Παρασκευή 12 Ιουλίου 2013

Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ

   Εισήγηση του Περιφερειακού Σύμβουλου της παράταξης «Ζούμε Δυτικά»  Νεκτάριου Φαρμάκη στο χθεσινό περιφερειακό συμβούλιο (11-7-2013) και στο θέμα Επιχειρησιακό Σχέδιο Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά με αναφορές στο πρόβλημα που υπάρχει και στο Αγρίνιο.

ΘΕΜΑ:«Επιχειρησιακό σχέδιο δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ»
      Η ανάληψη δράσεων για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ αποτελεί εκτός από κοινοτική επιταγή και ξεκάθαρη κοινωνική υποχρέωση από ένα ευνομούμενο κράτος. Αποτελεί σίγουρα και κοινωνική επιταγή στα πλαίσια της συνολικής και συνεχούς προσπάθειας για άμβλυνση των ανισοτήτων εξάλειψη των κοινωνικών αποκλεισμών και την κοινωνική ειρήνη που είναι το ζητούμενο σε όλες τις σύγχρονες κοινωνίες.
      Το παρουσιαζόμενο περιφερειακό επιχειρησιακό σχέδιο για την κοινωνική ένταξη των ΡΟΜΑ, αποτελεί την πρόταση της περιφερειακής αρχής στην παραπάνω κατεύθυνση, ωστόσο παρουσιάζει χαρακτηριστικά τα οποία την καθιστούν ανεδαφική, αναποτελεσματική, σε πολλά δε σημεία θεωρώ που θα έχει στην εφαρμογή της τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που ίσως επιδιώκουμε..............



        Το ζήτημα των ΡΟΜΑ δεν αφορά μόνο στους ΡΟΜΑ αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Το ζήτημα δεν είναι κατά την άποψή μου να καταπιανόμαστε σε γυμναστικές επιδείξεις κοινωνικής ευαισθησίας χωρίς νόημα. 
    Το ζήτημα δεν είναι να κατασκευάζουμε μηχανισμούς απορρόφησης ευρωπαϊκών κονδυλίων χωρίς προοπτική. Στόχος υποτίθεται πρέπει να είναι η επίλυση του προβλήματος, που δεν είναι άλλος από την εξάλειψη του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού των ΡΟΜΑ μέσω δράσεων όμως που θα διέπονται από νομιμότητα, κοινωνική δικαιοσύνη και αποτελεσματικότητα, με σεβασμό σε ολόκληρη την κοινωνία.

           Θα πρέπει στο σημείο αυτό να επισημανθεί ότι στην παρουσιαζόμενη πρόταση διαφαίνεται από αρχής έως τέλους μια διάθεση επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας. Παράλληλα, παρατίθενται μια σειρά από ποσοτικά αλλά και ποιοτικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης κατάστασης, χωρίς ωστόσο να επισημαίνεται εάν τα στοιχεία είναι επικαιροποιημένα ή όχι.
        Από την παράθεση αυτών των χαρακτηριστικών ωστόσο, λείπει και μια σοβαρή ακόμα πτυχή. Λείπει η πτυχή της επιβάρυνσης του κρατικού προϋπολογισμού και του προϋπολογισμού των ΟΤΑ από τα αποτελέσματα του κοινωνικού αποκλεισμού των ΡΟΜΑ και φυσικά τα αποτελέσματα των φαινομένων που έρχονται ως απότοκα αυτής στις τοπικές κοινωνίες.
       Για να γίνω πιο σαφής,   θα πρέπει να επισημάνω ότι απουσιάζουν πλήρως από την παρουσιαζόμενη έκθεση στοιχεία όπως μετρήσιμα μεγέθη παραβατικότητας των ΡΟΜΑ, συνέπειες των παραβατικών συμπεριφορών σε ολόκληρη την κοινωνία αλλά κυρίως στους ανθρώπους που ζουν γύρωθεν των καταυλισμών τους ή στις περιοχές που αυτοί ζουν κλπ. 
      Μια τέτοια ανάλυση θα ήταν δυνατό να μας οδηγήσει σε άλλα συμπεράσματα και ίσως στην διαμόρφωση άλλων προτάσεων ως προς την άρση του κοινωνικού αποκλεισμού.
        Εξάλλου, δεν θα πρέπει, κατά την άσκηση της Δημόσιας Διοίκησης να παραγνωρίζεται η βασική αρχή του σεβασμού των προστατευόμενων δικαιωμάτων. Αυτό με απλά λόγια σημαίνει ότι όταν αναλαμβάνουμε μια δράση υπέρ των συμφερόντων μιας ομάδας ανθρώπων με σκοπό των διαφύλαξη συγκεκριμένων δικαιωμάτων τους, δεν θα πρέπει να βάζουμε σε δεύτερη μοίρα ούτε την νομιμότητα, ούτε την κοινωνική ειρήνη (υπέρτερα δικαιώματα που αφορούν σε όλο το φάσμα της κοινωνίας) ούτε φυσικά τα δικαιώματα άλλων κοινωνικών ομάδων.

  Για να γίνω πιο συγκεκριμένος θα επισημάνω τα κάτωθι :
    Ενώ σε όλο το σχέδιο αλλά και τους πίνακες περιγράφονται δράσεις και πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αντλήσεως δικαιωμάτων από τους ΡΟΜΑ (νομιμοποίηση χώρων υπό κατάληψη, αδειοδότηση εγκαταστάσεων που δεν πληρούν προδιαγραφές της πολεοδομίας κλπ), ουδόλως γίνεται λόγος για υποχρεώσεις που αυτοί θα πρέπει να έχουν. 
    Συγκεκριμένα, ενώ ο Έλληνας  μη ΡΟΜΑ πολίτης, αυτή την στιγμή αλλά εδώ και χρόνια βιώνει την υποβάθμιση της νόμιμα κτηθείσας περιουσίας του, μέσω της παράνομης μετατροπής της γειτονικής σε αυτόν περιοχής σε καταυλισμό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται ως προς τις συνθήκες υγιεινής, ασφάλειας κλπ) και ενώ ο ίδιος έχει κληθεί πολλές φορές να εισφέρει σε γή και χρήμα για την ένταξη της ιδιοκτησίας του στο σχέδιο πόλης, έρχεσθε σήμερα εδώ να του πείτε με περίσσιο θράσος ότι, στα πλαίσια της κοινωνικής ένταξης των ΡΟΜΑ Ελλήνων πολιτών, αυτός θα υποστεί και μια ακόμη, αυτή τη φορά μόνιμη, τιμωρία εις βάρος της ιδιοκτησίας αλλά και της ίδιας της ζωής του.
     Αναφέρετε λοιπόν στον πίνακα δράσεων αναφορικά με τον Δήμο Αγρινίου ότι θα πρέπει να γίνει «Επέκταση Σχεδίου Πόλεως και Μελέτη Πράξης Εφαρμογής για την οργάνωση του οικισμού και την εφαρμογή θεσμοθετημένου ρυμοτομικού σχεδίου». 
       Επισημαίνετε δε ότι για το λόγο αυτό «Θα απαιτηθούν η παραχώρηση της καταπατημένης δημόσια έκτασης και πόροι για  εκπόνηση μελετών για την ένταξη του οικισμού στο Σχέδιο πόλης και την τη μελέτη της πράξης εφαρμογής του σχεδίου πόλεως». 
     Θα δαπανηθούν μάλιστα για το λόγο αυτό 200.000 €, ενώ η συνολική δράση της στέγασης με την τοποθέτηση βάσεων κατοικιών και με την τοποθέτηση 100 προκάτ οικίσκων ανέρχεται στα 6.140.000 € για 1.300 άτομα εκ των οποίων μεγάλο ποσοστό είναι μετακινούμενοι.
   Και ερωτάται: Είστε σίγουροι ότι κινείστε εντός των πλαισίων νομιμότητας; Ποιος είναι ο τρόπος που θα γίνει αυτό; Θα ισχύσει ο Νόμος Τρίτση για την εισφορά σε γή και χρήμα για τις εν λόγω εκτάσεις; Είναι δίκαιο κάτι τέτοιο για τους μη ΡΟΜΑ κατοίκους των εν λόγω περιοχών;

      Στο τελευταίο ερώτημα τουλάχιστον η απάντηση είναι απλή. Όχι! Είναι φανερό ότι ο δρόμος που επιλέγετε για την κοινωνική επανένταξη των ΡΟΜΑ περνά από την αδικία σε βάρος των υπολοίπων ελλήνων πολιτών που τόσα χρόνια βιώνουν τα αποτελέσματα της απουσίας του Κράτους. Αυτός ο δρόμος κινείται εκτός των πλαισίων της κοινωνικής δικαιοσύνης και οδηγεί σε φαινόμενα κοινωνικής αναταραχής μέσω φυλετικών διακρίσεων. Είναι λάθος δρόμος αυτός που έχετε διαλέξει, αφού δεν λαμβάνετε υπόψη καθόλου τις ανάγκες των υπολοίπων πολιτών και τα δικαιώματά τους. Η δε ισονομία και η ισοπολιτεία πάει περίπατο στο βωμό της επίδειξης κοινωνικής ευαισθησίας. Στις πλάτες άλλων βέβαια.
       Και εύλογα μπορεί να αναρωτηθεί κανείς: Θα ήσασταν τόσο ευαίσθητοι αν αυτό συνέβαινε στη γειτονιά σας, δίπλα στην περιουσία που με κόπο , ιδρώτα και χρήμα αποκτήσατε, για την οποία πληρώνατε και πληρώνετε δυσβάσταχτους φόρους; Θα μπορούσε να πεί κανείς ότι αυτά μας είπαν οι αρμόδιοι φορείς και αυτά καταγράψαμε. Ωστόσο, απ’ όσο δύναμαι να γνωρίζω δεν έγινε κάποια διαβούλευση πέραν μιας ανταλλαγής στοιχείων με τις υπηρεσίες του Δήμου Αγρινίου
     Κανείς δεν ζήτησε την άποψη των πολιτών, των περιοίκων, ενώ υπάρχουν οργανωμένοι σύλλογοι αυτών των περιοχών. Κανείς δεν τους ρώτησε για την  καθημερινότητά τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και για τις ιδέες που ίσως έχουν.
      Κανείς, ακόμη και τώρα δεν τους ενημερώνει (ούτε μέσω του παρουσιαζόμενου σχεδίου) τι θα γίνει με τις περιουσίες τους γιατί έτσι όπως φαίνεται οι ΡΟΜΑ θα απολαμβάνουν πολεοδομικής ανοχής και ατιμωρησίας  ενώ για τους υπόλοιπους ισχύει φυσικά ο Νόμος. 
     Τελικά, σε αυτή τη χώρα μήπως είναι καλύτερα να είσαι κοινωνικά ανένταχτος; Δυστυχώς αυτό το στίγμα δίνει η παρουσιαζόμενη πρόταση της περιφερειακής αρχής.
       Σε κάθε περίπτωση το παρουσιαζόμενο σχέδιο πάσχει και σε επίπεδο ανάλυσης πραγματοποίησης των δράσεων, αφήνοντας να παρεισφρήσουν δεύτερες σκέψεις για την σκοπιμότητα και των τρόπο κατάρτισης. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε το σχέδιο να παρουσιασθεί ολοκληρωμένο, με κάθε βήμα υλοποίησης, ενώ θα έπρεπε ίσως να προβλέπει και για λόγους κοινωνικού κατευνασμού και κάποια αντισταθμιστικά οφέλη για τους περιοίκους των περιοχών δράσης.
      Συνοψίζοντας, θα πρέπει να τονίσω ότι χαράσσεται μια στρατηγική δράσεων   για την κοινωνία υποτίθεται, απούσης όμως της κοινωνίας. Αυτοί που είναι παρόντες είναι συμφέροντα πολιτικά και οικονομικά που αποφασίζουν με το έτσι θέλω την ανάπτυξη ή την υποβάθμιση μιας ολόκληρης περιοχής. Αυτό πρέπει να σταματήσει. 
     Ο κόσμος πλέον δεν τρώει κουτόχορτο και είναι διατεθειμένος να φτάσει στα άκρα υπερασπιζόμενος τη ζωή και την ιδιοκτησία του, τη δικαιοσύνη και την ισονομία. Αντί λοιπόν για τα προσδοκώμενα αποτελέσματα, αυτές οι προτάσεις θα έχουν τα ακριβώς αντίθετα. Για αυτούς τους λόγους θα καταψηφίσω την συγκεκριμένη πρόταση και καλώ και τους υπόλοιπους συναδέλφους να την καταψηφίσουν.

Με εκτίμηση

Νεκτάριος Αθ. Φαρμάκης

1 σχόλιο:

  1. Στις προηγουμενες εκλογες ψηφισα ΣΥΡΙΖΑ αλλα τωρα με αυτα που βλεπω και ακουω θα ψηφισω ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ. Υ.Γ αν εισαι ελληνας υποφερης.τωρα καταλαβαινω γιατι αυτοκτονησε ο πατριωτης ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗΣ,εβλεπε τη αριστερα ερχεται

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο