Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Μαρία Τριανταφύλλου: Για τον Αγωγό Φυσικού Αερίου


           Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων τοποθετήθηκε χθές, 2 Απριλίου,  η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ Μαρία Τριανταφύλλου, για το θέμα «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Δημοκρατίας της Αλβανίας, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας αναφορικά με τον Αγωγό Φυσικού Αερίου The Trans Adriatic Pipeline Project.

Η βουλευτής, στάθηκε στο ζήτημα της αποτίμησης της πολιτικής που ακολουθήθηκε   ως τώρα από το  Υπουργείο Εξωτερικών γύρω από τον άξονα «Ελλάδα ενεργειακός κόμβος» και των διάφορων συμφωνιών, που έχουν υπογραφεί και στη συνέχεια αθετήθηκαν......



«Το 2007 υπογράφτηκε ο «Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη». Το 2008 ο South Stream. Όταν ανέλαβε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη διακυβέρνηση της χώρας υπήρξε μια στροφή κατά των Ελληνορωσικών ενεργειακών σχεδίων και προωθήθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου ITGI. Το Μάρτιο θα ακυρωνόταν και αυτός, ως μη οικονομικά βιώσιμος, και στη θέση του ξεπήδησε ο αγωγός TAP, ο οποίος έχει διαφορετική χάραξη και διαφορετικά συμφέροντα. Ο κ. Πρωθυπουργός είπε επί λέξη ότι «κάνουμε ένα πολύ σημαντικό βήμα και προσφέρουμε τη στήριξή μας σε ένα έργο στρατηγικής σημασίας για την Ελλάδα και την Ευρώπη». Η τελική απόφαση θα παρθεί τον Ιούνιο του 2013 και υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να μην είναι τελικά σε κάποιον αγωγό,  να μην περνάει κανένας αγωγός από τη χώρα μας. Η πιθανότητα αυτή είναι 50%».
Η βουλευτής τόνισε, «η Ελλάδα κινείται χωρίς εθνικό σχέδιο ενεργειακής πολιτικής, κινείται με μοναδικό γνώμονα τις πιέσεις που υφίσταται είτε από εγχώριους είτε από υπερεθνικούς κύκλους. Οι ενεργειακοί αγωγοί εφόσον  ελέγχονται από ιμπεριαλιστικά συμφέροντα, ανοίγουν δρόμους ανταγωνισμών και πολέμων και δεν είναι σημεία, που προωθούν την ανάπτυξη και την ειρήνη, ειδικά  στη Βαλκανική, μετά από ό,τι έχει προηγηθεί. Η ενεργειακή εξάρτηση εντείνεται σε συνδυασμό με αυτό που λέμε απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας».
Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός της έλλειψης  στην συμφωνία, που αφορά  στα οφέλη που θα έχει η Ελλάδα. «Οι τρεις χώρες που υπογράφουν για αυτό τον αγωγό δίνουν έναντι φθηνού ενοικίου τον χώρο για να περάσει αυτός. Η εταιρεία διαχείρισης του αγωγού έχει μετόχους. Αν τα οφέλη για την Ελλάδα  προέλθουν μόνο από τις εργασίες κατασκευής του αγωγού - αυτές κάποτε τελειώνουν – και  τις θέσεις εργασίας για  συντηρητές και φροντιστές του αγωγού τότε ο μεγάλος κερδισμένος δεν θα είναι η Ελλάδα αλλά  η Ιταλία, η οποία θέλει να γίνει μεγάλος κόμβος φυσικού αερίου και έχει εξασφαλίσει παράλληλα και μεγάλο μέρος του υγροποιημένου φυσικού αερίου από την Αλγερία, που το μεταφέρει με πλοία».
Κλείνοντας, η κ. Τριανταφύλλου επισήμανε «η πολυεξάρτηση από διάφορα ιμπεριαλιστικά κέντρα, δε σημαίνει ανεξαρτησία, αλλά σημαίνει πιο μεγάλη παραγωγική αποδιάρθρωση, πιο μεγάλες εισαγωγές, πιο μεγάλη αφαίμαξη του λαού, γιατί κατά τη γνώμη μας ο λαός θα καλείται να πληρώσει τα ενεργειακά προϊόντα σε πολύ υψηλές τιμές. Η χώρα μας έχει τεράστιες ενεργειακές δυνατότητες και μιλάω για ηλιακή ενέργεια, για αιολική ενέργεια, για γεωθερμική ενέργεια κ.λπ., που μάλιστα έχουν χαμηλό κόστος και είναι φιλικές προς το περιβάλλον. Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά και για τον τρόπο που θα ήταν εφικτό να εκμεταλλευθούμε το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, εφόσον υπάρχουν. Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει εάν πραγματικά δεν έχουμε μια αυτόνομη και ανεξάρτητη πολιτική».

Το γραφείο τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο