Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Λυκειακές Τάξεις Φυτειών: Τι μέλλει γενέσθαι τελικά;


Του Χρήστου Σαλτογιάννη

       Πριν περίπου από δυο χρόνια, η Κυβέρνηση με το σχέδιο «Νέο Σχολείο» προέβλεπε καταργήσεις και συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
     Τις τελευταίες μέρες ένα νέο σχέδιο που αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το λεγόμενο σχέδιο «Αθηνά», προβλέπει επίσης καταργήσεις και συγχωνεύσεις τμημάτων και σχολών.
     Το έργο επαναλαμβάνεται λοιπόν αυτή τη φορά με διαφορετικούς πρωταγωνιστές αλλά το «θύμα» παραμένει ίδιο, ο παρανομαστής είναι κοινός και αφορά την παιδεία, δηλαδή τους μαθητές, τους νέους και νέες που για άλλη μια φορά «πλήττονται» ανεπανόρθωτα........



     Τον περασμένο Νοέμβριο και Δεκέμβριο στις Φυτείες πραγματοποιήθηκαν λαϊκές συνελεύσεις με σκοπό την ανάδειξη του θέματος των Λυκειακών Τάξεων και της υποβάθμισης του Δημοτικού σχολείου. Κατά την διάρκεια των συνελεύσεων ειπώθηκαν πολλά από μέλη της Δημοτικής Αρχής, και μάλιστα δόθηκαν «υποσχέσεις» ότι δεν θα καταργηθούν οι Λυκειακές Τάξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη ενημέρωση από τον Δήμο Ξηρομέρου πάνω σε αυτό το θέμα.

     Επιπλέον, διαβάζουμε ότι στα «πρόθυρα» κατάργησης είναι και το Δημοτικό σχολείο Μπαμπίνης. Γεγονός, που σημαίνει ότι ο Δήμος Ξηρομέρου, αν συμβεί κάτι τέτοιο, θα κατέχει την πρωτιά από όλους τους Δήμους της Αιτωλοακαρνανίας, σε αριθμό κατάργησης σχολικών μονάδων του. Νομίζω αυτό φανερώνει πολλά, σε ότι αφορά την δράση και την αντίδραση που έχει ο Δήμος απέναντι σε σημαντικά ζητήματα του τόπου, σε ζητήματα που καθορίζουν την εξέλιξη της κοινωνίας μας,
       Αντίθετα, η Δημοτική Αρχή οφείλει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, και αυτό βέβαια δεν συμβαίνει στον Δήμο Ξηρομέρου, δεν υπάρχει οργανωμένη αντίδραση και αντίσταση. Αντί, οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι ειδικά της Δ.Ε. Φυτειών, να αντιδράσουν οργανωμένα ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο κατάργησης του σχολείου μας, κύριο μέλημα είναι το πώς θα επανεκλεγούν.
        Ο κίνδυνος κατάργησης των Λυκειακών Τάξεων Φυτειών και του Δημοτικού Σχολείου Μπαμπίνης καθώς και η υποβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Φυτειών είναι ορατός.

       Γι’ αυτό λοιπόν ως Δημότης απαιτώ μια επίσημη ανακοίνωση από την Δημοτική Αρχή. Πρέπει να γνωρίζουμε τι ενέργειες έγιναν και αν έγιναν από την πλευρά του Δήμου μετά τις λαϊκές συνελεύσεις για τις σχολικές μονάδες των Φυτειών και επίσης να υπάρξει ανακοίνωση για το Δημοτικό Σχολείο Μπαμπίνης.  

3 σχόλια:

  1. ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΝ ΑΣΤΑΚΟ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΑΚΟ.....ΠΡΟΒΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΝ ΦΥΤΕΙΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΜΕ ΚΑΘΕ ΤΡΟΠΟ..ΑΥΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΥΤΟΥΣ ΑΞΙΖΟΥΜΕ..ΜΟΛΙΣ ΜΠΕΙ ΤΟ ΛΟΥΚΕΤΟ ΘΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΡΑΦΤΟΥΝ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΑΥΤΗΣ ΤΗΣ ΜΑΥΡΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ...ΑΝ ΘΥΜΑΜΑΙ ΚΑΛΑ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ .Η ΚΥΡΙΑ ΣΑΜΑΡΑ ΕΙΧΕ ΥΠΟΣΧΕΘΕΙ ΕΓΓΡΑΦΩΣ ΠΩΣ ΔΕΣΜΕΥΕΤΕ ΓΙΑ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΕΡΝΕΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΤΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΥΤΕΙΩΝ..ΕΙΔΩΜΕΝ ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ συγχωριανέ Χρήστο Σαλτογιάννη, προσπαθείς και φαίνεσαι ότι ανησυχείς για τα κοινά, γράφοντας κατά καιρούς στο διαδίκτυο. Θα ήθελα όμως να σε ρωτήσω ότι αφού ανησυχείς τόσο πολύ, πότε ήρθες στο δημοτικό κατάστημα στο χωριό μας να ενημερωθείς από εμένα ως αρμόδια αντιδήμαρχο, για τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, αλλά και όλων των δημοτικών συμβούλων, ανεξαρτήτως παράταξης, για τα Λύκεια και για ότι άλλο ήθελες να πληροφορηθείς? Ήρθες ποτέ εδώ στο γραφείο στο χωριό μας στους 3 μήνες που έχω αναλάβει αντιδήμαρχος? Πήρες έστω ένα τηλέφωνο? Μας κάνεις κριτική σε όλους(και σε εμένα έμμεσα φυσικά) μόνο μέσω διαδικτύου? Για το θέμα των Λυκειακών τάξεων αν υπήρχε οριστική εξέλιξη να είσαι σίγουρος ότι θα υπήρχε πληροφόριση.Πιστεύω να βλέπεις ανακοινωσεις που βγάζω στα χωριά μας ή διαδίκτυο για κάθε κρίσιμο θέμα. Προς ενημέρωσή σου, για το Λύκειο, πέραν των ενεργειών που έπρεπε να γίνουν και έγιναν από τη δημοτική αρχή όπως τις ξέρεις και εσύ, το θέμα είναι φυσικά στο προσκήνιο, η δημοτικη αρχή έχει συνεχώς επαφές με το υπουργείο και μακάρι να έχουμε θετικά αποτελέσματα. Δεν είναι η ώρα για ανακοινώσεις με υποσχέσεις και λόγια του αέρος. Βλέπεις τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα με νοσοκομεία, με πανεπιστήμια, με εφορίες, με ειρηνοδικεία,κλπ που καταργούνται ή συγχωνεύονται ελέω μνημονίου. Όλοι ανησυχούμε για τα πάντα πλέον και ο καθένας προσπαθεί με τα μέσα που διαθέτει για το καλύτερο για τον τόπο του. Αυτή την περίοδο πχ, μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού, προσπαθούμε να "βγάλουμε" χρήματα που απαιτούνται, για να εκδόσουμε ένα καλαίσθητο φυλλάδιο για τους μαθητές των χωριών που θα θέλαμε να έρθουν στα σχολεία του χωριού μας. ΣΥΝΕΧΕΙΑ.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΥΝΕΧΕΙΑ...
    Αγαπητέ Χρήστο, γράφεις ότι δεν ανησυχούν οι δημοτικοί σύμβουλοι στη ΔΕ Φυτειών για τα Λύκεια και ότι το μόνο που θέλουν είναι να επανεκλεγούν.Το είχες πεί και σε κάποια συνέλευση στο χωριό. Προσπαθείς να μηδενίσεις κάθε δράση κάθε δημοτικού συμβούλου ανεξάρτητα παράταξης. Είναι λανθασμένη η πρακτική που διάλεξες για να δείξεις ότι υπάρχουν άλλοι "σωτήρες" με μαγικές συνταγές και ότι όλοι οι άλλοι είναι άχρηστοι. Μη τα ισοπεδώνεις όλα προσπαθώντας να προωθήσεις δικούς σου στόχους και επιθυμίες(εγώ αυτό καταλαβαίνω. Καλά κάνεις βέβαια και δικαίωμά σου, αλλά επέτρεψέ μου και δικό μου δικαίωμα να αντιδρώ σε κακόπιστες κριτικές αφού ουδέποτε, ως δημότης που είσαι, φρόντισες να πληροφορηθείς με οποιονδήποτε τρόπο από εμένα γιαυτα που ρωτάς.Λάθη γίνονται άνθρωποι είμαστε, αλλά κάτι κάνουμε και εμείς και προσπαθούμε για τα χωριά μας και τους οικισμούς, εδώ στην Δημοτική Ενότητα Φυτειών.Είμαι σίγουρη ότι τα γνωρίζεις(υπάρχουν ανακοινώσεις και φαίνονται και στην ΠΡΑΞΗ) και δεν περίμενα φυσικά να τα αναφέρεις. Εμένα όμως μου αρκεί που τα γνωρίζουν αυτοί που κρίνουν δίκαια και σωστά.Και ευτυχώς είναι πολλοί. Γιαυτό προχωράω σταθερά και αταλάντευτα και δεν με αγγίζουν κακόπιστες κριτικές.Επομένως φυσικά και δέχομαι τις καλόπιστες κριτικές, για να βελτιώνομαι από τα λάθη μου και τις παραλείψεις μου(αλλοίμονο αν δεν υπήρχαν άνθρωποι είμαστε)και να προσπαθώ ακόμα περισσότερο με ότι δυνάμεις έχω για το καλό των συνδημοτών μου της ΔΕ Φυτειών και του Ξηρομέρου ολόκληρου.
    Τελειώνοντας επαναλαμβάνω ότι κάθε ημέρα μέχρι τις 11-12 ωρα, είμαι στις Φυτείες στο γραφείο και μετά αναχωρώ, είτε για Αστακό είτε για Παπαδάτου ή Ρίβιο ή Κουβαρά, ανάλογα το πρόγραμμα και τις δουλειές-προβλήματα μέχρι αργά το απόγευμα. Όποτε θέλεις λοιπόν μπορείς να έρχεσαι στο γραφείο μου, να ενημερώνεσαι προφορικά ή να υποβάλεις γραπτό αίτημα για να ενημερώνεσαι και γραπτώς.

    ΥΓ. Για το θέμα της Μπαμπίνης, διάβασα σε άλλη ανάρτηση τρία καλά σχόλια (ένα ήταν του συλλόγου μας ΑΚΑΡΝΑΝΙΚΟ ΦΩΣ). Σχεδόν απαντούσαν στο ερώτημά σου. Κρίμα όμως που έχει μείνει με 6 παιδιά και είναι δύσκολη η κατάσταση.Εγω πάντως μέχρι σήμερα δεν άκουσα ή είδα κάτι για κλείσιμο του Δημοτικού Μπαμπίνης. Όλα είναι πιθανά όπως προανέφερα, αλλά όχι όμως ότι για τα πάντα φταίει η δημοτική αρχή που έπρεπε να έχει μαγικό ραβδί να λύσει το πρόβλημα της ερήμωσης των χωριών μας και της οικονομικής κρίσης που επηρεάζει τη λειτουργία όλων των κοινωνικών- πολιτικών οικονομικών και πολιτιστικών δομών στον τόπο μας.
    Ευθυμία Καραπάνου-Κολοβού

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο