Παρασκευή 5 Ιουλίου 2013

Ρυθμιστική Διάταξη για αρωματικά φυτά – καρπούς – μύκητες από το Δασαρχείο Αμφιλοχίας

Ο Δασάρχης Αμφιλοχίας εξέδωσε την αριθμ. 2/2013 Δασική Ρυθμιστική Διάταξη (ΔΑΔ) λόγω της αυξημένης ανάγκης ελέγχου και προστασίας ορισμένων φαρμακευτικών και αρωματικών φυτών, δένδρων, θάμνων, φρύγανων, ποών και μυκήτων (τσάι, μέντα, ορχιδέες, μανιτάρια κ.τ.λ.) της περιοχής του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.......



Σύμφωνα με την Δασική Ρυθμιστική Διάταξη:
1) Επιτρέπεται κατά την εποχή της ωρίμανσης η συλλογή άγριων εδώδιμων καρπών ή για φαρμακευτική χρήση καρπών, απαγορευμένης της κλάδευσης των θάμνων και δένδρων, μέχρι του ποσού των δύο (2) κιλών κατ΄ άτομο.
1α. Απαγορεύεται η συλλογή ποσοτήτων πέραν των παραπάνω χωρίς την άδεια του δασαρχείου Αμφιλοχίας.
2) Απαγορεύεται η εκρίζωση, κοπή, συλλογή και μεταφορά παντός είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, βαφικού, αρτυματικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρύγανου ή πόας, χωρίς την προηγούμενη άδεια του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
3) Απαγορεύεται η συλλογή φυτών της οικογένειας των ορχεοειδών και Lilium υπέργειων τμημάτων ή και βολβών (για παρασκευή σαλεπιού).
4) Επιτρέπεται η συλλογή, την εποχή της ανθοφορίας-ωρίμανσης, με κοπή του στελέχους - απαγορευμένης της εκρίζωσης – ειδών των φυτών αχίλλεια, δυόσμος, θρούμπι, θυμάρι, μελισσόχορτο, μέντα, ρίγανη, σιδερίτη ή τσάι του βουνού ή ελληνικό τσάι, σκορπίδι, σπαθόχορτο, στάχυς, τεύκριο, σπληνόχορτο, φασκόμηλο, χελιδόνιο. Ειδικά για τη ρίγανη και για το τσάι για την τρέχουσα περίοδο έτους 2013 η συγκομιδή για τη μεν ρίγανη θα αρχίζει από 01-08-2013 έως 30-09-2013 για το δε τσάι από 15-07-2013 έως 15-09-2013.
Επίσης επιτρέπεται η συλλογή ανθών τίλιου ή φιλύρας ή φλαμουριάς και σαμπούκου, απαγορευμένης της κλάδευσης των δένδρων. Η επιτρεπόμενη ποσότητα συλλογής των παραπάνω ειδών ανέρχεται μέχρι του ποσού του μισού (½) κιλού κατ΄ άτομο την ημέρα και μέχρι δύο (2) κιλά συνολικά το χρόνο.
5) Απαγορεύεται η συλλογή μεγαλύτερης ποσότητας χωρίς άδεια του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
6) Επιτρέπεται καθ΄ όλο το έτος, η συλλογή μανιταριών (μυκήτων), μέχρι του ποσού του ενός (1) κιλού κατ΄ άτομο και ανά ημέρα και μόνο με κοπή του υπέργειου τμήματος του μανιταριού.
6α. Απαγορεύεται η συλλογή με εκρίζωση των μανιταριών καθώς και η συλλογή ποσού μεγαλύτερου του ενός (1) κιλού χωρίς προηγούμενη άδεια του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
Τονίζεται ότι η εδωδιμότητα και η επιλογή των συλλεγόμενων μανιταριών γίνεται με απόλυτη και αποκλειστική ευθύνη του συλλέκτη.

Η παρούσα Ρυθμιστική ισχύει για τις εκτάσεις όλης της διοικητικής περιφέρειας του Δασαρχείου Αμφιλοχίας.
Σημειώνεται ότι όπου στην παρούσα αναφέρεται η έκφραση «άδεια του Δασαρχείου Αμφιλοχίας», αυτή εκδίδεται μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου και όπου απαιτείται με καταβολή του αντίστοιχου μισθώματος του ισχύοντος πίνακα διατίμησης δασικών προϊόντων.
Η παρούσα δύναται να αναπροσαρμοστεί ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες κατόπιν έγκρισης.

Οι παραβάτες της παρούσας και εκείνοι κατ’ εντολή των οποίων ενεργούν, διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της Δασικής Νομοθεσίας. Η ισχύς της παρούσας είναι δεκαετής (10 χρόνια) και αρχίζει από τη δημοσίευσή της οπότε και καταργεί κάθε προηγούμενη που ρυθμίζει τα ίδια θέματα, η δε τήρησή της ανατίθεται στα όργανα του Δασαρχείου Αμφιλοχίας, της Ελληνικής Αστυνομίας, Δημοτικούς υπαλλήλους Δήμου Αμφιλοχίας και σε κάθε φιλόνομο πολίτη.
Πηγή: dasarxeio.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο