Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«ΟΙ ΠΕΡΙΩΝΥΜΟΙ ΤΡΙΑΚΟΣΙΟΙ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ»

Του Μουντούρη Ανδρέα  
 Τ. εφοριακός – συγγραφέας  

        Ονομαστοί είναι οι πολεμικοί αγώνες των Ελλήνων της αρχαιότητας για την αντιμετώπιση ξένων επιδρομέων. Η εθνική αυτή αντίσταση κορυφώθηκε στη διάρκεια των λεγόμενων Μηδικών πολέμων των αρχών του 5ου π.χ. αιώνα. 
    Κορυφαία δείγματα κατά χρονολογική σειρά ήταν: Η μάχη του Μαραθώνα το 490 π.χ., η μάχη των Θερμοπυλών το 480 π.χ., η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.χ. και η μάχη των Πλαταιών το 479 π.χ...............

 
      Η πρώτη από αυτές και οι δυό τελευταίες ήταν νικηφόρες. Η δεύτερη δεν είχε νικηφόρο αποτέλεσμα, αλλά ήταν μια ηρωική αντίσταση, που έχει ανεκτίμητη αξία ως σθεναρή στάση ψυχής. Οι μαχητές των Θερμοπυλών, οι περιώνυμοι τριακόσιοι του Λεωνίδα και όσοι άλλοι Έλληνες τους συμπαραστάθηκαν, είναι αναμφισβήτητα οι πιο ένδοξοι νεκροί της ελληνικής αρχαιότητας. Η συνοπτική διατύπωση «μολών λαβέ» υπήρξε έκτοτε, μια καθοδηγητική αρχή για τον Ελληνισμό. 
      ‘Όπως είναι γνωστό, επαναλήφθηκε διαφοροποιημένη λίγο πριν την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους Οθωμανούς και ως βροντερό «Όχι» τον Οκτώβριο του 1940 στους φασίστες του Μουσολίνι.     

Η αντίσταση στις Θερμοπύλες απέναντι στις μυριάδες του περσικού στρατού έχει προκαλέσει το θαυμασμό όλων όσοι μελετούν την αρχαία ιστορία μας και είναι πάντοτε επίκαιρη. Ο κινηματογράφος με την παραστατική δύναμη που διαθέτει επιδίωξε να μας δώσει αναπαράσταση της ηρωικής εκείνης αντίστασης. Φυσικά ο κινηματογραφικός σκηνοθέτης στην προσπάθειά του να καινοτομήσει βάζει σε λειτουργία τη λεγόμενη «ποιητική αδεία», διασκευάζει, χωρίς πρόθεση να αδικήσει, κάποιες λεπτομέρειες του ιστορικού γεγονότος. Μας είναι ευπρόσδεκτες οι κινηματογραφικές αναπαραστάσεις ένδοξων σελίδων της εθνικής ιστορίας μας. Συμβάλλουν αναμφισβήτητα στη διεθνή προβολή μας. 
        Αλλά μας δημιουργεί ένα καθήκον, που έχει δυο όψεις. Η μία είναι να δοθεί η βάση των δεδομένων, δηλαδή ποια στοιχεία ήταν εκείνα που διαμόρφωσαν τέτοιες ηρωικές στάσεις. Η άλλη είναι να μελετηθούν τα ιστορικά δεδομένα με βάση τα αυθεντικά κείμενα. Με άλλα λόγια να μελετήσουμε σε βάθος την ιστορία μας, για να γνωρίζουμε την αλήθεια και  να μη γινόμαστε κάθε φορά έρμαια ξένων εχθρικών συμφερόντων,  που προσπαθούν με κάθε μέσο και τρόπο να υποβαθμίσουν τον πολιτισμό   μας και ν’ αλλοιώσουν τη εθνική μας συνείδηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο