Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΥΓΙΑΛΙΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 1984 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ...


30 χρόνια άνθρακες!!
Εργολάβους, τοξικά, άνθρακες, ΑΠΕ, αέρια, τραπεζίτες και εμίρηδες περιλαμβάνει η 30χρονη ιστορία του Πλατυγιαλίου Αστακού

της ΝΤΙΝΑΣ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
  
     Mε τη βοήθεια της κίνησης Πολιτών Δυτικής Ελλάδος, μεταφέρουμε το ενδιαφέρον ιστορικό.
     Το 1984 η ΕΤΒΑ (Ελληνική Τράπεζα Βιομηχανικής Ανάπτυξης) ξεκινάει τις αγορές στην περιοχή του Πλατυγιαλίου για την κατασκευή στην περιοχή διαλυτηρίου πλοίων και την ίδρυση της πρώτης Ναυτιλιακής Βιομηχανικής Περιοχής στην Ελλάδα, πάνω στα ερείπια ενός υποθαλάσσιου πρωτοελλαδικού οικισμού της 3ης χιλιετίας π.Χ. Η πετρελαϊκή όμως κρίση τελειώνει, ο εφοπλιστικός κόσμος ήδη έχει αλλάξει τα περισσότερα πλοία του και τα διαλυτήρια ένα ένα κλείνουν, οπότε το σχέδιο εγκαταλείπεται.
     Το 1990 η ΕΤΒΑ παραχωρεί το λιμάνι στην ελβετική εταιρεία CBI, για εγκατάσταση μονάδας καταστροφής τοξικών αποβλήτων των προηγμένων χωρών της Ευρώπης. Οι κάτοικοι της περιοχής δραστηριοποιούνται αμέσως και το σχέδιο ναυαγεί......



     Δύο χρόνια αργότερα, το 1992, η εβραϊκών συμφερόντων εταιρεία LYPSA «φτάνει» στο λιμάνι, για να εγκαταστήσει μονάδα παραγωγής «πράσινης βενζίνης» υψηλών οκτανίων και να δημιουργήσει χώρους αποθήκευσης μεγάλων ποσοτήτων βουτανίου και προπανίου. Οι κάτοικοι της περιοχής ξεσηκώνονται πάλι και ο σχεδιασμός σταματάει.
      Το 1997 ξεκινάει η διαδικασία ολοκλήρωσης της κατασκευής του λιμανιού και της διαμόρφωσης της γύρω από αυτό περιοχής στην πρώτη ΝΑΒΙΠΕ (Ναυτιλιακή Βιομηχανική Περιοχή) της Ελλάδας, με αρχικό προϋπολογισμό 44 δισ. δραχμές και τη μετατροπή του σε εμπορικό - διαμετακομιστικό λιμάνι, πύλη της Ελλάδας προς τη Δύση.
       Δημιουργείται για την επίτευξη αυτού του σκοπού, το 1999, η Κοινοπραξία «Αστακός Τέρμιναλ», με κύριους μετόχους τις εταιρείες ΑΕΓΕΚ, ΜΕΤΩΝ, ΑΚΤΩΡ και ΣΥΜΕΤ και τελική χρηματοδότηση ύψους 126 εκατομμυρίων ευρώ. Από αυτά, τα 73 εκατομμύρια ήταν η συμμετοχή του Δημοσίου και τα υπόλοιπα, 53 εκατομμύρια, κεφάλαια τα οποία απέκτησε η κοινοπραξία με δανεισμό από τις τράπεζες Alhpa Bank, Πειραιώς και Εμπορική, στην οποία παραχωρείται η χρήση και η εκμετάλλευση των λιμενικών υποδομών και της βιομηχανικής περιοχής, ύστερα από σχετικό διαγωνισμό.
      Από τις παραπάνω όμως εταιρείες της κοινοπραξίας, εκείνη που συνέδεσε το όνομά της με το λιμάνι και τελικά το παρέδωσε στις τράπεζες, είναι η ΑΕΓΕΚ.
     Το 1999 η ΑΕΓΕΚ αποκτά το 50% στην ASTAKOS TERMINAL. Το 2000 η ΑΕΓΕΚ ιδρύει την ΑΚΑΠΟΡΤ Α.Ε. με ποσοστό συμμετοχής 25% και αποκτά το 50% της ΜΕΤΩΝ Α.Ε.
      Τον Μάιο του 2007 η ΑΕΓΕΚ εκδίδει ενημερωτικό δελτίο για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου, σύμφωνα με το οποίο η Alpha Bank συμμετέχει στο κοινό μετοχικό κεφάλαιο της ΑΕΓΕΚ με ποσοστό 0,19% και η Τράπεζα Πειραιώς με ποσοστό 0,095%.
      Τον Οκτώβριο του ίδιου χρόνου, πραγματοποιείται συμφωνία μεταξύ της ΑΕΓΕΚ, της εταιρείας DS Constructions Ltd, της εταιρείας ΑΕΓΕΚ Κατασκευαστική Α.Ε. (θυγατρική της πρώτης) και της ομάδας πιστωτριών τραπεζών, με αντικείμενο την είσοδο της DSC Ltd στον όμιλο ΑΕΓΕΚ, ως στρατηγικού επενδυτή για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας και την πώληση των συμμετοχών της στις εταιρείες ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. και ΑΚΑΡΟΡΤ Α.Ε.
         Τον Δεκέμβριο του 2007, με την ολοκλήρωση των έργων υποδομής της ΝΑΒΙΠΕ, παρέχεται η δυνατότητα άδειας λειτουργίας στις επιχειρήσεις που εγκαθίστανται εκεί.
           Τον Δεκέμβριο του 2007 η ΑΕΓΕΚ πουλάει το 90% της ΑΣΤΑΚΟΣ ΤΕΡΜΙΝΑΛ Α.Ε. και το 50% της ΑΚΑΡΟΡΤ Α.Ε. (θυγατρική της πρώτης) έναντι συνολικού συμφωνηθέντος τιμήματος 125 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία ΑΠΕ Επενδυτικής Περιουσίας Α.Ε., στην οποία συμμετέχουν η Alpha Bank με ποσοστό 67,42%, η Πειραιώς (27,2%) και η Εμπορική (5,38%, στην οποία ανήκει ώς σήμερα.
      Το 2007 η πολυεθνική εταιρεία EDISON σχεδιάζει στη ΝΑΒΙΠΕ κατασκευή μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το λιθάνθρακα. Και πάλι οι πολίτες αποτρέπουν το σχεδιασμό.
      Τέλος, το 2010 η κυβέρνηση Παπανδρέου, σε συνεργασία με την κυβέρνηση του Κατάρ, σχεδιάζει εγκατάσταση μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με πρώτη ύλη το LPG (υγροποιημένο πετρελαϊκό αέριο, μείγμα βουτανίου-προπανίου), απαγορευμένο για ηλεκτροπαραγωγή λόγω της επικινδυνότητάς του στο πλαίσιο των οδηγιών Seveso 1 & 2.
       Αλλη μία φορά ο σχεδιασμός ανατρέπεται, καθώς οι Αραβες αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, ενώ ταυτόχρονα υπήρξε σφοδρή αντίδραση των κατοίκων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο