Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Νίκος Μωραΐτης ΚΚΕ: Η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα οδηγήσει σε εξόντωση τη μικρομεσαία αγροτιά


       Για τις διεργασίες που συντελούνται στην ΕΕ για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική ενημέρωσε την αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.

         Στην αρχή της ενημέρωσης, είπε πως πριν το Πάσχα θα δοθεί στους αιγοκτηνοτρόφους των ορεινών περιοχών ενίσχυση ύψους 36 εκατ. ευρώ, για τη νησιωτική ελαιοκομία 10 εκατ. ευρώ, για το σκληρό σιτάρι 10 εκατ. ευρώ, ενώ θα καταβληθούν και τα 5 εκατ. ευρώ που είναι το υπόλοιπο από τη συνδεδεμένη ενίσχυση του βαμβακιού.
      Ο Αθ. Τσαυτάρης δήλωσε ότι καθιερώνεται η πρώτη ζώνη ιχθυοκαλλιέργειας στην περιοχή της Πιερίας, ενώ θα διαμορφωθούν δυο ακόμα τέτοιες ζώνες, οι οποίες όπως είπε «θα διευκολύνουν σημαντικά όχι μόνο την επιχειρηματική διαδικασία στην ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά θα βοηθήσουν πολύ και στην προστασία του περιβάλλοντος».......



     Σε ό,τι αφορά τη νέα ΚΑΠ, είπε πως δε θα μειωθούν οι ενισχύσεις στην αγροτική παραγωγή κατά την περίοδο 2014-2020 και πως η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κονδύλια της τάξης των 19 δισ. ευρώ περίπου.
      Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση, ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης τόνισε πως παρά τις αισιόδοξες προβλέψεις του υπουργού, η νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ θα οδηγήσει σε εξόντωσητη μικρομεσαία αγροτιά.
      Όπως ανέφερε η αλλαγή στον τρόπο καταβολής των επιδοτήσεων θα φέρει δραματικές μειώσεις και οι φτωχοί αγρότες θα βγουν έξω από την παραγωγή, προκειμένου να συγκεντρωθούν και η γη και οι επιδοτήσεις στους μεγαλοαγρότες επιχειρηματίες. Σημείωσε πως οι πόροι για τη γεωργία την περίοδο 2014-2020 μειώνονται στο 37,7% του κοινοτικού προϋπολογισμού και πρόσθεσε πως όλα δείχνουν ότι η φτωχή αγροτιά θα πληρώσει ακριβά την καπιταλιστική κρίση και το κυνήγι των καπιταλιστικών κερδών.
        Ο Ν. Μωραΐτης, απαντώντας σε όσους ισχυρίζονται πως η αγροτική πολιτική είναι θέμα καλής ή κακής διαπραγμάτευσης, σημείωσε πως δεν μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη σε μια ΚΑΠ που τιμωρείσαι γιατί παράγεις, που επιδοτείσαι για να ξεριζώνεις δυναμικές καλλιέργειες ή για να θάβεις προϊόντα. Όλα αυτά, τόνισε, τα λένε τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, που θέλουν να ενοχοποιήσουν τις ελληνικές κυβερνήσεις και να κρύψουν κατά βάθος ότι συμφωνούν με αυτή την αντιλαϊκή πολιτική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο