Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Νίκη Φούντα: Παρέμβαση για Παλιοβούνα και καθυστέρηση Ιόνιας οδού


Θέμα: Παρέμβαση-εισήγηση της βουλευτού Αιτωλοακαρνανίας Νίκης Φούντα αναφορικά με το θέμα των καθυστερήσεων στα έργα της Ιόνιας Οδού

        Σε παρέμβασή της προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Σταύρο Καλογιάννη στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα έθιξε το θέμα  των χρονοδιαγραμμάτων των εργασιών και των προτεραιοτήτων που τίθενται από το Υπουργείο αναφορικά με  τα έργα της Ιονίας Οδού και ζήτησε αναλυτική ενημέρωση για το τμήμα της Κλόκοβας (Παλιοβούνα). 
      Συγκεκριμένα, η κυρία Φούντα ζήτησε από τον Αναπληρωτή Υπουργό να διευκρινίσει με σαφήνεια πως ενδεχόμενες καθυστερήσεις  στην έναρξη του έργου οφείλονται αποκλειστικά στο γεγονός ότι εκκρεμεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.......



  .........και ακόμη να δεσμευτεί ότι το συγκεκριμένο τμήμα του έργου δεν θα εξαιρεθεί από την επανεκκίνηση των οδικών αξόνων, αλλά θα συνεχίσει να είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αυτής της περιόδου, χωρίς να μετατεθεί για τη νέα περίοδο μετά το 2015.

      Στο πλαίσιο αυτό, σημειώθηκε από πλευράς της βουλευτού ότι, σεβόμενοι σε κάθε περίπτωση το έργο της δικαιοσύνης και πάντα σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ,  θα πρέπει να προωθηθούν από το Υπουργείο οι απαραίτητες ενέργειες αμέσως μετά την απόφαση και, είτε το έργο να υλοποιηθεί στη βάση της υπάρχουσας μελέτης, είτε να προχωρήσει η εκπόνηση νέας μελέτης με χάραξη μέσω σήραγγας, ζητώντας τη δέσμευση του κ. Καλογιάννη για αυτό.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Σταύρος Καλογιάννης επισήμανε ότι κύριο μέλημα του Υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν όλα τα προγραμματισμένα οδικά έργα που είναι ενταγμένα σε αυτό το ΕΣΠΑ, αλλά διευκρίνισε ότι δεν είναι δυνατόν να προχωρήσει το θέμα της νέας μελέτης τη στιγμή που το μέλλον του συγκεκριμένου σχεδιασμού για το τμήμα της Κλόκοβας διακυβεύεται στο Ανώτατο Δικαστήριο.

     Η εισήγηση ξεκίνησε με τη βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς να επισημαίνει τη σημασία της περιφερειακής ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι η οδική κάλυψη της Δυτικής Ελλάδας είναι εξαιρετικά ελλιπής και ετεροβαρής σε σχέση με τον ανατολικό άξονα, ως πολιτική επιλογή πολλών ετών και των εκάστοτε κυβερνήσεων. 
      Ζητήθηκε να γίνει συνολικός εθνικός κατάλογος με τα έργα που αντιστοιχούν στην κάθε Περιφερειακή Ενότητα και να αποκατασταθούν παραβλέψεις και πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος. Τονίσθηκε ότι η  αναγκαιότητα για επανεκκίνηση των έργων είναι περισσότερο επιβεβλημένη από ποτέ, προκειμένου να υπάρξει ένα εθνικό οδικό δίκτυο ευρωπαϊκών προδιαγραφών στη χώρα (και δεδομένης της ύπαρξης της Εγνατίας Οδού στον βόριο άξονα πλέον, ως «συνδετικού κρίκου» ανάπτυξης). 
     Επιπλέον, τόνισε ότι είναι απαραίτητο να προχωρήσει άμεσα, τόσο η αναβάθμιση της οδικής σύνδεσης της Δυτικής Ελλάδας με την Αθήνα, όσο και εκείνη μεταξύ των δύο μεγάλων λιμανιών της Δυτικής Ελλάδας, της Πάτρας με την Ηγουμενίτσα.  Μόνο με τον τρόπο αυτό θα είναι εφικτό να αρθεί η απομόνωση της Δυτικής Ελλάδας.

       Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την επισήμανση της βουλευτού ότι είναι πολύ θετικό πως το Υπουργείο θέλει να σεβαστεί το γεγονός ότι εκκρεμεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η απόφαση για την Κλόκοβα, αλλά αυτή η πολιτική στάση και πρακτική θα έπρεπε να τηρείται για όλα τα εθνικά ζητήματα που εκκρεμοδικούν στο ΣτΕ, αναφερόμενη στο θέμα της εκτροπής του Αχελώου και τα σχέδια διαχείρισης  Υδατικών Διαμερισμάτων από το ΥΠΕΚΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο