Σάββατο 11 Μαΐου 2013

Η θέση της ΔΗΜΑΡ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών


        Είναι γνωστά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες που αποφάσισαν χωρίς κατάλληλη ενημέρωση να επενδύσουν στα φωτοβολταϊκά (έλλειψη ενημέρωσης που έγκειται και στην επισφάλεια κάθε επένδυσης).
      H ενθάρρυνση που είχε ο αγροτικός κόσμος από το ΥΠ.Α.Α.Τ, το ΥΠ.Ε.Κ.Α. και την ηγεσία των συνεταιριστικών οργανώσεων το 2010 να στραφεί προς την δραστηριότητα των Φ/Β είχε τελικά σαν αποτέλεσμα αυτοί οι παραγωγοί να εγκλωβισθούν σ’ έναν αγώνα επιβίωσης, όχι σαν αγρότες-παραγωγοί, όπου κι εκεί καλούνται να αντιμετωπίσουν μεγάλα προβλήματα, αλλά πλέον ως επιχειρηματίες Α.Π.Ε............

            
        Η Κυβέρνηση, αναζητώντας πόρους για να ισοσκελίσει τον ελλειμματικό προϋπολογισμό, στράφηκε στην φορολόγηση ακόμη και των αγροτικών επενδύσεων Α.Π.Ε. Το μέτρο αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για όλους τους μικρούς επενδυτές φωτοβολταϊκών μονάδων και πολύ περισσότερο για τους αγρότες οι οποίοι στερούνται ιδίων κεφαλαίων.
         Για το θέμα αυτό η Δημοκρατική Αριστερά βρίσκεται στο πλευρό των αγροτών και με την τροπολογία την οποία κατέθεσε κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών την Κυριακή 28/4/2013 τα Φ/Β των αγροτών ισχύος μέχρι 100KW εξαιρούνται από την προσαύξηση της έκτακτης εισφοράς. 
      Επίσης, με παλαιότερη παρέμβαση της ΔΗΜΑΡ υπήρξε σχετική τροπολογία και δόθηκε τρίμηνη παράταση στην υλοποίηση της εγκατάστασης Φ/Β σταθμών των αγροτών με την παλιά εγκεκριμένη τιμή διάθεσης του ρεύματος.
       Η Δημοκρατική Αριστερά θα συνεχίσει τις προσπάθειες της για τον εξορθολογισμό του συστήματος παραγωγής ΑΠΕ προς όφελος της Εθνικής Οικονομίας και των επαγγελματιών που έχουν δραστηριοποιηθεί  σε αυτό τον τομέα, έτσι ώστε οι επιβαρύνσεις να κατανέμονται αναλογικά σε όλες τις μορφές ΑΠΕ και ανάλογα με τον χρόνο σύνδεσης, το μέγεθος και το είδος της επένδυσης.
     Πιστεύουμε όμως ότι τα προβλήματα της Αγροτικής Οικονομίας, πέρα από τα Φ/Β των αγροτών, είναι εκείνα που πρέπει να κινητοποιήσουν και να οδηγήσουν τον αγροτικό κόσμο στην οργάνωση και διεκδίκηση του Νέου Παραγωγικού Προτύπου, που χρειάζεται για να ξεπεράσουμε την Κρίση και να αξιοποιήσουμε τις μεγάλες παραγωγικές δυνατότητες του τόπου μας.

Νομ. Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας
Αγροτικό Γραφείο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο