Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το ορειβατικό καταφύγιο του όρους Παναιτωλικού


    Το ορειβατικό καταφύγιο του όρους Παναιτωλικού βρίσκεται σε ελατόφυτη περιοχή στη θέση “Διασελάκι” του Δημοτικού Διαμερίσματος Περιστερίου του πρώην Δήμου Παραβόλας Αιτωλ/νίας και νυν δήμου Αγρινίου, στη νότια πλευρά του όρους σε υψόμετρο 1.170 μέτρα........


    Κατασκευάστηκε το έτος 2001 με στρογγυλούς κορμούς δένδρων Φιλανδίας (ελατόπευκο) μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρίας ΤΡΙΧΩΝΙΔΑ Α.Ε. και της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αιτωλίας και Ακαρνανίας από το διασυνοριακό πρόγραμμα Ελλάδας–Ιταλίας το INTERREG II. Το καταφύγιο με ισόγειο 262τμ. και όροφο 104τμ. διαθέτει ένα μικρό υπνοδωμάτιο για τους υπεύθυνους του συλλόγου, υπνοδωμάτιο, τουαλέτες, χώλ, κουζίνα-καθιστικό με κεντρικό τζάκι, ξύλινα τραπέζια και καθιστικούς πάγκους στο ισόγειο, και δύο υπνοδωμάτια στον όροφο και τουαλέτες.
      Μπορεί να εξυπηρετήσει 50 άτομα για διανυκτέρευση στα υπνοδωμάτια με πλήρη ξενοδοχειακό εξοπλισμό και θέρμανση με ηλεκτρικούς θερμοπομπούς (καλοριφέρ), 60 άτομα στο καθιστικό του για καφέ-πρωινό ή φαγητό, καθώς και κουζίνα με όλα τα απαραίτητα σκεύη και σέρβις για αυτοεξυπηρέτηση 60 φιλοξενούμενων (κουζίνα ηλεκτρική-υγραερίου επαγγελματική, ψυγείο κλπ.).
     Έξω από το καταφύγιο υπάρχει ψησταριά με ξύλα για τους μερακλήδες των ψητών.
     Στο υπόγειο εκτός των άλλων φυλάσσονται όλα τα απαραίτητα υλικά ομάδας διάσωσης 20 ατόμων και ο εξοπλισμός για την εκπαίδευση στο στίβο, την πίστα αναρρίχησης και στο flying fox που βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο του καταφυγίου.
    Η πρόσβαση στο καταφύγιο γίνεται από την Παραβόλα που βρίσκεται πάνω στον επαρχιακό δρόμο Αγρινίου-Θέρμου. Πινακίδες οδηγούν προς το χωριό Περιστέρι και το καταφύγιο που απέχει από το Αγρίνιο συνολικά 24,5 χιλιόμετρα. Μέχρι το χωριό Περιστέρι υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος για όλα τα αυτοκίνητα και πούλμαν μέχρι 40 θέσεων. Από το Περιστέρι ο χωματόδρομος των 4,5 χιλιομέτρων έχει αρκετές δυσκολίες. Μπορούν να κυκλοφορήσουν μόνο ψηλά αυτοκίνητα και 4×4. Υπάρχει και δεύτερη πρόσβαση από το χωριό Κυραβγένα του πρώην Δήμου Παραβόλας, αλλά ο χωματόδρομος των 6,3 χιλιομέτρων είναι κακοσυντηρημένος και δεν επιτρέπει την προσπέλαση των αυτοκινήτων τον περισσότερο καιρό.
     Η θέα από το κιόσκι του καταφυγίου είναι πανοραμική, μπορεί κανείς να δει από τα βουνά της Πελοποννήσου μέχρι της Ν.Α. Ηπείρου, τον Πατραϊκό Κόλπο και το Ιόνιο Πέλαγος, τις λίμνες Τριχωνίδα, Λυσιμαχία και Οζερό, τις τεχνητές λίμνες από τα φράγματα στον ποταμό Αχελώο, και τα Ακαρνανικά όρη και τα όρη Βάλτου.
Οσοι ενδιαφέρονται να διαμείνουν στο καταφύγιο μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο του συλλόγου 26410-45512 καθημερινές και ώρες 20.30-22.00 ή στο κινητό του Προέδρου: 6947220731


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο