Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013

Γ. Βαρεμένος - Σε πλήρη αβεβαιότητα το έργο Αμβρακίας - Ακτίου και οι εργαζόμενοί του

Σε πλήρη αβεβαιότητα αφήνει η κυβέρνηση το έργο του κλειστού αυτοκινητοδρόμου Αμβρακίας - Ακτίου, όσο και το μέλλον των εργαζομένων στα εργοτάξιά του που παραμένουν απλήρωτοι επί πολλούς μήνες, όπως προκύπτει από την απάντηση που έδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Σταύρος Καλογιάννης σε ερώτηση που είχε υποβάλει ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος.......


Στην ερώτησή του, ο βουλευτής υπογράμμιζε την «επείγουσα ανάγκη επιβολής της νομιμότητας», καθώς το έργο «έχει εξελιχθεί σε διπλό σκάνδαλο» με τις εργασίες να καρκινοβατούν σχεδόν από την έναρξή του και να έχουν διακοπεί πλήρως τους τελευταίους 8 - 9 μήνες, και τους εργαζομένους να παραμένουν απλήρωτοι έως και έναν χρόνο.
Επισήμαινε ότι αυτό συμβαίνει «παρ’ ότι, κατά προσωπική διαβεβαίωση του αρμόδιου αναπληρωτή υπουργού, δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα χρηματοδότησης από πλευράς Δημοσίου, δημιουργώντας τη βάσιμη υπόνοια ότι οι ανάδοχοι χρησιμοποιούν τους πόρους για την κάλυψη άλλων αναγκών και υποχρεώσεών τους».
Και ζητούσε να πληροφορηθεί ποια μέτρα προτίθεται να λάβει ο υπουργός προκειμένου οι ανάδοχοι να ανταποκριθούν, επιτέλους, στις υποχρεώσεις που συστηματικά παραβιάζουν τόσο απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο όσο και απέναντι στους εργαζομένους τους, τι ειδικότερα θα πράξει προκειμένου να διασφαλισθούν η απόδοση των δεδουλευμένων αποδοχών, η κανονική καταβολή τους μετά την επανεκκίνηση του έργου, καθώς και οι θέσεις εργασίας μέχρι την ολοκλήρωσή του, και ποιο χρονοδιάγραμμα θέτει για την παράδοση ενός έργου που θα έπρεπε ήδη να βρίσκεται σε λειτουργία.
Αντί απαντήσεων στα ερωτήματα αυτά, ο κ. Καλογιάννης αισθάνεται την ανάγκη να δηλώσει ότι «το υπουργείο δεν συμμερίζεται την άποψη ότι πρόκειται για διπλό σκάνδαλο», επιβεβαιώνει ότι οι ανάδοχοι έχουν λάβει πίστωση 1,2 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των δεδουλευμένων, χωρίς όμως και να το έχουν πράξει, και παραθέτει το ιστορικό της υπόθεσης, από το οποίο προκύπτει ότι:
·     Πρώτον, αν και σύμφωνα με τις συμβατικές υποχρεώσεις των αναδόχων το έργο έπρεπε να έχει παραδοθεί τον περασμένο Μάρτιο, μέχρι στιγμής τα 4 τμήματά του έχουν υλοποιηθεί σε ποσοστό μόλις 16 έως 31%.
·  Δεύτερον, όταν οι ανάδοχοι ελάμβαναν ειδικές προσκλήσεις από το υπουργείο ή κηρύσσονταν έκπτωτοι, δραστηριοποιούνταν προσωρινά προκειμένου να εξασφαλίσουν άρση της έκπτωσης ή νέα προθεσμία και, στη συνέχεια, επέστρεφαν πάλι στην απραξία τους.
Ο αναπληρωτής υπουργός καταλήγει με τη γνωστοποίηση ότι στις 23 Απριλίου επιδόθηκαν εκ νέου ειδικές προκλήσεις στους αναδόχους, και με τη διαβεβαίωση ότι «εάν δεν υπάρξει ανταπόκριση, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις, οι ανάδοχοι θα κηρυχθούν οριστικά έκπτωτοι και θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη εκ του νόμου διαδικασία για τη συνέχιση των έργων».

Ο Γιώργος Βαρεμένος θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα, σε επαφή με το σωματείο των εργαζομένων και τους τοπικούς φορείς, διεκδικώντας τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο και να διασφαλισθούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σ’ αυτό.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο