Τρίτη 9 Ιουλίου 2013

Τραπεζικό αλαλούμ για τα δάνεια: Μήπως είμαι τρελός...

Γράφει ο: Δημήτριος Θ. Λύσσαρης
                     Κατούνα Ξηρομέρου

        Δεν ξέρω αν τα έχω χάσει πια, αλλά νομίζω ότι συμβαίνουν πολλά πράγματα τα οποία δεν τυχαίνουν κάποιας ιδιαίτερης προσοχής από τον κόσμο. Και πως θα μπορούσαν άλλωστε, όταν όλος ο κόσμος, πνιγμένος σε μύρια όσα προβλήματα, προσπαθεί να τα φέρει βόλτα, να καλύψει υποχρεώσεις και ανάγκες. Κάποια στιγμή παρατηρείς κάτι το οποίο σε αφήνει άναυδο και αναρωτιέσαι πως δεν το είχες αντιληφθεί πιο νωρίς.
     Κάτι τέτοιο μου συνέβη χθες, όταν ακούγοντας για τις διάφορες διεργασίες στις τράπεζες, με αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα (good και bad bank) και άλλα πολλά, κάθισα να σκεφθώ τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά...........



     Κατ' αρχάς ας διευκρινίσουμε τι σημαίνει το σπάσιμο σε καλή και κακή τράπεζα γιατί αυτό έχει την μεγάλη σημασία.

       Όταν μια τράπεζα έχει περάσει σε αρνητική καθαρή θέση, σημαίνει ότι τα ίδια κεφάλαιά της και τα περιουσιακά της στοιχεία είναι λιγότερα από τις εισπράξεις της. Όταν λέμε εισπράξεις, εννοούμε τα έσοδα από τοποθετήσεις σε επενδυτικά προϊόντα, όπως ομόλογα, και από τόκους εξυπηρετούμενων δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια δεν προσμετρούνται στα έσοδα, αλλά στο παθητικό, στο φέσωμα της τράπεζας.

       Όταν λοιπόν σπάσει η τράπεζα σε καλή και κακή, όλα τα περιουσιακά στοιχεία  και τα εξυπηρετούμενα δάνεια περνούν στην καλή τράπεζα, ενώ η κακή παίρνει όλα τα παθητικά. 
        Εννοείται ότι επειδή κανένας επενδυτής δεν πρόκειται να αγοράσει μετοχές από παθητική τράπεζα, τον άχαρο αυτό ρόλο τον αναλαμβάνει το ΤΧΣ (Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), για να μην έχουμε πτώχευση τράπεζας και κατάρρευση του συστήματος. Στην συνέχεια, η τράπεζα «σπάει» σε καλή και κακή και η καλή «βγαίνει» ξανά στις αγορές, προς εξαγορά συνήθως από κάποια άλλη τράπεζα.
Εντάξει ως εδώ; Ωραία.

                  Όταν λοιπόν η Αγροτική που μας ενδιαφέρει «έσπασε» σε καλή και κακή τράπεζα, η Πειραιώς αγόρασε την καλή, όχι την κακή. 
     Επομένως η Πειραιώς δεν έχει κανένα δικαίωμα να απαιτήσει την είσπραξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων της Αγροτικής, διότι δεν της ανήκουν. 
      Αν έχει αναλάβει την Αγροτική ολόκληρη, και το παθητικό της, τότε οι επενδυτές που μπήκαν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου απατήθηκαν και μπορούν να καταφύγουν σε νομικά μέσα, αφού στα οικονομικά στοιχεία της Πειραιώς συμπεριλαμβάνονται μόνο τα θετικά της Αγροτικής και όχι τα αρνητικά. Αν υπάρχει ειδική συμφωνία, αυτό συνιστά απάτη των επενδυτών που δεν έλαβαν γνώση.

        Αυτός είναι ο λόγος που προβλέπεται να ζητηθεί από τους δανειολήπτες μη εξυπηρετούμενων δανείων η άμεση καταβολή όλου του ποσού μετρητοίς σύμφωνα με τον νόμο και εφόσον δεν εξοφληθεί,  η μετατροπή του παλιού, μη εξυπηρετούμενου,  δάνειου σε νέο δάνειο, προκειμένου με αυτό να δημιουργηθεί υποχρέωση προς την Πειραιώς, που τώρα ΔΕΝ υπάρχει.

        Αν δεν μπορεί ο δανειολήπτης να πληρώνει το δάνειο κανονικά, αποκτούν δικαίωμα να βάλουν χέρι στην γεωργική εκμετάλλευση, την οποία μπορούν να νοικιάσουν με πλειοδοτικό διαγωνισμό, για να πάρουν μέρος των χρημάτων τους πίσω!
        Στον πλειοδοτικό διαγωνισμό έχει δικαίωμα συμμετοχής και ο ιδιοκτήτης αγρότης, και θα το κάνει αναγκαστικά, προκειμένου να μην μείνει χωρίς χωράφια για καλλιέργεια!
       Προσέξτε, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια της Αγροτικής θα πρέπει να χαρίζονται, απλά ότι η υποχρέωση πληρωμής δεν είναι προς την Πειραιώς
       Θα μπορούσαν κάποια άτομα ως προσωπικό της κακής Αγροτικής να έρθουν σε συνεννόηση για διακανονισμό, με ευνοϊκούς όρους, κυρίως για τους συνεταιρισμούς, οι οποίοι μπορούν να κάνουν πολύ μεγάλη ζημιά στον αγροτικό κόσμο, αφού άνθρωποι σοβαροί και συνεπείς θα κληθούν να καταβάλλουν σε μετρητά το ποσό που τους αναλογεί από τα χρέη του συνεταιρισμού που μετέχουν, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία, με ολέθρια αποτελέσματα για την αγροτική παραγωγή, αφού οι αγρότες θα μείνουν χωρίς κεφάλαια κίνησης, μόνο αυτά έχουν μείνει, και ρευστότητα. Και όλοι ξέρουμε πως βούλιαξαν οι συνεταιρισμοί...

        Νομίζω ότι η ευνοϊκή μεταχείριση των τραπεζών και ειδικά της Πειραιώς πρέπει να σταματήσει ακριβώς εδώ, προτού οδηγηθεί σε κατάρρευση ολόκληρη η πρωτογενής παραγωγή, αφού τρεις στους τέσσερις συνεταιρισμούς δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.

      Καλώ όλους τους bloggers και τους διαχειριστές ιστοσελίδων να δημοσιοποιήσουν το θέμα προκειμένου να ασκηθεί πίεση στην πολιτική ηγεσία, διότι η ζημιά θα είναι ανυπολόγιστη.

Δημήτριος Θ. Λύσσαρης

Κατούνα Ξηρομέρου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο