Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή στον Πρόδρομο


       Στο Πρόδρομο Ξηρομέρου και σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από το χωριό, στη περιοχή Ρούστα, στην πλαγιά ενός υψώματος, ανάμεσα στις αιωνόβιες Βελανιδιές, βρίσκεται το ανακαινισμένο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής.
     Το πανέμορφο εκκλησάκι της Αγίας και Μεγαλομάρτυρος Παρασκευής εορτάζει και πανηγυρίζει ως:
Το απόγευμα της Πέμπτης και ώρα 7μ.μ, θα ψαλλεί ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός με αρτοκλασία και θα ψαλλεί και η παράκλησις της Αγίας.
Το πρωί της Παρασκευής θα τελεσθεί η πανηγυρική θεία λειτουργία.
        Ο Πρόεδρος του Προδρόμου Διονύσης Νικολές και το Εκκλησιαστικό συμβούλιο καλούν τους Ενορίτες και τους ευλαβείς Χριστιανούς να τιμήσουν την εορτή της Αγίας αλλά και να λάβουν τη χάρη της..............



Το εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής στη Ρούστα
         Μέσα στο Βελανιδώνα, χωμένο στο βουνό, στα ερείπια του παλιού χωριού Ρούστα, δίπλα στον σημερινό Πρόδρομο, βρίσκεται το ανακαινισμένο από τον Σύλλογο Προδρομιτών Αθήνας το ξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής
    Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Προδρομιτών, ξαναζωντάνεψε από τα ερείπια την ιστορία του Προδρόμου και το εκκλησάκι σήμερα έχει αναστηλωθεί και αποτελεί το στολίδι της περιοχής.

Κάλεσμα στη γιορτή της Αγίας Παρασκευής από τον Πρόεδρο του Προδρόμου Διονύση Νικολέ
     Ο Πρόεδρος Διονύσης Νικολές μας δήλωσε: «Παρακαλούμε οι ευσεβείς χριστιανούς και φέτος να ανηφορίσουν στη Ρούστα για να προσκυνήσουν με ευλάβεια στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, είτε ανήμερα είτε την παραμονή της γιορτής για να ανάψουν τα κεράκια ,να εκκλησιαστούν και να προσευχηθούν
    Το εκκλησάκι αναστηλώθηκε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Προδρομιτών και λαμπρύνει με την παρουσία του το χωριό μας  που έχει  μεγάλη ιστορία στις αρχές της ορθοδοξίας.
      Να τονίσω επίσης ότι αμέσως μετά την αναστήλωση είχαμε την άμεση συμπαράσταση του δήμου Ξηρομέρου και τη προσωπική στήριξη του δημάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά, ο οποίος αγαπάει το χωριό μας και έκανε τσιμεντόστρωση στο δρόμο και έγινε  εύκολη, βατή και ξεκούραστη η διαδρομή και μπορεί πλέον να ανεβαίνει και αυτοκίνητο.
     Στη συνέχεια η αντιδήμαρχος πολιτισμού Ντίνα Κουμανδράκη Σαμαρά βοήθησε να γίνει περίφραξη γύρω από το ιστορικό εκκλησάκι και έτσι ο χώρος μετατράπηκε σε ένα θρησκευτικό  προσκύνημα.

      Αυτό που προέχει, πάντως, είναι ότι όλοι οι Κάτοικοι του Προδρόμου στήριξαν την ανακαίνιση έτσι ώστε να επανέλθει η Αγιά Παρασκευή στην παλιά της δόξα και αίγλη και να δοθεί και πάλι ζωή στον ιερό αυτό τόπο».


2 σχόλια:

  1. Ενα ακομη ομορφο παλιο ξωκκλησι της μεταβυζαντινης περιοδου στην περιοχη μας φτιαγμενο απο ντοπια πετρα. Δεμενο με το περιβαλον γυρω καταντησε κακοτεχνο….

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αρχαιολογικη υπηρεσια δεν τα βλρπει αυτα? Ειναι κριμα τετοια μνημεια να καταληγουν ετσι. Δυστυχως εγινε και σε αυτο οτι εγινε και σε αλλα ξωκλησια και μοναστηρια του τοπου μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο