Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ: Νομός Αιτωλ/νίας και προβληματισμοί…..


Του συνεργάτη μας ΜΟΥΝΤΟΥΡΗ ΑΝΔΡΕΑ

     Ακούω συχνά, να λένε κάποιοι, ότι είμαστε ο πιο καθυστερημένος νομός της χώρας κι άλλα παρόμοια,  που σαν Αιτωλοακαρνάνες, μας θίγουν και μας μειώνουν. Όμως εγώ δε συμφωνώ.  Είχα την τύχη να γνωρίσω όλη την Ελλάδα, απ’ τα Δωδεκάνησα έως την Κέρκυρα κι απ’ την Κρήτη έως τον Έβρο.  Ομολογώ,  πως όλη  η Πατρίδα μας είναι πανέμορφη, όμως  ο νομός μας, η Αιτωλ/νία είναι  ο ομορφότερος και ο πιο πλούσιους απ’ όλους.
       Αυτή είναι η αλήθεια, κι αν σε ρυθμούς ανάπτυξης βρισκόμαστε πίσω, σ’ αυτό δεν ευθύνεται η περιοχή μας, ούτε οι άνθρωποί της, οι οποίοι ανά τους αιώνες διέπρεψαν σ’ όλους τους τομείς του πολιτισμού, αλλά ευθύνονται γι’ αυτή μας την υποβάθμιση, όλοι εκείνοι που μας κυβέρνησαν τις τελευταίες δεκαετίες  και συνεχίζουν να μας κυβερνούν και σήμερα......



          Ευθύνονται οι βουλευτές μας, που μας εκπροσωπούν στο Κοινοβούλιο και στην Κυβέρνηση,  και που σε καίρια θέματα, που απασχολούν το νομό μας  κι απ’ αυτά εξαρτάται το μέλλον μας, δεν παίρνουν ξεκάθαρες θέσεις, ούτε προωθούν αυτά από κοινού και βάσει κάποιου σχεδίου. Δεν προβάλλουν επίμονα τις θέσεις και τα δικαιώματά μας,  ούτε εξαντλούν  όλα τα επιχειρήματα, για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα  της περιοχής μας και τον αντίχτυπο αυτών στην εθνική συνοχή και οικονομία. Κι αυτό συμβαίνει, γιατί άλλοτε φοβούνται το πολιτικό κόστος, κι άλλοτε φοβούνται να μην βρεθούν αντιμέτωποι με την πολιτική, που ακολουθεί το κόμμα τους και χάσουν την εύνοια της ηγετικής ομάδας.
         Τις περισσότερες φορές περιορίζονται σε μεμονωμένες κι ανούσιες δηλώσεις στα τοπικά μέσα επικοινωνίας, για λόγους εντυπωσιασμού και προσωπικής προβολής, αντί να δώσουν τον αγώνα τους με παρρησία και δυναμισμό στα κέντρα εξουσίας.

      Κατά δεύτερο λόγο  ευθύνονται οι τοπικιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι μπλοκάρουν το γενικό συμφέρον του νομού μας και διευκολύνουν το έργο των κυβερνόντων, που συνήθως τους βολεύει   η πολιτική του δόγματος «διαίρει και βασίλευε».

       Σ’ αυτά, τα καθαγιασμένα χώματα της Αιτωλ/νίας μας,  γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν οι μεγαλύτεροι πολιτικοί και λογοτέχνες, αξιόλογοι καλλιτέχνες κι επιστήμονες, επιτυχημένοι επιχειρηματίες, αλλά και σπουδαίοι ευεργέτες. Η Ελλάδα χρωστάει πολλά στην Αιτωλ/νία!
   
Αρκεί και μόνο να σκεφθεί κανείς πως,  ο μισός πληθυσμός της χώρας υδρεύετε από τις λίμνες και τα ποτάμια μας.
        Για την υποβάθμιση και την καθυστέρηση της περιοχής μας όμως,  δεν ευθύνονται μόνο οι πολιτικοί, η μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει σε μας τους πολίτες, γιατί εμείς επιλέγουμε τους πολιτικούς με τη ψήφο μας.

       Τεράστιες επίσης ευθύνες αναλογούν και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, την οποία θεωρώ αναποτελεσματική και πολυδάπανη,  για τον κρατικό προϋπολογισμό,  λόγω της ανυπαρξίας ενός αξιόπιστου ελεγκτικού μηχανισμού. 
      Είναι αδιανόητο οι Δήμοι να διαθέτουν δεκάδες ή και εκατοντάδες εξειδικευμένους επιστήμονες και αρκετές από τις πιο σημαντικές μελέτες δημοτικών έργων να δίδονται σε ιδιώτες.

       Προχτές έβλεπα από την Τηλεόραση του Αχελώου το βραδινό δελτίο ειδήσεων και κάποια στιγμή μου δόθηκε η ευκαιρία, σε απ’ ευθείας σύνδεση, να παρακολουθήσω τις δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ. Μάριου Σαλμά. Η δημοσιογράφος και υπεύθυνη του δελτίου ειδήσεων κ. Νανά Θεοδωροπούλου με κομψό κι ευγενικό τρόπο, ζήτησε με εύστοχες ερωτήσεις απ’ τον κ. Υπουργό να τοποθετηθεί στα προβλήματα που απασχολούν την περιοχή μας, όπως, της μεταφοράς του Νοσοκομείου Αγρινίου στο καινούργιο κτήριο, αλλά και για την τύχη των εκπαιδευτικών μας ιδρυμάτων, ήτοι του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος και του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου.

       Ο κ. Υπουργός, σ’ ότι αφορά τα Εκπαιδευτικά μας Ιδρύματα δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις και δεν έπεισε με τα λεγόμενά του, ότι διαθέτει το πάθος και την ισχυρή θέληση, του πολιτικού εκπροσώπου, που θα μπορούσε να βοηθήσει, ώστε να προκύψει γι’ αυτά, το καλύτερο επιθυμητό αποτέλεσμα. Απεναντίας, θα έλεγα, ότι προσπάθησε επιμελώς να μεταφέρει τη συζήτηση στο Χώρο της Υγείας, για να προβάλλει κατά κάποιο τρόπο το έργο του, ως υπουργός, λες και οι τηλεθεατές κατέβηκαν απ’ τον πλανήτη Άρη και δε γνωρίζουν την άθλια πραγματικότητα, που βιώνουν καθημερινά στ’ αγροτικά ιατρεία, στα κέντρα υγείας και στα δημόσια νοσοκομεία!
            Δεν έχω κάποιο ιδιαίτερο ή προσωπικό λόγο να έρθω σε αντιπαράθεση με τον κ. Υπουργό, αλλά πιστεύω πως έχω δικαίωμα σαν Έλληνας πολίτης να εκφράζω ελεύθερα τη γνώμη μου, η οποία στην προκειμένη περίπτωση είναι αντίθετη μ’ εκείνη του Υπουργού.
       Μας είπε ο κ. Σαλμάς, ότι συζήτησε με τον Υπουργό Παιδείας τα θέματα της Εκπαίδευσης στην Περιοχή μας, επιχειρηματολόγησε γι’ αυτά κι αναμένει τις εξελίξεις. Οπωσδήποτε, μια συνάντηση δυό υπουργών έχει τη σημασία της, δεν παύει όμως να είναι μια μεμονωμένη συνάντηση απ’ την οποία απουσιάζει το στοιχείο της πίεσης, ένα στοιχείο δυστυχώς βασικό, για τη χώρα που ζούμε.

         Προσωπικά, είμαι υπέρ του Σχεδίου «Αθηνά», όμως δε συμφωνώ με τον τρόπο που προωθείται και δεν ανέχομαι τις αδικίες που γίνονται εις βάρος της Περιοχής μου.
    Δεν μπορεί «ες αεί» να μας κυβερνούν οι απόγονοι των Κοτζαμπάσηδων, που δολοφόνησαν τον Καποδίστρια και φυλάκισαν τον Κολοκοτρώνη.
        Η Αιτωλ/νία έχει οκτώ βουλευτές κι έπρεπε να εκμεταλλευτεί τη δύναμή της. Έπρεπε κι οι οκτώ να πιαστούν χέρι-χέρι κι όλοι μαζί να επισκεφτούν από κοινού τον Υπουργό Παιδείας και τον Πρωθυπουργό, κι όχι να παρακαλέσουν αλλά ν’ απαιτήσουν τη δικαίωση αυτής της Περιοχής, ακόμη και να τους απειλήσουν, πως αν τα αιτήματά τους δε γίνουν δεκτά, τότε, κι οι οκτώ θα τους τρίψουν στη μούρη, τις παραιτήσεις τους.   
      Δε μπορεί, ν’ αγνοούν επιδεικτικά οι κυβερνόντες το μεγαλύτερο νομό της χώρας, την 9η σε πληθυσμό πόλη αυτής, το Αγρίνιο και την «Κιβωτό της Ελευθερίας» το Μεσολόγγι, αυτή την Ιερά Πόλη.

         Σ’ όλη την Υδρόγειο τρεις ιερές πόλεις υπάρχουν, τα Ιεροσόλυμα, η Μέκκα και το Μεσολόγγι. Τι φοβούνται οι πολιτικοί μας, μη χάσουν τις καρέκλες τους; Είναι τόσο σίγουροι μ’ αυτή την πολιτική που ακολουθούν, πως θα επανεκλεγούν και την επόμενη φορά;

           Μας είπε ο κ. Σαλμάς ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, πως οι δαπάνες στα φάρμακα μειώθηκαν σημαντικά και ότι οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθεύονται φθηνότερα. Αναγνωρίζω πως το χώρο Υγείας έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες νοικοκυρέματος και πολλές απ’ αυτές απέδωσαν καρπούς, όπως η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των  φαρμάκων, ο έλεγχος στις προμήθειες κ.λ.π.
        Όμως, κύριε Υπουργέ δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός, ότι ένα μέρος της δαπάνης που μειώθηκε μεταφέρθηκε στις πλάτες των ασθενών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στις ασθενέστερες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, όπως και στους συνήθως ύποπτους……μισθωτούς  και συνταξιούχους.

         Εγώ ο ίδιος κ. Υπουργέ, αντιμετωπίζω σοβαρό πρόβλημα υγείας με ποσοστό αναπηρίας μεγαλύτερο του 65 %, η συμμετοχή μου στα φάρμακα ήταν 10 % και την αυξήσατε σε 25 %, πολλά φάρμακα απαραίτητα για την υγεία μας τα βγάλατε εντελώς απ’ τη λίστα ή για την προμήθειά τους θέτετε τέτοιους όρους, που έμμεσα μας αναγκάζετε να τα πληρώνουμε απ’ την τσέπη μας.
    Πληρώνουμε επίσης τη διαφορά της τιμής φαρμάκων απ’ τα γεννόσημα. Συμβουλεύτηκα το γιατρό μου, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω τη λίστα με φθηνότερα φάρμακα  και μου είπε να μην τ’ αλλάξω. Και δε μου το είπε ο οποιοσδήποτε γιατρός, ο συγκεκριμένος θεωρείται απ’ τους κορυφαίους στην ειδικότητά του, πως εγώ,  θα μπορούσα να κάνω πειράματα με την υγεία μου; Πριν, πλήρωνα το μήνα 12 ευρώ για συμμετοχή στα φάρμακα και τώρα πληρώνω 60 ευρώ !
      Για ποια φθηνά φάρμακα μιλάτε κύριε Υπουργέ, και για ποια ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη;
       Οι παροχές υγείας, τουλάχιστον από πλευράς εξυπηρέτησης, αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο κατώτατο επίπεδο. Ζητάς να κλίσης ένα ραντεβού στο Νοσοκομείο Αγρινίου το Φλεβάρη, για κάποια εξέταση, και σου λένε, έλα τον Οκτώβρη!  Άσε, που το συγκεκριμένο νοσοκομείο στερείται ιατρών βασικών και απαραίτητων ειδικοτήτων με αποτέλεσμα ορισμένοι ασθενείς, κυρίως καρκινοπαθείς να ζουν καθημερινά το Γολγοθά τους. Φθάσαμε στο σημείο να στερούμεθα ακόμη και τα απαραίτητα για τη ζωή μας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία μας. 

1 σχόλιο:

  1. Πέστα τους Χρυσόστομε!
    Χώστα τους,όπως εσύ ξέρεις!
    Τι να μας ο Μάριος ο παπατζής, που πήγα με αιμοραγία το παιδί μου στο
    Νοσοκομείο Αγρινίου κι αγόρασα το
    βαμπάκι και το οινόπνευμα από την
    τσέπη μου, γιατί ολόκληρο νοσοκομείο
    δεν είχε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο