Τετάρτη 24 Ιουλίου 2013

Γιορτάζει η Αγία Παρασκευή Κανδήλας η Θαυματουργή



           Δεσπόζει περήφανα η Αγία Παρασκευή Κανδήλας πάνω σε ένα κάθετο και επιβλητικό βράχο και κόβει την ανάσα στον κάθε επισκέπτη. 
      Είναι ένα από τις παλιότερες εκκλησίες της περιοχής και έχει κάνει σύμφωνα με τους ντόπιους πάρα πολλά θαύματα σε πιστούς που έχουν ζητήσει τη βοήθειά της. 
    Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 26 Ιουλίου η Κανδήλα τιμά την Αγία Παρασκευή και πλήθος κόσμου αναμένεται να προσέλθει από τις γύρω περιοχές για να προσκυνήσει τη χάρη της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που ανηφορίζουν ακόμα και ξυπόλητοι προς την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής προκειμένου να εκπληρώσουν το τάμα τους.
Το πρόγραμμα του εορτασμού είναι το ακόλουθο:
Πέμπτη 25 Ιουλίου 2013
Πρωί: Ώρα 7:00 - Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ αρτοκλασίας και θειου κηρύγματος 
Απόγευμα: Ώρα 19:30: Μέγας Πολυαρχιερατικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας  
Παρασκευή 26 Ιουλίου2013
Πρωί: Ώρα 7:00 -Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετά θειου κηρύγματος 
    Βοήθεια μας η θαυματουργός μεγαλομάρτυς Αγία Παρασκευή
Για το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο 
Αιδεσιμώτατος π. Ευφρόσυνος

-Κατά τη διάρκεια της γιορτής θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά  η πολύ όμορφη νέα εικόνα της Αγίας Παρασκευής.....................



Λίγα λόγια για την Αγία Παρασκευή Κανδήλας
           Βόρεια της κάτω Κανδήλας, και στη κορυφή ανηφορική χαράδρας βρίσκεται το εξωκλήσι της Αγίας Παρασκευής. Είναι άγνωστο το έτος ίδρυσής του. Η παράδοση το τοποθετεί τον 7ο αιώνα. Είναι κτισμένο κάτω από τεράστιο βράχο, η δε κόγχη του Ιερού Βήματος είναι λαξευμένη σ' αυτόν.
     Παλαιότερα υπήρχαν σε αυτή τοιχογραφίες που σήμερα έχουν καταστραφεί. Μεταγενέστερες ανακατασκευές και προσθήκες έχουν αλλοιώσει την αρχική μορφή του οικοδομήματος και είναι αδύνατο να εξαχθούν στοιχεία για την ιστορία του από τις δομικές κατασκευές. 
        Δίπλα στο καθολικό, σε σχισμή του βράχου που βρίσκεται πάνω από, υπάρχει πηγή νερού που τροφοδοτεί λαξευτή σε αυτόν στέρνα εξυπηρετώντας τις ανάγκες ύδρευσης του μοναστηριού. 
     Βορειοανατολικά του εξωκλησιού και σε άνοιγμα υψηλού βράχου που απέχει 100 περίπου μέτρα υπάρχει ασκηταριό, σκήτη μονάσαντος σ' αυτή σε ακαθόριστο χρόνο ασκητού ή ασκήτριας. τη σκήτη αυτή υπάρχουν σταλακτίτες και σταλαγμίτες στη δε εξωτερική πλευρά της εισόδου, μικρή επιγραφή δυσανάγνωστη.
        Υπάρχουν επίσης χαραγμένα στα τοιχώματα του σπηλαίου ονόματα και χρονολογίες, δυστυχώς και αυτά δυσανάγνωστα. 
       Το εξωκλήσι θεωρείται θαυματουργό από τους κατοίκους της περιοχής, οι οποίοι το επισκέπτονται κατά τον εορτασμό του (26 Ιουλίου) αλλά και σε άλλες ημέρες για προσκύνημα και δέηση.
Επίσης βαφτίζουν σε αυτό τα παιδιά τους δίνοντάς τους το όνομα Παρασκευή ή Παρασκευάς, ονόματα συνήθη στην περιοχή.

Βοηθήματα: Ν. Μόσολα: «Η αρχαία πόλη Αλυζία και οι απότοκοι οικισμοί του τέως δήμου Σολίου»


ΔΕΙΤΕ ΤΗ ΝΕΑ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΝΔΗΛΑΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΕΙ ΑΥΡΙΟ 




ΔΕΙΤΕ ΚΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ













2 σχόλια:

  1. ΠΟΛΥ ΟΜΟΡΦΟ ΜΕΡΟΣ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟ !!!!!!!!!!ΒΟΗΘΕΙΑ ΝΑΣ ΜΙΑΣ ΚΑΙ ΓΙΟΡΤΑΖΕΙ Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΓΕΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΟΜΟΤΕΡΟ ΑΓΑΘΟ !!!!!ΕΥΧΟΜΑΙ ΝΑ ΜΠΟΡΕΣΩ ΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΘΩ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΗΣΩ ΤΗΝ ΑΓΙ ΕΙΚΟΝΑ !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΟΛΛΑ ΕΧΩ ΑΚΟΥΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΗ ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ ΚΑΝΔΥΛΑΣ....ΕΥΧΟΜΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΣΥΝΤ/ΧΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΚΕΦΘΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο