Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πικραμένος αποχώρησε ο Μάριος Σαλμάς από το Υπουργείο Υγείας

        Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Υπουργείο Υγείας, έγινε σήμερα η τελετή παράδοσης- παραλαβής. Ο Μάριος Σαλμάς παρέδωσε τη θέση του με σπασμένη φωνή βουρκωμένα μάτια αλλά και τρεμάμενα χέρια. Έκανε απολογισμό του έργου του και εξέφρασε ευθέως την πικρία του για την απομάκρυνσή του.
        Αναλυτικά ο απερχόμενος αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς στην τελετή παράδοσης και παραλαβής στο υπουργείο Υγείας, είπε τα εξής:

      Κύριοι Υπουργοί, κύριοι εκπρόσωποι των φορέων, αγαπητοί υπάλληλοι του Υπουργείου Υγείας και συνεργάτες, κύριοι συντάκτες υγείας. Καλωσορίζω σήμερα τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας που έχει όλα τα εχέγγυα για να συνεχίσει μια δύσκολη προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει σε αυτό το Υπουργείο και να δει ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.............


  
        Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό της χώρας τον κ Αντώνη Σαμαρά για την τιμή που μου έκανε να μου εμπιστευτεί από τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας για ένα χρόνο την εποπτεία του ΕΟΠΠΥ και της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας.
        Κύριε Υπουργέ, σε αυτή τη τελετή παραλαβής- παράδοσης, όπως είθισται να λέγεται, θα σας δώσω ένα φάκελο εγώ προσωπικά που θα λέει ότι όταν ήρθαμε παρέλαβα έναν ΕΟΠΠΥ με τρέχον έλλειμμα σε ετήσια βάση 2,5 δις ευρώ και σας παραδίδω έναν ΕΟΠΠΥ με εκτιμώμενο έλλειμμα 1 δις ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε ένα χρόνο μειώσαμε το έλλειμμα κατά  1, 5 δις ευρώ.
         Ανέλαβα έναν ΕΟΠΠΥ με κινητοποιήσεις φαρμακοποιών γιατί δεν μπορούσε να πληρώσει ο ΕΟΠΠΥ στην ώρα του και σας παραδίδω έναν ΕΟΠΠΥ σε απόλυτη ηρεμία καθώς από 1-1-2013  κανείς δεν βρίσκεται σε κινητοποίηση γιατί ο ΕΟΠΠΥ έχει μια κανονικότητα στις πληρωμές.
     Παρέλαβα έναν ΕΟΠΠΥ που πλήρωνε για φάρμακα 4 δις το 2011 και σας παραδίδω έναν ΕΟΠΠΥ που πληρώνει 2,4 δις για φάρμακα και είμαστε εντός στόχων. Παρέλαβα έναν ΕΟΠΠΥ  που πλήρωνε την μαγνητική ακτινογραφία , όπως και τα ασφαλιστικά ταμεία για δεκάδες χρόνια 236 ευρώ και σας παραδίδω έναν ΕΟΠΠΥ που πληρώνει την μαγνητική τομογραφία για 135 και 165 ευρώ. 
        Που πλήρωνε τα φίλτρα 30 ευρώ όταν παραλάβαμε και τώρα τα πληρώνει 18 ευρώ. Οι νεφροπαθείς παίρνουν τώρα όλα τα φάρμακά τους δωρεάν, όπως και οι πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία και άλλες τέτοιες αιτίες. 
     Από σήμερα, δεν πρόλαβα να το ανακοινώσω, αλλά είναι κάτι που θα το επωφεληθεί ο ελληνικός λαός, την Παρασκευή που μας πέρασε, δημοσιεύτηκε στο φύλλο της εφημερίδας της κυβερνήσεως, ότι από σήμερα μισό εκατομμύριο διαβητικοί, ασθενείς πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη, θα παίρνουν τις ταινίες μέτρησης σακχάρου τους, εντελώς δωρεάν χωρίς συμμετοχή.
      Από σήμερα, εκατό χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από ρευματοειδή νοσήματα από 25% συμμετοχή που είχαν συμμετοχή στα φάρμακα θα έχουν 10 % συμμετοχή.
      Ήταν να το παρουσιάσει ο πρωθυπουργός, είναι έτοιμο το πρόγραμμα για 50.000 ασφαλισμένους φτωχούς όπου θα παίρνουν δωρεάν τα φάρμακά τους από φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ, είναι έτοιμα 4 φαρμακεία του ΕΟΠΠΥ στην Αθήνα και θέλω εδώ να ευχαριστήσω πραγματικά τους φαρμακοποιούς για την συμφωνία τους σε αυτό το πρόγραμμα, όπως βεβαίως τις βιομηχανίες όπου δίνουν τα φάρμακά τους, ιδιαίτερα τους ελληνικές για αυτό το πρόγραμμα.

    Τίποτε κύριε υπουργέ δεν θυμίζει την εικόνα του οργανισμού σε σχέση με όταν ήρθα. Σήμερα όλοι οι γιατροί συνταγογραφούν ηλεκτρονικά. Στον υπολογιστής σας θα μπορείτε να βλέπετε κάθε ώρα ποιος γιατρός γράφει τι, είτε φάρμακο είτε διαγνωστική εξέταση. Από τον υπολογιστή του γραφείου σας θα μπορείτε να βλέπετε κάθε ώρα ποιο διαγνωστικό κέντρο εκτελεί ποια διαγνωστική εξέταση και το κινητό και το τηλέφωνο του ασφαλισμένου που κάνει την εξέταση.
    Από σήμερα που παραλάβατε, στον υπολογιστή σας θα βλέπετε τα τιμολόγια που τόσα χρόνια μαζεύονταν στα ασφαλιστικά ταμεία συσσωρευμένα στους σάκους και δεν μπορούσαν να γίνουν εκκαθαρίσεις , να τακτοποιηθούν τα ληξιπρόθεσμα , θα τα βλέπετε σε ψηφιακή μορφή ώστε να μπορούν να γίνουν οι εκκαθαρίσεις του μέλλοντος.
       Σήμερα τα φάρμακα που διατίθενται στην αγορά, έχουν ταινία γνησιότητας υδατογραφημένες που κόβει την σπατάλη στο χώρο αυτό. Πρέπει να ξέρετε ότι θα μπορείτε από το γραφείο σας να έχετε την πορεία του κάθε κουτιού φαρμάκου που βρίσκεται στην Ελλάδα και πάνω από  όλα ποτέ δεν θα ασπρίσουν τα μαλλιά σας όπως άσπρισαν τα δικά μας, όπως όταν ήρθαμε δεν μπορούσαμε να βγάλουμε τιμές φαρμάκων γιατί δεν είχε σύστημα τιμολόγησης φαρμάκων το υπουργείο.
       Τώρα πλέον έχει σύστημα, παρατηρητήριο τιμών της Ε. επιτροπής και ο Εθνικός Οργανισμός μπορεί να βγάζει τις τιμές των φαρμάκων. Δεν έχει νόημα να σας πω πόσο μεγάλες είναι οι ευθύνες σας και βεβαίως ότι θα τα καταφέρετε όπως τα καταφέρατε στη ζωή σας κι εσείς και οι συνάδελφοί μου , βουλευτές κ. Αντώνης Μπέζας και η κ. Ζέτα Μακρή.
        Ήθελα πριν κλείσω να ευχαριστήσω τους θεσμικούς στο χώρο της υγείας που συνεργαστήκαμε για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τη χώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο με πολλές μνημονιακές υποχρεώσεις. Μόνο στο χώρο της ευθύνης του ΕΟΠΠΥ και του φαρμάκου είχα πάνω από 52 μνημονιακές υποχρεώσεις, οι οποίες στο σύνολό τους σε ποσοστό 90% είχαν ολοκληρωθεί και διευθετηθεί .
      Και μια σειρά εργαλείων που πρώτη φορά βλέπουμε όπως τα θεραπευτικά πρωτόκολλα θα είστε εσείς ο υπουργός που θα ανακοινώσει μια σειρά θεραπευτικά πρωτόκολλα.
 Και μάλιστα θα ήθελαν πω ότι στηρίξαμε τους θεσμικούς . Ότι για τους φαρμακοποιούς για παράδειγμα, στη νέα προγραμματική συμφωνία που θα έχουμε σε λίγες μέρες δεν θα έχει για το 2013 την δέσμευση του να μειωθεί το ποσοστό κέρδους  των φαρμακοποιών μέχρι το 2015. Μεταφέρθηκε αργότερα και θα το ξανασυζητήσουμε.

        Με αυτά τα λίγα λόγια θα πω ένα μεγάλο ευχαριστώ τους συντάκτες υγείας που βοήθησαν με απόλυτη αξιοπρέπεια και με αξιοπιστία στην ενημέρωση για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για ότι γίνεται εδώ. Να ευχαριστήσω όλους τους συνεργάτες υπαλλήλους του ΥΥΚΑ που έκαναν αθόρυβα πολύ σημαντική δουλειά.
      Σας ευχαριστώ όλους και εύχομαι ο θεός να δίνει δύναμη να συνεχιστεί η πορεία που έχουμε ακολουθήσει μέχρι τώρα.


3 σχόλια:

  1. ΑΚΡΙΒΩΣ ΤΑ ΙΔΙΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΕΙΧΑ ΕΓΩ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΟΤΑΝ ΜΑΣ ΣΧΟΛΑΣΑΝΕ ΑΠ ΤΗΝ Ε.Ρ.Τ, ΒΟΥΡΚΩΜΕΝΑ ΜΑΤΙΑ,ΤΡΕΜΑΜΕΝΑ ΧΕΡΙΑ, ΣΙΓΑΝΗ ΦΩΝΗ. ΜΕ ΤΙ ΚΑΜΑΡΙ ΚΑΙ ΣΤΥΛ ΠΟΥ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΓΙΑ ΝΑ ΚΛΕΙΣΕΙ. ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΑΘΕΙ ΠΩΣ ΠΟΝΑΕΙ Η ΜΑΧΑΙΡΙΑ.ΞΕΧΑΣΑ ΥΠΕΓΡΑΨΕ ΑΚΟΜΗ ΝΑ ΓΕΝΝΑΝΕ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ, ΑΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΤΟΥ ΤΟΚΕΤΟΥ. ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΟ ΠΡΑΓΜΑ ΝΑ ΒΑΖΕΙΣ ΤΖΙΦΡΕΣ.ΕΛΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΙ Η ΣΕΙΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΘΑ ΥΠΟΓΡΑΨΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΣΕΝΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι η διαφορα ειναι οτι ο κυριος σαλμας θα συνεχιζει να πληρωνεται απο τους ελληνες . εσυ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΝΑΙ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ Ο ΣΑΛΜΑΣ, ΟΜΩΣ ΑΝ ΘΑ ΞΑΝΑΒΓΕΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο