Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ll Fatto Quotidiano για τις Εχινάδες: H Ελλάδα ξεπουλάει τα... «ασημικά»


         Με αφορμή τη διεθνή αίσθηση που προκάλεσε η πώληση των Εχινάδων νήσων στον εμίρη του Κατάρ, ο συνεργάτης του ανεξάρτητου ιταλικού site, Il Fatto Quotidiano, Φραντσέσκο Ντε Πάλο, σε πρόσφατο δημοσίευμα του αναφέρεται σε ανάλογες περιπτώσεις και στο πώς θα αξιοποιηθούν αυτά τα κομμάτια γης.
      Μπορεί να είναι μόνο η αρχή. Από τη χλιδή του ξενοδοχείου Parco dei Principi της Ρώμης, όπου περιφέρονται οι ποδοσφαιριστές της Παρί Σεν Ζερμέν, στη θαλπωρή των εννέα Εχινάδων, η απόσταση είναι μικρή, ιδίως αν διαθέτεις αρκετά χρήματα. Ο εμίρης του Κατάρ, ήδη ιδιοκτήτης της γαλλικής ομάδας καθώς και μερικών άλλων τίτλων (όπως το λονδρέζικο Harrods), κέρδισε για κάτι παραπάνω από 8 εκατομμύρια ευρώ το μαγευτικό ελληνικό αρχιπέλαγος στο Ιόνιο, δυο βήματα από τα περισσότερα γνωστά, Ιθάκη και Σκορπιό........



      Οι άνεμοι της κρίσης αναγκάζουν την Αθήνα να σκοτώσει "τα οικογενειακά κοσμήματα". Πρόκειται για μια κίνηση γνωστή από τον Σεπτέμβριο, όταν το νέο επιβεβαιώθηκε από τον τον διευθυντή του ταμείου αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ), Ανδρέα Ταπραντζή, σύμφωνα με τον οποίο η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συντάξει έναν κατάλογο με περίπου 40 ακατοίκητα νησιά και βραχονησίδες διαθέσιμα προς πώληση σε ιδιώτες ή επιχειρήσεις -για μια περίοδο μεταξύ τριάντα και πενήντα χρόνια- προκειμένου να ρεφάρει.
         Μετά από κάποιους μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων με διάφορες διασημότητες μέσω μέιλ, έφτασε το επίσημο νέο για τη νέα επιχειρηματική δραστηριότητα που ανοίγει για τον ζάπλουτο εμίρη. Καθώς φαίνεται, στο σύμπλεγμα των εννέα νησιών σύντομα θα μπορέσουν ν' αρχίσουν οι εργασίες κατασκευής πολυτελών επαύλεων για ενοίκους διεθνούς φήμης, ανάμεσα στους οποίους ακούγεται και η Μαντόνα.    Περιστοιχισμένες από ένα προστατευόμενο φυσικό παράδεισο θα κατοικούνται μόνο από ροκ-σταρ και δισεκατομμυριούχους, τους μόνους που είναι σε θέση να ανταπεξέλθουν σε ένα χρυσό καταφύγιο στην Ελλάδα που έχει ισοπεδωθεί από το μνημόνιο.
Μάλιστα, ο εμίρης είχε αποπειραθεί και στο παρελθόν να κλείσει μια τόσο μεγάλη δουλειά, διεκδικώντας το νησί του Αριστοτέλη Ωνάση, τον Σκορπιό, όπου όμως βαραίνει το οικονομικό βέτο της εγγονής Αθηνάς, η οποία δεν προτίθεται να κατέβει κάτω από τα 200 εκατομμύρια ευρώ, άσχετα αν δεν αγαπάει ιδιαίτερα την καταγωγή της (δεν έμαθε ποτέ ελληνικά) και άσχετα αν είναι μία από τους ελάχιστους διάσημους Έλληνες στον κόσμο που δεν έχουν εκφράσει ούτε μια κουβέντα συμπαράστασης για την ελληνική κρίση.

         Το σύμπλεγμα των Εχινάδων με τα εννιά νησιά βρίσκεται στη θαλάσσια περιοχή μπροστά στο περίφημο Πλατυγιάλι Αστακού και παρουσιάστηκε πριν από μερικές μέρες στο επιφανές περιοδικό Business Insider, υπό τον τίτλο: "9 υπέροχα ελληνικά νησιά: Μπορούν να γίνουν δικά σας με λίγα εκατομμύρια". Το άρθρο συμπλήρωναν κι άλλες περιζήτητες περιοχές οι οποίες θα μπορούσαν να αποτελέσουν τμήμα αυτής της παγκόσμια εκστρατείας για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας, ή όπως χαρακτηρίζεται από άλλους, το ανήθικο ξεπούλημα κομματιών ελληνικής γης.
        Το κείμενο αναφερόταν στον Άγιο Αθανάσιο της Ιτέας, με τιμές που άρχιζαν από 1,9 εκατομμύρια δολάρια, ή στο νησί Μόδι μετά τα στενά της Κορίνθου, ή στα Τοκμάκια στα βορειοανατολικά της Λέσβου και ξεπερνούσαν τα 8 εκατομμύρια που χρειάζονται για να αποκτήσεις την Καρδιώτισσα, νοτιοδυτικά της Σικίνου. Όμως το διεθνές ενδιαφέρον για αυτές τις εκτάσεις έχει αυξηθεί μετά την αγορά αυτού του μικρού νησιού με τις οξιές από τον εμίρη του Κατάρ, Καλιφα Αλ Τανί.
        Αντιθέτως, στο Μεγανήσι (κοντά στη Λευκάδα) ο λόρδος Ρότσιλντ απέκτησε μια έκταση 26 χιλιάδων στρεμμάτων στην νοτιοδυτική χερσόνησο του νησιού, όπου θα κτίσει 14 υπερ-πολυτελείς βίλες που θα πουληθούν σε μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ενδιαφερόμενοι για το "προϊόν" είναι ο πρίγκιπας Κάρολος, η ηθοποιός Νικόλ Κίντμαν και ο ρώσσος κροίσος Ρομάν Αμπράμοβιτς (ο τελευταίος έχει ήδη αγοράσει μερικά στρέμματα στην Κέρκυρα). Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το έργο θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Κάθε έπαυλη θα έχει έκταση ένα στρέμμα, θα περιβάλλεται από 2.000 στρέμματα, με πισίνες κι ελικοδρόμιο και θα πουληθεί για 27 εκατομμύριο ευρώ.
        "Δεν τελούμε προς πώληση και λυπάμαι για λογαριασμό τους που τροφοδοτούν αυτόν τον πραγματικό πόλεμο", σχολιάζει πικραμένη η Κατερίνα Γιαννάκη, μέλος του Συμβουλίου των Ελλήνων ανά τον κόσμο: "Οι Έλληνες ακόμη και στις χειρότερες στιγμές δεν ταπείνωσαν κανέναν. Θα μας εξυπηρετούσε μια ανάλογη βοήθεια, αλλά όχι το ξεπούλημα. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή εμείς ζητάμε να αποζημιωθούμε για τα δάνεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, καθώς είμαστε η μόνη χώρα που δεν έχει εισπράξει απολύτως τίποτα από τη Γερμανία".

Πηγή: e-go.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο