Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2013

Νίκη Φούντα: Στις τελευταίες θέσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων η Ελλάδα

          Άλλη μία θλιβερή αρνητική πρωτιά για τη χώρα μας κα ταγράφεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού η Ελλάδα, κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις στην παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
      Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι ευρωπαίοι καταναλωτές στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα (σε ποσοστό που φθάνει το 71%) και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερο αντίτιμο για την αγορά τους, τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα δεν φθάνουν στα ράφια των ευρωπαϊκών αγορών και η ελληνική οικονομία χάνει ένα προνομιακό πεδίο παραγωγής.
 Ωσ     τόσο η ένταξη του δυναμικού αυτού τομέα στις προτεραιότητες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα μπορούσε να αναδείξει τη χώρα μας σε πρωταγωνίστρια παραγωγό. Η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα ζητά την ανάληψη πρωτοβουλιών από τον αρμόδιο Υπουργό, όπως την αναθεώρηση του πλαισίου για τη βιολογική γεωργία βάσει χρονοδιαγράμματος και την  αυστηροποίηση των κανόνων πιστοποίησης.............



Απαιτείται άμεσα:
 -βελτίωση του συστήματος ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής,
- θέσπιση ενιαίων κανόνων βιολογικής γεωργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ,
- αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ζώα βιολογικής εκτροφής (πχ. με ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής βιολογικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών στην εκάστοτε περιοχή εκτροφής, ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων),
-εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων,
- δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων όπου θα αναγράφονται οι φορείς πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.

       Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια παραγωγός βιολογικών προϊόντων στην Ε.Ε., ενώ και επ’ ευκαιρίας της Ελληνικής Προεδρίας, πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε η Ευρώπη να υιοθετήσει ένα προωθημένο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα.
       Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να αποτελέσει επ’ ουδενί εμπόδιο για την ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας, ιδιαίτερα σήμερα που η ζήτηση τέτοιων προϊόντων (εξαιτίας της υψηλής διατροφικής τους αξίας) αυξάνεται ραγδαία. Αντίθετα, πρέπει να αναληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες, ώστε να ενισχυθεί η εν λόγω παραγωγή, αλλά και οι εξαγωγές της χώρας μας στο εξωτερικό.


ΝΙΚΗ ΦΟΥΝΤΑ: ΑΥΣΤΗΡΟΠΟΊΗΣΗ ΚΑΝΌΝΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΊΗΣΗΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΏΝ
ΕΡΩΤΗΣΗ
προς τον κ.  Υπουργό
 Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Θέμα: «Ανάγκη για αυστηρότερος ελέγχους και ενιαίους κανόνες πιστοποίησης για τα βιολογικά προϊόντα της ΕΕ»
      Σύμφωνα με έκθεση σχετικά με τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης για το μέλλον της βιολογικής γεωργίας που δημοσίευσε τις προηγούμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκύπτει ότι οι ευρωπαίοι καταναλωτές εμπιστεύονται τα βιολογικά προϊόντα σε ποσοστό 71% (κυρίως για φιλοπεριβαλλοντικούς λόγους αλλά και επειδή είναι απαλλαγμένα από ΓΤΟ και υπολείμματα φυτοφαρμάκων) και είναι διατεθειμένοι να καταβάλουν ακόμα μεγαλύτερο αντίτιμο για την αγορά τους.
     Αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της διαβούλευσης σκιαγραφούν το αίτημα για προϊόντα υψηλής ποιότητας, με βελτίωση του συστήματος ελέγχων σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας παραγωγής, θέσπιση ενιαίων κανόνων βιολογικής γεωργίας σε όλες τις χώρες της ΕΕ, αυστηροποίηση του πλαισίου για τα ζώα βιολογικής εκτροφής (πχ. με ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής βιολογικών πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών φυτών στην εκάστοτε περιοχή εκτροφής, ενίσχυση των προτύπων καλής μεταχείρισης των ζώων), εξασφάλιση ιχνηλασιμότητας με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων, δημιουργία μιας ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων όπου θα αναγράφονται οι φορείς πιστοποίησης των βιολογικών προϊόντων στην Ευρώπη.
     Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης θα χρησιμοποιηθούν στη διαδικασία αναθεώρησης του πολιτικού και νομικού πλαισίου για τη βιολογική γεωργία στην Ευρώπη και στην κατάρτιση μιας συνολικής στρατηγικής που πρέπει να υποβληθεί στις αρχές του 2014 επί ελληνικής προεδρίας.

     Επειδή τα βιολογικά προϊόντα, ως προϊόντα υψηλής ποιότητας, μπορούν να αποτελέσουν ένα προνομιακό πεδίο παραγωγής και η χώρα μας, από τις τελευταίες θέσεις παραγωγής βιολογικών προϊόντων στην ΕΕ, να αναδειχθεί σε πρωταγωνίστρια παραγωγός σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον το Υπουργείο έγκαιρα ενσωματώνει τα αιτήματα και τις τάσεις στις στρατηγικές κατευθύνσεις του,
ερωτάται ο κ. Υπουργός:
• Θα προωθήσει άμεσα, και με ποιο χρονοδιάγραμμα, την αναθεώρηση του πλαισίου για τη βιολογική γεωργία με αυστηροποίηση των ελέγχων και των κανόνων πιστοποίησης ώστε η χώρα μας να αποκτήσει συγκριτικό πλεονέκτημα στο πεδίο της παραγωγής βιολογικών προϊόντων;
•Θα αναλάβει πρωτοβουλίες, και με την ευκαιρία της ελληνικής προεδρίας, ώστε η ΕΕ να υιοθετήσει ένα προωθημένο πολιτικό και νομικό πλαίσιο για τα βιολογικά προϊόντα;


1 σχόλιο:

  1. Δεν ρώταγες με την ευκαιρία και τι σκέφτεται να κάνει με το χωροταξικό των ιχθυοκαλλιεργειών? Μόνο δύο φορές έχεις ρωτήσει μέχρι τώρα και οι ιχθυοκαλλιεργητές αγωνιούν μπας και δεν υπογραφεί το χωροταξικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο