Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Ερώτηση Νίκου Μωραίτη (ΚΚΕ) για τα Προβλήματα του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Υγείας
Θέμα: Προβλήματα στη λειτουργία του ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας.
     Oι σοβαρές και αδιαμφισβήτητες ελλείψεις σε μόνιμο και ειδικευμένο προσωπικό μας αναγκάζουν να επανέλθουμε στο ζήτημα της λειτουργίας του ΚΑΦΚΑ στην Αμφιλοχία.
     Πρόκειται για συνέχεια της υποβάθμισης του δημόσιου συστήματος υγείας. Απόδειξη αυτού είναι το γεγονός ότι ενώ οι ανάγκες για την υγεία, για την αποκατάσταση των αναπήρων πανελλαδικά είναι μεγάλες οι δημόσιες υποδομές δεν αρκούν για να τις καλύψουν και η κυβέρνηση δεν παίρνει άμεσα μέτρα για την αντιμετώπισή τους. Στη χώρα μας υπάρχουν 200 δημόσια κρεβάτια αποκατάστασης ενώ οι ανάγκες σύμφωνα με τους ίδιους τους επιστήμονες είναι για 2.000.....................



      Την ίδια στιγμή οι λαϊκές οικογένειες αναγκάζονται να πουλήσουν ότι έχουν και δεν έχουν για τις ανάγκες αποκατάστασης των ανθρώπων τους, καταφεύγοντας στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα αποκατάστασης στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
           Η ευθύνη γι’ αυτή την κατάσταση βαραίνει όλες τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, που αντιμετωπίζουν την υγεία σαν εμπόρευμα, σαν πηγή κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η πολιτική της υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος υγείας και των παρεχόμενων υπηρεσιών για να οδηγείται ο κόσμος στα διάφορα ιδιωτικά κέντρα που αναπτύσσονται γοργά τα τελευταία χρόνια.
      Ταυτόχρονα προχωράει και το χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους χώρους της υγείας και της πρόνοιας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες προσλήψεις που έχουν γίνει ως τώρα είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που απολύονται και προσλαμβάνονται κάποιοι μέσα από διάφορα, προγράμματα,  κρατώντας τους εργαζόμενους όμηρους μέσα στην ανασφάλεια.
      Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι λογική συνέπεια της πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις στα πλαίσια της Ευρωπαϊκή Ένωση και ακολουθούν τα κόμματα του ευρωμονόδρομου στην Ελλάδα.
     Στο ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας, είναι ενδεικτικό πως σήμερα λειτουργούν υποτυπωδώς μόλις 4 κλίνες. Παρότι υπάρχουν οι υποδομές και η δυνατότητα για 24ωρη ολοκληρωμέ­νη λειτουργία 80 κλινών.
     Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε όλο το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό – ιατρικό, νοσηλευτικό, και άλλες ειδικότητες όπως Φυσίατρους, ψυχολόγους, παθολόγους ή γενικούς γιατρούς, εργαστηριακούς,  καθώς και φυσικοθεραπευτές, λογοθεραπευτές και εργοθεραπευτές και ψυχολόγους. 
    Αυτή τη στιγμή στο ΚΑΦΚΑ εργάζεται μόνο ένας φυσικοθεραπευτής, που τις επόμενες ημέρες φεύγει με κανονική άδεια και για ένα μήνα δεν θα υπάρχει φυσικοθεραπευτής, με αποτέλεσμα να σταματήσει ουσιαστικά η λειτουργία του κέντρου. Ήδη διώχνουν ασθενείς. Δεν υπάρχει λογοθεραπευτής αφού η εργαζόμενη λογοθεραπεύτρια είναι σε άδεια λοχίας. Επίσης δεν εργάζεται ψυχολόγος γιατί απολύθηκε η προηγούμενη που ήταν με σύμβαση.
      Την ίδια στιγμή ενώ υπάρχουν τέτοιες ελλείψεις προσωπικού μετακινείται προσωπικό από το ΚΑΦΚΑ Αμφιλοχίας στο Νοσοκομείο Αγρινίου, επιβεβαιώνοντας, αυτό που σαν κόμμα είχαμε προειδοποιήσει όπως και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των υγειονομικών, ότι η ένταξη των ΚΑΦΚΑ  σε όλη την Ελλάδα στα νοσοκομεία θα τα οδηγήσει στο κλείσιμο και θα αφήσει την υποδομή τους και το «χώρο» για εκμετάλλευση στους διάφορους επιχειρηματίες.
       Επιπλέον πρόβλημα υπάρχει και με τη σίτιση των ασθενών που σήμερα γίνεται με κέτερινγκ ενώ υπάρχουν σύγχρονες υποδομές μαγειρείων και εστιατορίων στο κέντρο.
      Ενδεικτικό της υποβάθμισης του ΚΑΦΚΑ ως συνέπεια της συνειδητής επιλογής των κυβερνήσεων για ιδιωτικοποίηση της αποκατάστασης είναι ότι σύγχρονα μηχανήματα παραμένουν στις αποθήκες αναξιοποίητα και σκουριάζουν για χρόνια. Με βάση αυτά είναι φανερό ότι η λειτουργία του ΚΑΦΚΑ βρίσκεται στον «αέρα», οδηγείται κυριολεκτικά στο κλείσιμο, όταν σε όλη την Δυτική Ελλάδα δεν υπάρχει άλλο δημόσιο κέντρο αποκατάστασης παρά το μεγάλο αριθμό τροχαίων και εργατικών ατυχημάτων αλλά και αγγειακών επεισοδίων που θέλουν αποκατάσταση.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός αναλογιζόμενος τις ευθύνες της κυβέρνησης απέναντι στους αναπήρους και τους κατοίκους γενικότερα της περιοχής της Δυτικής Ελλάδας εάν θα πάρει όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα για να μη κλείσει το ΚΑΦΚΑ, και ν’ αναπτυχθεί σαν ένα σύγχρονο, δημόσιο κέντρο αποκατάστασης, πλήρως αναπτυγμένο, στελεχωμένο με μόνιμο προσωπικό, με δωρεάν και υψηλής ποιότητας υπηρεσίες προς τους ασθενείς και τους αναπήρους της ευρύτερης περιοχής.
Οι βουλευτές
Νίκος Μωραΐτης

Νίκος Καραθανασόπουλος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο