Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

ΚΟΥΚΟΥΜΙΤΣΑ-ΣΑΛΤΙΝΗ: Δεν πουλιούνται, δεν παραχωρούνται και δεν ενοικιάζονται!


ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ - ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ

Γράφει ο: Κώστας Θωμά Τριαντακωνσταντής
                     Μαθηματικός

     Ο Δήμος Ακτίου Βόνιτσας αποτελεί τόπο εκπάγλου φυσικής καλλονής. Ο θαυμάσιος συνδυασμός  βουνού, πεδιάδας, θάλασσας αποτελεί ένα   από τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα. Είναι μία πύλη εισόδου για την πατρίδα μας, στη Δυτική Ελλάδα, όχι μόνο λόγω του αεροδρομίου αλλά και των λιμανιών του. Η κάθε περιοχή έχει την δική της ταυτότητα και τη δική της αναφορά. Η Βόνιτσα έχει τη Κουκουμίτσα, τη Σάλτινη, το Κάστρο. Η επιλογή επομένως δεν είναι καθόλου τυχαία.
      Η πολιτική  απόφαση για την ιδιωτικοποίηση της Κουκουμίτσας και της Σάλτινης με βρίσκει κάθετα αντίθετο. Την ιστορία σου, την ταυτότητα σου, τα κειμήλια σου, τα πολύτιμα χρυσαφικά σου δεν τα πουλάς, δεν τα παραχωρείς, δεν τα ενοικιάζεις............



    Τα αναδεικνύεις, τα προσαρμόσεις στη σημερινή πραγματικότητα, τα εντάσεις σε πλαίσιο αξιοποίησης για να τα απολαμβάνουν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής.
      Η  ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική στην πατρίδα μας, η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων έχει σαν αποτέλεσμα την παραπάνω απόφαση. Προσωπικά δεν με εκπλήσσει. Οι θιασώτες της παραπάνω πολιτικής τι περίμεναν; Τα διάσελα, τις ψιλές ραχούλες  θα παραχωρούσαν στους ιδιώτες; Τα φιλέτα θα προσπαθήσουν να παραχωρήσουν.

    Το θέμα αυτό θα έχει πολλές φάσεις. Ποικιλώνυμα «παπαγαλάκια» θα διαχέουν σκόπιμα πληροφορίες. Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Η πολιτική διαχείριση πρέπει να είναι προσεκτική, διάφανη και με αταλάντευτο στόχο. 
     Οποιοσδήποτε στόχος πέρα από το τρίπτυχο της επικεφαλίδας της παρέμβασης μας είναι αποπροσανατολιστικός. Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα που θα τεθεί στο τραπέζι θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα, την εκποίηση της Κουκομίτσας και της Σάλτινης.

     Η Δημοτική Αρχή είναι σύμφωνη με αυτή την πολιτική; Το τρίπτυχο συνολικά  θα αποτελέσει στόχο της πολιτικής της; Ευχόμαστε  να συμφωνεί. Διατηρούμε όμως πολλές επιφυλάξεις.
      Καλούμε την Δημοτική αρχή στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο να τοποθετεί.
     Συμφωνεί ναι ή όχι στο ανωτέρω τρίπτυχο πολιτικής. Προτείνουμε, για την ενίσχυση της προσπάθειας του Δημάρχου, να συνοδεύεται από τους επικεφαλής των Δημοτικών παρατάξεων στις διάφορες συναντήσεις με το ΤΑΙΠΕΔ και τα υπουργεία.
    Η άρνηση σε μία πολιτική δεν είναι πλήρης πολιτική τοποθέτηση. Η παρουσίαση της θέσης μας είναι κάτι αυτονόητο στη μακροχρόνια πολιτικής μας δράση. Η   Κουκομίτσα και η Σάλτινη πρέπει να γίνουν χώροι πολιτισμού, αθλητισμού, ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης. Προτείνουμε εκτός των άλλων παρεμβάσεων να εξετάσουμε τη δυνατότητα  δημιουργίας  Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

     Την  πολιτιστική κληρονομιά, το φυσικό περιβάλλον τα  έχουμε δανειστεί από τις επόμενες γενιές, Δεν μας ανήκουν. Αν δεν μπορούμε να τα αξιοποιήσουμε, δεν έχουμε  το δικαίωμα να τα εκποιήσουμε. Οι πολιτικές έρχονται και παρέρχονται. Τα σημεία αναφοράς όμως του τόπου μας πρέπει να τα διαφυλάξουμε.

1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο