Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

Δεν είναι ασφαλείς οι εφημερίες στο Κέντρο Υγείας Αστακού


          Σε καζάνι που βράζει έχει μετατραπεί το Κέντρο Υγείας Αστακού, για το μη ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μένουν κάποιες μέρες ακάλυπτες και το Κέντρο Υγείας να μην εφημερεύει.
       Οι γιατροί του Κέντρου Υγείας Αστακού με κατεπείγον έγγραφο διαμαρτύρονται έντονα προς τους αρμόδιους για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται με τις εφημερίες, που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία και σε κάποιες περιπτώσεις τη ζωή των κατοίκων της περιοχής, ζητώντας από τους αρμόδιους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
     Στο έγγραφο τους,  οι ιατροί του Κέντρου Υγείας Αστακού αναφέρουν:.........




ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ                    

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΑΣΤΑΚΟΥ                              
ΠΡΟΣ: Διοικητή Γ.Ν. Αιτωλ/νίας (Αγρινίου)  
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
-6η Υγειονομική Περιφέρεια
-Υποδιοικητή Γ.Ν. Μεσολογγίου
-Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας Γ.Ν. Μεσολογγίου   
Εισαγγελέα
-Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Ξηρομέρου
                          
Θέμα: “Μη ασφαλές πρόγραμμα εφημεριών του Κέντρου Υγείας Αστακού”

Κύριε Διοικητά,
όπως γνωρίζετε, το Κέντρο Υγείας Αστακού καλύπτει μια σχετικά απομονωμένη περιοχή που συνδέεται με τα πλησιέστερα Νοσοκομεία μέσω ενός άθλιου οδικού δικτύου, απόστασης περίπου 50 λεπτών. Επίσης, λόγω της υπολειτουργίας του Κέντρου Υγείας Μύτικα, καλούμαστε να καλύψουμε υγειονομικά και την περιοχή ευθύνης του.

      Σας είχαμε εγκαίρως γνωστοποιήσει (όπως επίσης στο Δήμο Ξηρομέρου και στο Υπουργείο) ότι για τον τρέχοντα μήνα Μάιο και για τους μήνες που ακολουθούν, θα υπήρχε τεράστιο πρόβλημα κατάρτισης ενός ασφαλούς προγράμματος εφημέρευσης, λόγω της έλλειψης ιατρικού προσωπικού, με αποτέλεσμα να μένουν κάποιες μέρες ακάλυπτες (το Κέντρο Υγείας να μην εφημερεύει).

     Αναγνωρίζουμε τις δυσκολίες που υπάρχουν λόγω της γενικότερης κατάστασης στο χώρο της Υγείας και ως εκ τούτου οι προτάσεις μας ήταν πρακτικές και όχι εξωπραγματικές.

       Ζητήσαμε τη μετακίνηση ενός (αριθμός 1) Γενικού Ιατρού από όμορο Κέντρο Υγείας ή ενός (1) αγροτικού ιατρού ή ενός (1) ειδικευόμενου Γενικής Ιατρικής για την κάλυψη του Κέντρου Υγείας Αστακού
     Αναγνωρίζουμε ότι δείξατε πραγματικό ενδιαφέρον για την εύρεση λύσης. Δυστυχώς η μόνη επίσημη απάντηση που λάβαμε ήταν ένα επίσημο πρόγραμμα εφημεριών υπογεγραμμένο από τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου όπου στις θέσεις των κενών εφημερεύει κάποιος άγνωστος γιατρός Χ (sic!) μαζί με ένα έγγραφο του ιδίου προς εσάς όπου σας ζητείται να υποδείξετε εσείς αυτόν τον περίφημο γιατρό Χ, ισχυριζόμενος ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα εκ μέρους του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

     Τα παραπάνω έγγραφα μας κοινοποιήθηκαν στις 14:00 (περίπου) παραμονή της αργίας της Πρωτομαγιάς και παραμονή των αργιών του Πάσχα.
      Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν ότι κατά το διήμερο Μεγάλο Σάββατο – Πάσχα (που η περιοχή του Αστακού ήταν γεμάτη κόσμο και μέρες που ως γνωστόν αυξάνεται τόσο η νοσηρότητα όσο και ο κίνδυνος ατυχημάτων), στο Κέντρο Υγείας Αστακού εφημέρευε ένας υπαρκτός γιατρός μαζί με έναν πλασματικό γιατρό Χ
       Από καθαρή τύχη δε συνέβη κάτι το σοβαρό με κίνδυνο να θρηνήσουμε θύματα. Την Τετάρτη 8 Μαίου εφημέρευε ο γιατρός κ. Τριανταφυλλάκης σε ετοιμότητα, με τον άγνωστο γιατρό κ.Χ σε ενεργή εφημερία!

         Πρακτικά τι σημαίνουν όλα τα παραπάνω αν σκεφτεί κανείς και τη γενικότερη έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού του Κέντρου Υγείας με αποτέλεσμα σε κάποιες βάρδιες να υπάρχει μόνο ένας γιατρός και ο οδηγός του ασθενοφόρου. 
        Αν π.χ. προσέλθει σε μία τέτοια βάρδια ένας τραυματίας από τροχαίο σοκαρισμένος ή ένας ασθενής με έμφραγμα αιμοδυναμικά ασταθής ή σε ανακοπή, ο γιατρός θα πρέπει όσο το δυνατόν ταχύτερα και ταυτόχρονα να εξετάσει τον άρρωστο, να του περάσει ορό, να ψάξει να βρει, να ετοιμάσει και να του χορηγήσει τα κατάλληλα φάρμακα χωρίς άλλη βοήθεια - τόσο σημαντική σε τέτοιες στιγμές – και να αποφασίσει σε λίγα δευτερόλεπτα, αν θα τον διακομίσει, μαζί με τον οδηγό του ασθενοφόρου, σε ένα υποβαθμισμένο Νοσοκομείο Μεσολογγίου όπου μπορεί να εφημερεύει ένας χειρουργός χωρίς τη δυνατότητα μίας γενικής αίματος (!), χωρίς αναισθησιολόγο ή να τον πάει στο Νοσοκομείο Αγρινίου που ήδη έχει να αντιμετωπίσει ένα μεγάλο αριθμό περιστατικών. 

        Αν οι τραυματίες είναι περισσότεροι του ενός, τότε δεν υπάρχει η δυνατότητα άμεσης αντιμετώπισης και των υπολοίπων. Ταυτόχρονα, και για όσες ώρες λείπει σε διακομιδή ο γιατρός (αφήνοντας πίσω του ένα κέντρο υγείας άδειο και ανοικτό), όποιος ασθενής για κακή του τύχη προσέλθει, θα πρέπει να περιμένει ν'αντιμετωπιστεί από τον άγνωστο γιατρό Χ! Μια κατάσταση παράλογη που θέτει άσκοπα σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές! 
       Όλους αυτούς τους κινδύνους τους είχαμε επισημάνει και σε παλαιότερο έγγραφο προς τον υποδιοικητή του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, το οποίο είχαμε κοινοποιήσει προς τον Εισαγγελέα και για το οποίο, εμείς όπως και ο υποδιοικητής, κληθήκαμε να δώσουμε πρόσφατα ένορκη κατάθεση ενώπιον της κας Πταισματοδίκη Μεσολογγίου. Τότε το επίμαχο πρόγραμμα εφημεριών απεσύρθη.

Με βάση τα παραπάνω λοιπόν, σας ενημερώνουμε:
1.Ως ειδικευμένοι γιατροί, γνωρίζοντας τις ανάγκες της περιοχής και το εύρος των περιστατικών που μπορεί να κληθούμε ν' αντιμετωπίσουμε, αρνούμαστε να εφαρμόσουμε οποιοδήποτε πρόγραμμα εφημεριών υπογεγραμμένο από διοικητικό υπάλληλο που θέτει σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των κατοίκων του Αστακού και της ευρύτερης περιοχής.

2.Με βάση την τωρινή κατάσταση και τους ισχύοντες νόμους περί εφημεριών, είναι αδύνατη η πλήρης κάλυψη του Κέντρου  Υγείας Αστακού για όλο το μήνα. Ενημερώνουμε τους κατοίκους, ότι τις ημέρες που το Κέντρο Υγείας δε θα εφημερεύει, να απευθύνονται στους πλησιέστερους υγιειονομικούς σχηματισμούς. Εμείς δε θα αρνηθούμε βέβαια, αν μας ζητηθεί, να παράσχουμε επείγουσα ιατρική βοήθεια.

3.Σε μία ευνομούμενη Πολιτεία, καμιά (ισχυριζόμενη) υπηρεσιακή ανάγκη δε μπορεί να οδηγήσει σε κατάργηση των Νόμων παραβιάζοντας τα δικαιώματα των πολιτών και θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή και τη σωματική ακεραιότητα του ατόμου που προστατέυονται από το Σύνταγμα και τον Ηθικό Νόμο. Καμία οικονομική κρίση και καμία δικαιολογία του τύπου “Εδώ κλείνει ο Ευαγγελισμός, για το Αγαθονήσι θα νοιαστούμε;”, δε μπορεί να καταργήσει το δικαίωμα των πολιτών για ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας σε οποιοδήποτε μέρος της Ελλάδας κι αν βρίσκονται. Η κάλυψη των ελλείψεων και ο εξορθολογισμός της λειτουργίας του συστήματος υγείας σύμφωνα με τις εκάστοτε δυνατότητες και με σεβασμό πάντα των Νόμων του Κράτους, είναι διοικητική ευθύνη.

4.Αν συνεχιστεί ο εμπαιγμός μας ή αν επιχειρηθεί η κάλυψη του προγράμματος εφημεριών με “λογιστικά” κόλπα, σεβόμενοι προπάντων τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας (“Ο ιατρός τηρεί τον όρκο του Ιπποκράτη, ασκεί το έργο του σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και πρέπει, κατά την άσκηση του επαγγέλματός του, να αποφεύγει κάθε πράξη ή παράλειψη η οποία μπορεί να βλάψει την τιμή και την αξιοπρέπεια του ιατρού και να κλονίσει την πίστη του κοινού προς το ιατρικό επάγγελμα.”), μετά τους δύο Γενικούς Ιατρούς της Κατούνας, θα προχωρήσουμε κι εμείς σε παραίτηση.

 Υ.Γ. Εκτός των άλλων, στο Κέντρο Υγείας σταμάτησε να έρχεται και καθαρίστρια (πρόβλημα που λύθηκε μερικώς χάρη στη συνδρομή του Δήμου Ξηρομέρου) με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ένα χώρο που εκ των πραγμάτων βρίθει μικροβίων και χρήζει καθημερινού και ενδελεχούς καθαρισμού.

      Με τιμή

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ
Ζούλας Γρηγόριος

ΟΙ ΕΠΙΜΕΛΗΤΕΣ
Κούστας Παναγιώτης 
Τριανταφυλλάκης Ιωάννης     


3 σχόλια:

  1. Ο αγνωστος Χ ειναι πολυ καλος Γιατρος και κριμα που δεν τον εχετε συχνα!!ΓΛΥΚΕ ΜΟΥ ΚΥΡΙΕ ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ...ευτυχως που υπαρχει ο Τριανταφυλλακης και την γλυτωνουμε αλλιως παει η δλεια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ!!! ΟΛΑ ΙΔΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ !! 1 ΤΡΟΧΑΙΟ 2 ΤΡΟΧΑΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΝΑ ΠΑΕΙ ΓΙΑΤΙ!?? ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΓΚΑΤΑΛΗΨΗ!!!! ΔΟΥ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΝΑ ΠΑΡΑΒΟΛΟ ΓΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΡΑΒΑ ΣΤΟ ΑΓΡΙΝΙΟ!! ΩΡΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ 2013!! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΦΙΛΟΙ ΕΝΤΑΞΕΙ ΜΗΝ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΜΑΤΑ......
    ΓΙΑ ΝΑ ΤΡΧΕΤΕ ΣΤΑ ΗΛΙΘΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ Η ΝΑ ΑΣΧΟΛΕΙΣΤΕ ΜΕ ΧΑΖΕΣ ΚΑΙ ΧΨΡΙΣ ΟΥΣΙΑ ΑΛΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΘΕΝ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΤΩΡΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΑΤΕ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ..!!!
    ΕΝΤΑΞΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΜΕΡΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ .ΣΕ ΛΙΓΟ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΩΣ Ο ΑΣΤΑΚΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΛΙΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΔΡΟΜΟ ΑΛΛΑ ΜΕΧΡΙ ΕΚΕΙ.ΑΝ ΑΝΕΒΕΙ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ Ο ΗΡΑΚΛΗΣ ΘΑ ΒΓΕΙΤΕ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΛΑΙΤΕ ΠΟΥ Η ΝΤΙΝΑ ΣΑΣ ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ.ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΤΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΟΝΤΕΨΕ ΝΑ ΜΗΝ ΕΧΕΙ ΝΕΡΟ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΧΡΗΜΑΤΑ Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΕΙ ΤΗΝ ΑΝΤΛΙΑ ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΕ......ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ!!!
    ΚΑΛΗ ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο