Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Επιστολή - διαμαρτυρία προς Υπουργείο Οικονομικών του Δημάρχου Π. Σαμαρά για αντικειμενικές αξίες οικοπέδων στο Δήμο Ξηρομέρου

Έγγραφη διαμαρτυρία τους προς τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνη και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα, έστειλε ο δήμαρχος Ξηρομέρου Πυθαγόρας Σαμαράς και ζητά την άμεση ανάκληση και τροποποίηση της απόφασης για τις υπερβολικές αντικειμενικές αξίες, χαρακτηρίζοντάς την άδικη και άνιση αφού το Ξηρόμερο είναι από τις πιο φτωχές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το μικρότερο κατά κεφαλήν  εισόδημα.
Αναλυτικά:

ΘΕΜΑ: «Eπιστολή  για αντικειμενικές αξίες »
Προς:   Αξιότιμο Υπουργό
Οικονομικών κ .Στουρνάρα  Ιωάννη
Δ/νση: Νίκης 5-7, Αθήνα , Τ.Κ. 10180
Κοιν:
1)-Υφυπουργό   Οικονομικών: 
κ. Μαυραγάνη   Γεώργιο
Δ/νση; Καρ . Σερβίας 10 , Αθήνα
Τ.Κ. 10184
2)-Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων
κ.  Θεοχάρη  Χάρη
Δ/νση: Νίκης 5-7, Τ.Κ.: 10180,
Αθήνα

Κύριε  υπουργέ,
Με την πρόσφατη  απόφαση σας περί καθορισμού των αντικειμενικών αξιών οικοπέδων για τον προσδιορισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας ετών 2011-2012, πέραν της έκπληξης και των εύλογων ερωτημάτων δημιουργήθηκε  αναστάτωση και ανησυχία στους δημότες μας...............



    Συγκεκριμένα για τον Δήμο Ξηρομέρου, και τις επιμέρους Δημοτικές Ενότητες οι  τιμές που καθορίζονται είναι οι εξής:
Δ.Ε Αλυζίας: 19,00 ευρώ  το τ.μ
Δ.Ε Αστακού:14,00 ευρώ το τ.μ
Δ.Ε Φυτειών: 18,00 ευρώ το τ.μ   
     Θεωρούμε ότι οι παραπάνω τιμές  είναι υπερβολικά υψηλές, εξωπραγματικές, και εξοντωτικές κάθε τοπικής ή κεντρικής προσπάθειας οικονομικής ανάκαμψης.
     Επιπλέον, δεν ανταποκρίνονται στη σημερινή δύσκολη πραγματικότητα, και δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψην τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά των τοπικών κοινωνιών του Δήμου Ξηρομέρου. Αυτών που οι ίδιες οι υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είχαν δώσει προ λίγου καιρού στην δημοσιότητα. Ότι δηλαδή αποτελούν από τις πιο φτωχές περιοχές της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας με το μικρότερο κατά κεφαλήν  εισόδημα.
       Δεν είναι δυνατόν να επιβαρύνονται τόσο πολύ οι ιδιοκτήτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι αγρότες με μικρό κλήρο.  Ενδεικτικά σας αναφέρω εδώ Τοπικές Κοινότητες του ορεινού όγκου του Ξηρομέρου  όπως στην Αλυζία, ο Βάρνακας , η Παναγούλα και το Αρχοντοχώρι με 19,00 ευρώ το τ.μ .Στον Αστακό, ο Πρόδρομος, η Σκουρτού,  η Μπαμπίνη, η Χρυσοβίτσα, με 14,00 ευρώ το τμ., και  οι  Φυτείες με την Παπαδάτου με 18,00 ευρώ το τ.μ. !!!
      Επίσης, οι τιμές  αυτές φέρουν έντονα το στίγμα της αδικίας, αφού οι αποκλίσεις που παρουσιάζουν με τιμές ζώνης περιοχών με πολύ καλυτέρα η ίδια χαρακτηριστικά, ενίοτε γειτονικών, είναι εξωπραγματικές και παντελώς αναιτιολόγητες.  Χαρακτηριστικά στο Δήμο Αγρινίου (οικονομικό κέντρο του νομού) η τιμή είναι 6,50 ευρώ το τ.μ, στο Δήμο της Ιεράς Πόλης του Μεσολογγίου (πρωτεύουσα του νομού) 9,00 ευρώ τ.μ , στο  Δήμο Αμφιλοχίας 6,00 ευρώ το τ.μ. !!!
       Η επιβολή αυτών των αντικειμενικών αξιών για το Δήμο  μας, πέραν ότι θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την ήδη κακή οικονομική κατάσταση των δημοτών μας που δίνουν τους αγώνες τους για επιβίωση και διατήρηση της οικογενειακής και κοινωνικής συνοχής, αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα της τοπικής οικονομικής δραστηριότητας και επιβαρύνει κάθε οικονομικό δείκτη που σχετίζεται με τα ακίνητα.

  Κύριε Υπουργέ,
Για λόγους ισονομίας, φορολογικής αλλά και κοινωνικής δικαιοσύνης, παρακαλώ στην άμεση ανάκληση και τροποποίηση της απόφασης  σας και προσαρμογή στα πραγματικά και σημερινά δεδομένα .

Ο   ΔΗΜΑΡΧΟΣ 

ΠΥΘΑΓΟΡΑΣ ΣΑΜΑΡΑΣ

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΛΑ ΔΗΜΑΡΧΕ ΤΩΡΑ ΞΥΠΝΗΣΕΣ....Ο ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΔΙΠΛΑ ΔΗΜΟ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΘΗΚΕ ΚΑΙ ΤΟ ΕΛΥΣΕ ΠΡΟ ΜΗΝΟΣ.ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο