Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Εθελοντική προσφορά της Σχολικής Κοινότητας Ματαράγκας σε κοινωφελή ιδρύματα προστασίας της παιδικής ηλικίας


  
Θα θέλαμε εκ μέρους της Σχολικής Κοινότητας του Γυμνασίου και του Γε­νικού Λυκείου Ματαράγκας να σας ενημερώσουμε για την εξέλιξη της κοι­νω­νικής δράσης «Ελαιόλαδο του τόπου μας: δώρο ζωής για τα παιδιά», την οποία αναλάβαμε από κοινού το τρέχον σχολικό έτος και η οποία ολοκληρώ­νε­ται την Τετάρτη  20 Μαρτίου......

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2012 με κοι­νή πρωτοβουλία των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων των δύο Σχολείων μας και σκοπό την οργάνωση δικτύου εθελοντικής προσφοράς και συλλογής ποσοτήτων ελαιολάδου με ειδικά δοχεία τοποθετημένα στα ελαιοτριβεία της πε­ριοχής Μακρυνείας. Σκοπός μας ήταν οι συ­γκε­ντρω­θείσες ποσότητες λαδιού να προοριστούν για την κάλυψη των διατροφικών αναγκών που προκύπτουν σε κοινωφελή ιδρύμα­τα προστασίας της παιδικής ηλικίας.
 Σήμερα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι τό­σο οι τοπικοί φο­ρείς όσο και τα μέλη της κοινωνίας μας ανταποκρίθηκαν με την απαι­τού­με­νη ευαισθησία και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία αυτή. Αναφέ­ρου­με στη συνέ­χεια με κάθε λεπτομέρεια τα στάδια της δράσης μας και τους αρωγούς στην προσπάθειά μας:
1.         Η εταιρεία «Μεταλλοπλαστική  Αγρινίου» ανταποκρίθηκε καταρχάς πρόθυμα στην ιδέα και τη σχετική μας πα­ράκληση διαθέτοντας τον μήνα Νοέμβριο δε­κα­πέντε (15) με­γά­λα πλαστικά δο­χεί­α απο­θή­κευ­σης λαδιού.
2.         Η επιχείρηση «Γενικές Μεταφορές» και προσωπικά ο υπεύθυνος κος Α­θα­νάσιος Μπά­θας, προσφέρθηκαν να βοηθήσουν στη μεταφορά των δο­χείων από  τη Μεταλλο­πλα­στι­κή Αγρινίου προς τα συνεργαζόμενα ελαιοτριβεία.
3.         Τα δοχεία τοποθετήθηκαν σε 13 ελαιοτριβεία της περιοχής Μακρυνείας από τον μήνα Νο­έμβριο, ενώ παράλληλα κλιμάκια της μαθητικής κοινό­τη­τας ανάρτησαν σχετικές επι­ση­­μάν­σεις και ετοίμασαν ιδιόχειρες αφίσες για την ενημέρωση των παραγωγών και την προ­σέλ­κυ­ση προσφορών.
4.         Κατά τη διάρκεια της σοδειάς παρακολουθούσαμε την πορεία της προ­σπά­θειας και οι προσφορές καταγράφονταν σε ειδικά τετράδια, με την παρου­σία των δωρητών παρα­γω­γών. Εντέλει τον Φεβρουάριο αρχίσαμε την πε­ρι­συλλογή, ώστε καταφέραμε να συ­γκε­ντρώσουμε σημαντική ποσότητα ελαι­ολά­δου φετινής εσοδείας, όπως φαίνεται στον παρακάτω πίνακα:

α/α
Ιδιοκτήτης ελαιοτριβείου:
Ποσότητα κιλών:
1.
Βοϊδής Μάκης
73
2.
Γαλαζούλας  Αντώνιος
17
3.
Γαλαζούλας  Χ. & Χ.
320
4.
Γεωργακόπουλος Σπύρος & Νίκος
56
5.
Καρβούνης & Φλωρόπουλος Γ.
201
6.
Κουζέλης  Δήμος
109
7.
Αδελφοί Κίτσου
250
8.
Λανόπουλος  Γεώργιος
192
9.
Μούκας Βασίλειος
92
10.
Σιαστάθη Κωνσταντούλα
108
11.
Σκούρας Γεώργιος
117
12.
Χαραλάμπους Μαρία
71
13.
Ψαρράς Χαράλαμπος
84

Σύνολο:
1690

5.         Οι παραπάνω ποσότητες συγκεντρώθηκαν στο σχολείο μας με τη βοή­θεια γονέων και κη­δεμόνων της σχολικής μας κοινότητας και κατανεμή­θη­καν από τους μαθητές μας σε μι­κρότερα μεταλλικά δοχεία αποθή­κευ­σης τα οποία προσέφε­ραν οι εξής δωρητές:
Ο κος Π. Λιβαθηνός του κα­τα­στήματος S/M «Άρι­στα», η αλυσίδα κατα­στη­μάτων «Mar­ket In» και ο υπεύ­θυνος κος Θ. Ρά­μος, η Ένωση Γε­ωργι­κών Συνεταιρισμών Ματα­ρά­γκας, η Ένωση Αγρο­τι­κών Συνεταιρισμών Με­σο­λογγίου καθώς και αρ­κε­τά τοπικά κατα­στή­ματα τρο­φίμων. Συνο­λι­κά χρειαστήκαμε 100 μεταλλικά δοχεία λαδιού.
6.         Δείγμα της συγκεντρωμένης ποσότητας προσκομίστηκε στο εργαστήριο της κας Β. Πά­τση και, σύμφωνα με τη γνωμάτευση που πήραμε, πρόκειται για «παρθένο ελαιόλαδο» με οξύτητα 0,4 (28-01-2013), στοιχείο ενδεικτικό της ποιότητας λαδιού που παράγει η περιοχή της Μακρυνείας.
7.         Για να ολοκληρωθεί η προσπάθεια, η σχολική μας κοινότητα έχει προσκαλέσει την ερ­χό­μενη Τετάρτη, 20 Μαρ­τίου 2013, ώρα 11:00 π.μ., εκπροσώπους από κοινω­φε­λή ιδρύματα προ­στασίας της παι­­δικής ηλικίας, προκειμένου να πα­ραλάβουν τις διαθέσιμες ποσότητες λα­διού. Τα ιδρύματα τα οποία έχουν κληθεί να παραλάβουν τη συγκε­ντρω­μένη ποσότητα είναι τα εξής:
Χαμόγελο του παιδιού,
Παιδικά Χωριά S.O.S.,
Σύλλογος “Ηλιαχτίδα” Αγρινίου,
Εργαστήρι “Παναγία η Ελεούσα”.
Ποσότητες επίσης θα διατεθούν για τα συσσίτια που διοργανώνει ο Ιε­ρός Ναός Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
       Φτάνοντας στο τέλος της προσπάθειάς μας, θα θέλαμε να ευχαριστή­σου­με από βά­θους καρδιάς όλους τους ανθρώπους της τοπικής κοινωνίας, επώ­νυμους και ανώνυ­μους, οι οποίοι συνέβαλαν στην ευ­ό­δω­σή της με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Κυ­ρίως ευχαριστούμε τους ιδιοκτήτες των ελαιο­τρι­βεί­ων που προώθησαν την ιδέα μας αλλά και τις επιχειρήσεις που μας διέθε­σαν τα απαραίτητα δοχεία φύλα­ξης. Δε θα πρέπει βεβαίως να ξεχάσουμε τη σημαντική μεσολάβηση του εκπροσώπου της τοπικής Δη­μο­τικής Ενότητας, κου Κ. Χαραλα­μπό­πουλου, καθώς και την προσφορά βρώσιμων ελιών της εταιρείας βι­ολογικών προϊόντων «Αιτωλός 2000». Ευχαριστούμε, τέλος, την κα Β. Πάτση, η οποία εξέτασε αφιλοκερδώς το δείγ­μα ελαιολάδου που προσκομίσαμε στο εργαστήριό της.
Θα θέλαμε τώρα που η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεται να συγχαρούμε όλους όσους συ­νέλαβαν, εμψύχωσαν και έφεραν εις πέ­ρας την προ­σπά­θεια αυτή, εκπαιδευτικούς, γονείς και μαθητές. Ας μας επιτραπεί να θεωρούμε πως, σε επο­χές καχεξίας και υποτίμησης, όλοι μα­ζί δι­εκ­δικήσαμε ένα δικαίωμα πα­ραπάνω να αισθανόμαστε υπερήφανοι ως πολίτες και ως άν­θρωποι και όλοι μαζί αποδείξαμε ότι πρέπει να απαι­τού­με πολύ περισ­σότερα από τους εαυ­τούς μας, γιατί μπορούμε πολύ περισσότερα.

Με τιμή,

Οι Διευθυντές και οι Σύλλογοι Καθηγητών,
οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων
και οι Μαθητικές Κοινότητες
Γυμνασίου και Λυκείου Ματαράγκας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο