άποψη πως ο κάθε υποψήφιος Δήμαρχος θα ανακηρύσσει συνδυασμό πριν τις εκλογές και ανάλογα με τα αποτελέσματα θα πρέπει να έχει τουλάχιστον το 51% των δημοτικών συμβούλων υπέρ του. Για παράδειγμα, σε ένα 31μελές συμβούλιο, αν ο νικητής δήμαρχος δεν εκλέξει 15 συμβούλους την πρώτη Κυριακή, αλλά 12, τότε θα εκλέγονται οι 3 που του λείπουν από τους επιλαχόντες της παράταξής του που κατετάγησαν μετά τον 30ό. Σ' αυτή την περίπτωση οι 3 επιλαχόντες θα αφαιρούνται από τις υπόλοιπες παρατάξεις.
Για πρώτη φορά θεσπίζεται όριο εκλογής 5%, για τους υποψηφίους δημάρχους. Κανένας υποψήφιος δήμαρχος δε θα έχει δικαίωμα συμμετοχής στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, εφ' όσον ο ίδιος προσωπικά δεν πιάσει το ποσοστό αυτό. Η διάταξη αυτή ισχύει και για τους δημοτικούς συμβούλους, των οποίων ο επικεφαλής του συνδυασμού δε συγκεντρώσει το 5%, ακόμα και αν οι ίδιοι προσωπικά συγκεντρώσουν περισσότερες ψήφους από συνυποψηφίους τους άλλων παρατάξεων.
Οι αντιδράσεις των κομμάτων
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική την προσπάθεια, με το Γραμματέα Ανδρέα Παπαμίμικο να έχει πάρει πάνω του το θέμα, σημειώνοντας πως πρόκειται για μία "τομή στη λειτουργία της αυτοδιοίκησης", με την οποία θα δοθεί ένα τέλος στο στραγγαλισμό της από τα κόμματα. Στο ΠΑΣΟΚ οι αντιδράσεις είναι ακόμα συγκεχυμένες, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη του, ο Ευάγγελος Βενιζέλος έχει μπει σε κουβέντα για το θέμα, που δείχνει να καταλήγει σε θετικό αποτέλεσμα. Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ μέσω τοποθετήσεων στελεχών του δείχνει να είναι αρνητικός, κάνοντας λόγο για τέχνασμα της συγκυβέρνησης προκειμένου να αλλοιωθεί το μήνυμα των εκλογών.

 http://gr.news.yahoo.com

1 σχόλιο:

  1. ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑΣ . ΝΑ ΕΧΕΙ Ο ΚΥΡ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΟΤΙ ΘΕΛΕΙ , ΑΥΤΟΣ ΚΑΙ Η ΠΑΡΕΑ ΤΟΥ. ΚΑΙ Η ΨΗΦΟΣ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ ; ΑΛΛΟΥΣ ΘΑ ΑΝΑΔΕΙΚΝΥΕΙ , ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ . ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΓΡΑΜΜΕΝΗ ΤΗΝ ΕΧΟΥΝ , ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ , ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΛΟΓΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
    ΤΕΛΙΚΑ , ΕΙΝΑΙ ΤΌΣΟ ΑΔΥΝΑΜΟ , ΩΣΤΕ ΔΕΝ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο