Κυριακή 21 Απριλίου 2013

Η Ένωση Αστακηνών Αθήνας συμμετείχε στις Γιορτές Εξόδου σε Μεσολόγγι και Νεοχώρι



      Η Ένωση Αστακηνών Αθήνας συμμετείχε με δύο εκδηλώσεις της στις εορταστικές εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν, όπως κάθε χρόνο, για την επέτειο της ΗΡΩΪΚΗΣ ΕΞΟΔΟΥ
    Η πρώτη στο Μεσολόγγι η δεύτερη στο Νεοχώρι. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων καταρτίζεται από το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου το οποίο έχει την ευθύνη για τη διοργάνωσή των.......



          Η Ένωση Αστακηνών Αθήνας πρότεινε στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τις εκδηλώσεις αυτές, το οποίο τις αποδέχθηκε και τις ενέταξε στο επίσημο φετινό πλαίσιο των ΕΟΡΤΩΝ ΕΞΟΔΟΥ. Η συμμετοχή αυτή, θεωρούμε, ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για την Ένωση, αναγνώριση των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων της και ευχαριστούμε το Δήμαρχο Μεσολογγίου και τη Διοίκηση του Πνευματικού Κέντρου.    

       Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Τετάρτη 17 Απριλίου στο "ΤΡΙΚΟΥΠΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ" με θέμα «ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ: από την αρχαιότητα μέχρι τον 20ο αιώνα» με ομιλητές τον κ. Σταμούλη Μακρή και τον κ. Χρήστο Μάντζαρη.
      Ο κ. Μακρής παρουσίασε ιστορικά στοιχεία που αναφέρονται στη δημιουργία, παρουσία και δραστηριότητες των παράλιων πόλεων της Αιτωλοακαρνανίας  από την αρχαιότητα. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ανάπτυξη, ακμή και παρακμή του σημαντικού εμπορικού στόλου του Μεσολογγίου τον 17ο, 18ο και 19ο αιώνα όπως αυτή προκύπτει από κείμενα ιστορικών, εμπορικές επιστολές και  στοιχεία εποχής ξένων λιμενικών αρχών π.χ. Μάλτας κλπ.    
       Ο κ. Μάντζαρης αναφέρθηκε στην ιστορία και τις δραστηριότητες που αναπτύχθηκαν στα λιμάνια και επίνεια της Αιτωλοακαρνανίας από την ίδρυση του ελληνικού κράτους έως σήμερα συνδέοντάς τα με τις αντίστοιχες εξελίξεις στην ελληνική πολιτεία. Παρουσίασε την εξέλιξη του θεσμικού πλαισίου για την οργάνωση και λειτουργία των λιμανιών και των λιμενικών αρχών με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στα αιτωλοακαρνανικά λιμάνια. Παρέθεσε στοιχεία για τα προϊόντα που εξάγονταν και εισάγονταν από το λιμάνια αυτά, που έδειχναν και το τι παρήγαγε η περιοχή την εποχή αυτή. Επίσης για τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.   Έκλεισε με κάλεσμα προς την τοπική αυτοδιοίκηση να θεωρήσουν λιμάνι Πλατυγιαλιού ως σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη της περιοχής. 
           Οι ομιλίες συνοδεύτηκαν από πλούσιο εποπτικό υλικό και προβλήθηκε σύντομο ντοκιμαντέρ του κ. Δημήτρη Μπαμπούρη.

          Η δεύτερη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Πέμπτη 18 Απριλίου στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου Νεοχωρίου με θέμα «ΕΧΙΝΑΔΕΣ – ΟΙΝΙΑΔΕΣ: από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα» με ομιλητές τον κ. Σταμούλη Μακρή και την κα. Βάσω Βελαώρα.
           Ο κ. Μακρής, αναφέρθηκε στη προέλευση του ονόματος, στους μύθους, στις ιστορικές αναφορές για τις νήσους Εχινάδες (κάποιες σήμερα είναι μέρος της ξηράς), στο ιδιοκτησιακό καθεστώς από παλιά έως σήμερα, στην ιδιαιτερότητα της κάθε νήσου (γεωγραφικά στοιχεία), στις χρήσεις γης (σχέδιο Natura, συνθήκη Ramsar). Επίσης στην ιστορία των Οινιάδων και τους μύθους που τις συνδέουν. Η ομιλία συνοδεύτηκε με χάρτες από δορυφορικές λήψεις.  
           Η κα. Βάσω Βελαώρα αναφέρθηκε  στη ναυμαχία των ΕΧΙΝΑΔΩΝ - ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ. Αναφέρθηκε στη γεωπολιτική κατάσταση τον καιρό της ναυμαχίας, στους λόγους που οδήγησαν στη ναυμαχία, στη συγκρότηση του στόλου του συνασπισμού των χριστιανικών δυνάμεων της Δύσης, στο ακριβές σημείο που έλαβε χώρα η ναυμαχία (πλησίον της νήσου Οξιάς των Εχινάδων προς τη πλευρά της Πάτρας) και έδωσε λεπτομερή περιγραφή των κινήσεων των αντιπάλων στόλων. Η ομιλία συνοδεύτηκε με φωτογραφικό υλικό.  
      Τις εκδηλώσεις συντόνισε το μέλος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου κα. Σοφία Αϊβαζόγλου.
         Είναι χαρά μας που είχαμε την ευκαιρία να συμμετέχουμε στις φετινές γιορτές ΕΞΟΔΟΥ που συνεχίζονται και αυτή τη βδομάδα. Όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για την πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας και ιδιαίτερα του γενέθλιου τόπου μας.
         Σε ότι αφορά τη παρουσία μας στις γιορτές μας χαροποιεί η σημείωση του Προέδρου του Πνευματικού Κέντρου κ. Αρ. Καβάγια μετά την εκδήλωση στο Μεσολόγγι ότι «σήμερα ακούσαμε πολλά που δεν τα γνωρίζαμε και απολαύσαμε εξαιρετικό φωτογραφικό υλικό και σας ευχαριστούμε».
         Τις εκδηλώσεις τίμησαν με τη παρουσία τους μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Μεσολογγίου κ. Αριστείδης Καβάγιας, ο Αντιδήμαρχος Αγρινίου κ. Στάθης Τσούκαλος,  ο Αντιδήμαρχος Ξηρομέρου κ. Ανδρέας Μαγγίνας, ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου κ. Πάνος Παπαδόπουλος, οι πρώην δημοτικοί σύμβουλοι Αστακού κ. Κώστας Γαλάνης και Σπύρος Τάμπας. 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο