Παρασκευή 30 Αυγούστου 2013

Επιστολή ΕΑΣ Αγρινίου για το Mέτρο 144 στους καπνοπαραγωγούς

           Επιστολή προς τον νέο ειδικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, απέστειλε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Αγρινίου, κ. Θωμάς Κουτσουπιάς
     Στην επιστολή του αναφέρεται στα τρέχοντα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες του Αγρινίου και ζητάει συνάντηση με τον νέο ειδικό γραμματέα.
     Ειδικότερα, στην επιστολή του ο κ. Κουτσουπιάς αναφέρεται στην καθυστέρηση πληρωμής της 3ης δόσης του γνωστού 9χίλιαρου που αναμένουν οι καπνοκαλλιεργητές και στα προβλήματα των αγροτών που έχουν επενδύσει σε Σχέδια Βελτίωσης.

Αναλυτικά η επιστολή του κ. Κουτσουπιά αναφέρει:
Κύριε Ειδικέ,
σας ευχόμαστε ολόψυχα καλή επιτυχία στα δύσκολα καθήκοντα που αναλάβατε προσφάτως και καλή δύναμη για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου.
     Η ΕΑΣ Αγρινίου εκπροσωπεί και εξυπηρετεί 22.000 παραγωγούς μέλη της, σε μια περιοχή που καταλαμβάνει τα ¾ του Νομού Αιτ/νίας. Είναι μια περιοχή καθαρά κτηνοτροφική με παράδοση στην καλλιέργεια καπνού, στις δενδρώδεις καλλιέργειες και στην καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών............



       Ο Νομός Αιτ/νίας ήταν ο μεγαλύτερος νομός σε παραγωγή καπνού. O καπνός είναι το μόνο προϊόν που το 2010, οι άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών μειώθηκαν στο μισό, με καταστροφικές συνέπειες για ολόκληρο το Νομό. 
     Μετά από αγώνες και πολλές προσπάθειες των φορέων των παραγωγών, καθορίστηκε ως αντιστάθμισμα για το τεράστιο απολεσθέν εισόδημα, το Μ144 και η εγγραφή ξεχωριστού λογαριασμού για τους πρώην καπνοπαραγωγούς στα σχέδια βελτίωσης
      Ωστόσο τα τελευταία τρία χρόνια αλλάξανε τρείς ειδικοί γραμματείς και κανένας δεν κατάφερε ή δεν πρόλαβε ή δεν ήθελε να λύσει τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτικός κόσμος και που σας αναλύουμε παρακάτω:

1.Μ144 
Α. Πληρωμή γ’ δόσης

     Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου υπέβαλε τον Ιανουάριο του 2011 6.402 επιχειρηματικά σχέδια για ένταξη στο Μ144 πρώην καπνοπαραγωγών με αντίστοιχο αριθμό αιτημάτων για την πληρωμή της 1ής δόσης. 
    Η πληρωμή της 1ής δόσης πραγματοποιήθηκε το 01/07/2011. Η πρόσκληση για την 2η δόση ανακοινώθηκε τον Μάρτιο του 2012 και η πληρωμή για 5490 παραγωγούς, πραγματοποιήθηκε 27/06/2012. Η πρόσκληση για την 3η δόση ανακοινώθηκε Ιούνιο του 2013 και υποβλήθηκαν 4860 αιτήματα. Η πληρωμή της 3ης δόσης προγραμματίζεται από την διαχειριστική το Δεκέμβριο! 
    Ο λόγος που επικαλέστηκε, σε κατ’ ιδίαν συνάντησή μας, ο προηγούμενος Ειδικός Γραμματέας, είναι ότι πρέπει να ολοκληρωθεί πρώτα το ΟΣΔΕ για να μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να διασταυρώσει. Ωστόσο σήμερα το ΟΣΔΕ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί στο σύνολο των παραγωγών και μπορεί να γίνει η διασταύρωση που επιθυμεί η Ειδική Γραμματεία. Εάν είναι αυτός ο λόγος μπορεί να προχωρήσει στη διασταύρωση και πληρωμή για τους παραγωγούς που δεν παρουσιάζουν πρόβλημα και ένας μικρός αριθμός που θα παρουσιάσει πρόβλημα στους διασταυρωτικούς ας μετατεθεί τον Δεκέμβριο.

Β. Διάδοχοι γεωργοί.
Παραγωγοί που είναι διάδοχοι γεωργοί παραγωγών που έχουν ενταχθεί στο μέτρο πρόωρης συνταξιοδότησης και έχουν αλλάξει διάδοχο με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, δεν επιτρέπεται από την διαχειριστική να αναλάβει τις υποχρεώσεις του επιχειρηματικού σχεδίου στα πλαίσια του Μ144 ο νέος διάδοχος. Δηλαδή επιτρέπεται από το μέτρο της πρόωρης η αλλαγή του διαδόχου που είναι για το σύνολο της γεωργικής εκμετάλλευσης για 15 έτη και δεν επιτρέπεται από το Μ144 η αλλαγή που είναι για μικρό μέρος της εκμετάλλευσης και για ένα ή δύο έτη.

Γ. Κληρονόμοι.
Μετά από επανειλημμένες οχλήσεις, αντιμετωπίστηκε ορθά η δυνατότητα ένταξης στο Μ144 στους αποκλειστικούς κληρονόμους της εκμετάλλευσης το 2ο και 3 έτος. Ωστόσο, μέχρι σήμερα η Διαχειριστική αρνείται προκλητικά να προωθήσει λύση και για τους κληρονόμους του 1ου έτους εφαρμογής.

Δ. Αλλαγές στην ΑΕΕ
Παραγωγοί που παρουσίασαν πρόβλημα στην διασταύρωση με την ενιαία δεν μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα για πληρωμή. Ωστόσο το πρόβλημα λύθηκε αλλά δεν είναι ανοιχτό το σύστημα για να μπορέσουν να υποβάλλουν αίτημα.

Ε. Αλλαγή Αρχηγού Οικογενειακής Εκμετάλλευσης.
Μεταβίβασαν το σύνολο των δικαιωμάτων και την εκμετάλλευση σε άλλο μέλος της οικογένειας. Ωστόσο δεν είναι εφικτή η μεταβίβαση των υποχρεώσεων στα πλαίσια του Μ144.

Στ. Παράταση Μ144
Μετά την παράταση της ΚΑΠ για 2 έτη ζητάμε και την αντίστοιχη επέκταση του μέτρου για άλλα δύο έτη.

2. Σχέδια Βελτίωσης.
    Στο Νομό Αιτ/νίας το Σεπτέμβριο του 2011 υποβλήθηκαν 450 μεγάλα σχέδια βελτίωσης εκ των οποίων τα 212 είναι μέσω της ΕΑΣ Αγρινίου. Δύο έτη μετά, την 23/08/2013 είχαμε παραλάβει 103 προεγκρίσεις. Την 26/08/2013 παραλάβαμε 47 εγκρίσεις όλες απορριπτέες και στο σύνολο τους κτηνοτρόφοι και πρώην καπνοπαραγωγοί που υποτίθεται ότι έπρεπε να στηριχτούν περισσότερο.
     Επιπλέον από τα 212 σχέδια βελτίωσης, τα 204 έχουν επένδυση φωτοβολταικού πάρκου, ανταποκρινόμενοι στις προσκλήσεις και τις ενημερώσεις της Διαχειριστικής και των στελεχών της την περίοδο της υποβολής ότι είναι επιλέξιμη δαπάνη.
     Ωστόσο, μετά την υποβολή των σχεδίων βελτίωσης και μετά την υλοποίηση της επένδυσης από τους παραγωγούς, προστέθηκε εντέχνως μια λέξη (Αυτοπαραγωγός) στις εγκρίσεις που στην ουσία ακυρώνει όλα τα σχέδια που περιέχουν την συγκεκριμένη επένδυση.
Κύριε Ειδικέ,
     Ζητάμε άμεσα μια συνάντηση μαζί σας να σας παραθέσουμε αναλυτικά τις απόψεις μας και τις προτάσεις μας, ώστε σε αυτή τη χώρα να κατορθώσουμε να συνεννοηθούμε για τα αυτονόητα.
Εμείς οι αγρότες δεν ζητάμε χάρες Ζητάμε να μην στέκεστε εμπόδιο.

Με τιμή
Για την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αγρινίου
Ο Πρόεδρος
Θωμάς Κουτσουπιάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο