Τετάρτη 17 Απριλίου 2013

Εξαιρετική η θεατρική παράσταση «Ελένη» από το Γυμνάσιο Κανδήλας, στο ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου




Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Πολύζος

      H  θεατρική ομάδα του  Γυμνάσιου Κανδήλας παρουσίασε χθες  Τρίτη 17 Απριλίου 2013 και ώρα 20.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου,  την  «ΕΛΕΝΗ» του Ευριπίδη στα  πλαίσια του 4ου Μαθητικού Φεστιβάλ  που διοργανώνουν ο  Δήμος Αγρινίου και η Διεύθυνση   Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Αιτωλοακαρνανίας.
       Η παράσταση που παρακολουθήσαμε ήταν  ουσιαστικά μια προσπάθεια να διασκευαστεί και να αποδοθεί με πιο απλό  και σύντομο τρόπο- σε σχέση με τα βασικά νοήματα και την έκφραση-ένα σπουδαίο έργο του αρχαίου δράματος, η  “Eλενη” του Ευριπίδη..........
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ....



       Ταυτόχρονα όμως για παιδαγωγικούς λόγους διατηρήθηκε η δομή της αρχαίας τραγωδίας και δεν αλλοιωθήκαν οι προβληματισμοί του ανατρεπτικού-για την εποχή του-δημιουργου της, αναφορικά με την αντίθεση ανάμεσα στα φαινόμενα και την αλήθεια τη γνώση και την άγνοια, καθώς και τον παραλογισμό του πολέμου.

   Στην υπόθεση τώρα της παράστασης:   Η πραγματική Ελένη δεν ήρθε καθόλου στην Τροία, αλλά το είδωλο της. Ο Ερμής τη μετέφερε στην Αίγυπτο, σύμφωνα με την εντολή της Ήρας, και την παρέδωσε στον Πρωτέα, το βασιλιά της χώρας αυτής, για να την προστατεύει. Όταν αυτός όμως πέθανε , ο γιος του ο Θεοκλύμενος ζήτα να την παντρευτεί και γι’αυτό κατέφυγε ως ικέτισσα στον τάφο του Πρωτέα. Αργότερα, παρουσιάζεται σ’αυτην ο Μενέλαος, ο όποιος είναι ναυαγός και προσπαθεί να διασώσει τους λίγους συντρόφους του που κρύβονται σε μια σπηλιά.  Αφού συνεννοήθηκαν ο Μενέλαος και η Ελένη, εξαπάτησαν τον Θεοκλύμενο και μπήκαν σε πλοίο, για να προσφέρουν δήθεν θυσίες τιμώντας το νεκρό Μενέλαο. Τελικά σώθηκαν και γύρισαν πίσω στην Σπάρτη…»

      Έξοχη η ερμηνεία των παιδιών που εντυπωσίασαν κοινό (σε μια κατάμεστη αίθουσα) και Καλλιτεχνική Επιτροπή και καταχειροκροτήθηκαν απ’ολους.  

Τους ρόλους υποδυθήκαν οι ακόλουθοι μαθητές:
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΥΡΓΙΑΝΝΗ                   ΕΛΕΝΗ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ  ΓΑΡΜΠΗΣ                 ΤΕΥΚΡΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ         ΜΕΝΕΛΑΟΣ
ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕΤΑΛΙΑ                       ΓΕΡΟΝΤΙΣΣΑ
ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ  ΣΚΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ      ΑΓΓΕΛΟΣ Α’
ΔΗΜΗΤΡΑ ΠΑΒΕΛΗ                          ΘΕΟΝΟΗ
ΘΑΝΑΣΗΣ  ΤΣΑΜΠΙΕΡΗΣ               ΘΕΟΚΛΥΜΕΝΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΑΚΑΣ               ΑΓΓΕΛΟΣ   Β’
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΡΑΚΑΣ               ΥΠΗΡΕΤΗΣ 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΛΥΤΡΑΣ                     ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ       
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΛΙΒΙΤΣΑΝΗΣ             ΔΙΟΣΚΟΥΡΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΕΛΑ                             ΚΟΡΥΦΑΙΑ

 ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΥ
ΑΡΤΕΜΙΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ, ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΒΑΡΔΗ, ΔΗΜΗΤΡΑ  ΓΑΡΙΔΑ, ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ, ΤΖΟΥΛΙΑΝΑ ΚΟΛΑ, ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΗ ΛΑΣΚΑΡΗ, ΤΑΤΙΑΝΑ-ΚΑΛΛΙΡΟΗ ΛΙΟΠΥΡΗ, ΕΙΡΗΝΗ ΛΙΑΒΑ, ΑΡΤΕΜΙΣ ΜΙΧΟΥ, ΘΕΟΔΩΡΑ ΠΕΤΑΛΙΑ, ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΕΤΑΛΙΑ, ΠΟΛΥΜΝΙΑ ΤΡΙΠΟΤΣΕΡΗ

ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: ΜΠΑΚΟΥΛΑ ΠΕΓΚΥ
ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ  ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΧΟΡΟΥ: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΙΑΣΚΕΥΗ ΛΥΡΙΚΩΝ ΜΕΡΩΝ: ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΤΕΡΙΝΑ
ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΡΟΛΩΝ, ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: ΚΩΤΣΗ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΜΠΑΚΟΥΛΑ ΠΕΓΚΥ

       Συγχαρητήρια σε όλους, μαθητές, καθηγητές,  γονείς και σε όσους επίσης πρόσφεραν πολύτιμη βοήθεια για την πραγματοποίηση της παράστασης.    
       Συγχαρητήρια στην διευθύντρια του Γυμνάσιου Κανδήλας  κα Ευδοκία Νίκα για την ουσιαστική βοήθειά της στην προσπάθεια αυτή.
      ‘Μια νέα δύναμη στο χώρο του σχολικού θεάτρου ανατέλλει’  και ευχή όλων είναι να συνεχιστεί  με τον ίδιο ζήλο αυτή η προσπάθεια  ώστε το Γυμνάσιο Κανδήλας να δημιουργήσει παράδοση…











1 σχόλιο:

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο