Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2013

Τουμπεκιστάν!


Γράφει ο Δημήτρης Αρβανίτης*
Συνταγματάρχης ε.α.-Πολιτευτής Ν.Δ.

     «Τουμπεκί» λέγεται τουρκικά ο καπνός για τον αργιλέ, που τον κάπνιζαν στα διάφορα καφενεία της παλιάς εποχής. Τον αργιλέ τον ετοίμαζαν οι «ταμπήδες» των καφενείων και επειδή αυτοί έπιαναν την κουβέντα κι αργούσαμε να τον πάνε στον πελάτη, εκείνος με τη σειρά του φώναζε: «κάνε τουμπεκί». 
    Όσοι κάπνισαν ναργιλέ ήταν και από φυσικού τους λιγομίλητοι και δεν τους άρεσε η «πάρλα», οι φλυαρίες. Με τις ώρες κρατούσαν στα χείλη τους το «μαρκούτσι» του ναργιλέ, απολαμβάνοντας μακάρια και σιωπηλά το τουμπεκί, που σιγόκαιγε στο λουλά.........


      Και αν κανείς, που κι αυτός κάπνιζε ναργιλέ δίπλα του, άνοιγε πλατιά κουβέντα, οι μερακλήδες της παρέας του έλεγαν: «Κάνε τουμπεκί», δηλαδή, κάπνιζε και μη μιλάς. 
     Τώρα για το «ψιλοκομμένο» τουμπεκί, ήταν η τέχνη του «ταμπή» να του το προσφέρει ψιλοκομμένο, που ήταν και καλύτερο’’

        Πάντα πίστευα ότι ο απλός λαός πολύ λίγα μάθαινε από όσα γίνονταν στη χώρα. Οι λόγοι ποικίλοι, αλλά κύρια αιτία   ήταν η διαπλοκή πολιτικών, οικονομικών παραγόντων και των Μ.Μ.Ε. 
      Το παιγνίδι παιζόταν στο παρασκήνιο, η λεηλασία της χώρας γινόταν στα κρυφά, όπως αρμόζει στις συμμορίες. Κι όταν κάτι ξέφευγε, κάναν τουμπεκί ψιλοκομμένο. Α και κάποια εξεταστική για τα μάτια του κόσμου, όπου πάντα δεν έβγαινε άκρη, κάθε παράταξη διαμόρφωνε το δικό της πόρισμα κι αποτέλεσμα μηδέν

         Ο λαός ήξερε ότι τον κλέβανε, αλλά κι αυτός τουμπεκί έκανε. Γιατί βολεύονταν στο πελατειακό πολιτικό σύστημα, το οποίο στα χρόνια της μεταπολίτευσης «ανήγαγε» σε επιστήμη το ΠΑΣΟΚ, αλλά κι η ΝΔ, συρόμενη προσπαθούσε να ακολουθεί, ανεπιτυχώς όμως, καθόσον εστερείτο χαρισματικών απατεώνων, από τους οποίους έβριθε το ΠΑΣΟΚ. 
      Έτσι όποτε προσπαθούσαν να τη κάνουν τους τσάκωναν, ενώ οι άλλοι,  αστέρες... Είχαν συμβόλαιο με το λαό, στις μίζες, στις κομπίνες  και στο βόλεμα.  Κι η χώρα καταστράφηκε και κάποιες μελλοντικές γενιές ομοίως.

          Μετά από πολλά χρόνια, πρωθυπουργός έγινε ο Αντώνης Σαμαράς. Είτε τον συμπαθεί κάποιος είτε όχι, είναι ένας ρηξικέλευθος πολιτικός. Και σίγουρα θα συμφωνήσετε ότι έχει έλθει στη διακυβέρνηση σε πολύ δύσκολες ώρες για τη χώρα  και μέσα από μια τρικομματική συνεργασία. 
      Πολλές λοιπόν  οι δεσμεύσεις προς τα έξω, στους δανειστές  αλλά κι οι συμβιβασμοί προς τα έσω, στους συγκυβερνώντες Βενιζέλο και Κουβέλη, την ώρα που η χώρα παραπαίει κι ο λαός στη κυριολεξία πένεται.
     Πολλά πράγματα αρχίζουν και μπαίνουν σ έναν σωστό δρόμο. Φοροδιαφυγή, διαφθορά, λαθρομετανάστες, ασφάλεια. Έχει δώσει δείγματα ότι κάτι αλλάζει σ αυτό το ζοφερό πολιτικό σκηνικό.
       Όμως προσωπικά ο χειρισμός της περίπτωσης ευθυνών του Βενιζέλου για τη λίστα Λαγκάρντ με έχει ενοχλήσει πάρα πολύ. Το τουμπεκί που γίνεται, με προσβάλλει και με θυμώνει. 
     Γιατί ο Βενιζέλος έχει τις ίδιες ευθύνες με τον προκάτοχο  του Παπακωνσταντίνου, χωρίς τις ευθύνες για αλλοίωση  του εγγράφου. Δε γίνεται να παραπέμπεις τον ένα  και για τον άλλον να στριμώχνεις τους βουλευτές, με την οδηγία ότι πρέπει να σώσουμε τον Βαγγέλη. Ποιόν Βαγγέλη; 
      Τι γίνετε, έχουμε χάσει επεισόδια; Μήπως προσχώρησε στη ΝΔ και δεν το πήραμε χαμπάρι;  Αντιληπτό ότι είχε τεθεί σε δοκιμασία η συνοχή της κυβέρνησης αλλά η σωστή κίνηση προκειμένου να μη τρωθεί η αξιοπιστία του κόμματος αλλά και η προσωπική του Σαμαρά, ήταν να αφεθούν οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση, όπως άλλωστε είναι υποχρεωμένοι να πράξουν κι όχι να κάνουν αγώνα οι παροικούντες στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, «να σώσουμε τον Βαγγέλη».  Ήμαρτον Θεέ μου, δηλαδή.

     Και να κλείσω με δύο στιχάκια μεταθανάτια του  αγαπημένου «αριστερού» φιλόσοφου Ρασούλη, αν και  της λαϊκής δεξιάς ο υπογράφων:

Η Κίνα στο σοφό Κομφούκιο
κι εγώ σ ένα τρελό κομφούζιο.
Κάνω λογαριασμούς δεν βρίσκω άκρη
μετά το ρίχνω στους λυγμούς δεν βγάζω δάκρυ.
Μα δεν το κάνω τουμπεκί
όπως το κάνουν  μερικοί.
Κι απ το πολύ το τουμπεκί, αμάν
γίναμε πια Τουμπεκιστάν

Παρ΄  όλα τούτα τα περίεργα, υγιαίνετε αδέλφια!

-*Από τη μόνιμη συνεργασία του με την εφημερίδα «Γεγονός» - Στήλη «Αθιβολές»
Νέο e-mailarvanitisdimi@gmail.com

3 σχόλια:

  1. ευτιχως πολλοι ελληνες πλεων εχουν συνειδητοποιήσει , και εχουν καταλαβει την συνιστώσα αυτων των κομμάτων . στην ουσια ηταν και θα ειναι ενα πλεων κόμμα , μιας και οι μασκες πεσανε . το κακο ειναι για ολους τους ολιγομυαλους εμας που τις ποιο παλιες εποχες φταναμε και καμια φορα στα ακρα στις σηζητησεις καφενειου , γιατι ετσι πιστεύαμε ολοι δυστυχώς , για το κομμα μας μιας και ο δικοματισμος ποιο παλια καλα κρατουσε . τωρα για τον χαρακτιρισμο προς τον κυριο Σαμαρα , ρηξικέλευθος , ειναι ο πρωτοπορειακος αυτος που ανοίγει μια νεα κατευθηνση . ναι ανοιξε μια κατευθηνση που στην ουσια δεν γνωριζε που θα μας βγαλει. και μετα απο τοσα χρονια θυσιας και πονου του ελληνικου λαου γύρισε η ψυχρόαιμη να μας πει τι ? οτι τα μετρα και το προγραμμα που επιβαλαμε εως τωρα στην ελλαδα , ηταν λαθος . και ακομα σε λαθος δρομο βαδίζουμε , μεχρι να γινουμε βορρά στα ξενα συμφέροντα . ο λαος μας υποφερει !!!! η κατασταση βρισκεται σε κατασταση ( master caution alarm ) για τον προθυπουργο μας αλλα δεν βλαιπω να αναγνωριζει τον συναγερμο που εκπεμπουν οι ελληνες . πιστευει οτι τα απανωτα χαρατσια θα φερουν την πολυπόθητη αναπτηξη . απο την αλλη , η υφεση δινει και περνει , στην αγορα και οχι μονο. οποτε το ουσιαστικο , ρηξικέλευθος.ειναι σύνθεση των λέξεων ρήγνυμι, ανοίγω + κέλευθος, δρόμος. δεν προσδιοριζει ομως το λεξικο αν αυτος ο δρομος οδηγει στην κολαση η στον παραδεισο . αυτο θα το δουνε ολοι οι ελληνες στο τελος της πορείας , οταν πλεων θα ειναι αργα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητέ 5:55 συμφωνώ στα περισσότερα σχόλια σου. Το ρηξικέλευθος αφορά το παρελθόν του. Στη παρούσα φάση νομίζω ότι θα ήταν άδικο να κριθεί, και για το μικρό χρονικό διάστημα της πρωθυπουργίας του και γιατι συγκυβερνά, δεν είναι μόνος του. Ημουν υποψήφιος του , που σημαίνει τον πίστεψα. Πολλά πράγματα δε με βρίσκουν σύμφωνο κι επειδή εχω το ελάττωμα να γράφω τα έχω καταγγείλει δημόσια. Από την άλλη πλευρά ζούμε σε μέρες πλήρους συγχύσεως. Ναι, ο δρόμος τουλάχιστον μέχρι τωρα μάλλον προς τη κόλαση οδηγεί. Ας ελπίσουμε πριν το τέλος να κάνουμε το μεγάλο κόλπο και ν αλλάξουμε πορεία. Αλλά κι όσοι προτεινουν το διαφορετικό, Τσίπρας, Καμένος, σε θολά νερά κολυμπάν... Να είσαι καλ!ά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. λοιπόν αεροπόρε στο είχα πεί και πιό παλιά,βλέπεις τι πουλάει και ασχολείσαι με αυτό μπάς και κάνεις κι εσύ εντύπωση,έπαιζε η Χρυσή Αυγή μίλαγες συνέχεια για Χρυσή Αυγή τώρα που βλέπεις ότι πουλάει ο Σουλεημάν μας άρχησες τα Τούρκικα.'
    Λοιπόν κάπου εδώ να σου θυμίσω ότι στην Ελληνική σκηνή πούλησε αρκετά και η Αλεξανδράτου με την Ντούβλη,δε θα μου κάνει καμία αίσθηση να σε δώ και σε πορνό,άλλωστε η Ντούβλη το έκανε για το παιδί της δήλωσε,εσύ θα το κάνεις για την καρέκλα....!!!
    @@@Αν εσύ είσαι τουρκόσκορος δεν θέλουμε να μάθουμε τι θα πεί τουμπεκί εμείς η Ξυρομερίτες λέμε ΣΚΑΣΕ ή Βούλοστο....!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο