Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Αμερικανικός κολοσσός Carlton ψάχνει ξενοδοχεία στην Αιτωλοακαρνανία


  Δυτική Ελλάδα: Ο Αμερικανικός κολοσσός Carlton ψάχνει ν’ αγοράσει ξενοδοχεία σε Αιτωλοακαρνανία, Ιόνια Νησιά και Πελοπόννησο.Στο στόχαστρο της εταιρείας κάθε ακίνητο, αρκεί να δίνεται μισοτιμής…

  Στο μικροσκόπιο μεγάλων ξένων επενδυτών που προτίθενται να επενδύσουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ βρίσκεται η Ελλάδα και ιδιαίτερα ο τομέας του real estate και των τουριστικών ακινήτων.
  Η απομάκρυνση του Grexit έδιωξε και τις όποιες επιφυλάξεις είχαν εταιρείες-κολοσσοί και σημαντικά funds, τα οποία βλέπουν ότι η ελληνική αγορά κρύβει τεράστιες επενδυτικές ευκαιρίες, καθώς οι τιμές στα ακίνητα υποχωρούν, ενώ και οι τράπεζες είναι έτοιμες να βγάλουν στο σφυρί assets όπως πακέτα δανείων που βρίσκονται στο «κόκκινο», γράφει στην “Ημερησία” ο Βασίλης Κανέλλης......



         Μία από τις εταιρείες που έχουν βάλει στο στόχαστρο την ελληνική αγορά είναι η αμερικανική Carlton Group, η οποία εδώ και περίπου 1,5 χρόνο έχει έρθει στην Ελλάδα και έχει ξεκινήσει να ψάχνει για ευκαιρίες. Για μερικούς μήνες, το επενδυτικό πρόγραμμα έμεινε πίσω εξαιτίας της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός που επενδύει τόσο ο ίδιος όσο και οι πελάτες του, που είναι funds, «σπριντάρει» προκειμένου να τοποθετηθεί δυναμικά στην Ελλάδα.
  Την εκπροσώπηση της Carlton Group είχε αναλάβει τον Οκτώβριο του 2011 ο δικηγόρος Γιάννης Κυριακόπουλος, ωστόσο, στο τιμόνι της Carlton Hellas βρίσκεται πλέον ένας από τους παλαιότερους και πιο δυναμικούς τραπεζίτες της χώρας, ο Αναστάσιος Τζαβέλλας, ο οποίος είναι οικονομολόγος, έχει διατελέσει στέλεχος μεταξύ άλλων της Παγκόσμιας Τράπεζας, διοικητής της Κτηματικής Τράπεζας, της ΕΤΕΒΑ και της Τράπεζας Επενδύσεων.
   O κ. Τζαβέλλας επιβεβαίωσε τη δυναμική πλέον είσοδο του αμερικανικού ομίλου στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τώρα που έφυγε η ανασφάλεια σχετικά με τη διατήρηση της χώρας στη ζώνη του ευρώ, πολλοί ξένοι ενδιαφέρονται για τις επενδυτικές ευκαιρίες που κρύβει η ελληνική αγορά.
   Ο κ. Τζαβέλλας και οι συνεργάτες του έχουν έρθει ήδη σε συζητήσεις με επικεφαλής τραπεζών αλλά και ξενοδοχειακών αλυσίδων με το βασικό ενδιαφέρον του ομίλου να επικεντρώνεται στα μεγάλα ξενοδοχεία, τις τουριστικές αναπτύξεις, τα δανειακά χαρτοφυλάκια και φυσικά τα ακίνητα του Δημοσίου.
   Οπως τονίζει ο κ. Τζαβέλλας, η Carlton Group έχει υλοποιήσει συναλλαγές πάνω από 100 δισ. ευρώ σε όλο τον κόσμο και τα 40 δισ. επενδύθηκαν τα 3-4 τελευταία χρόνια, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης αλλά και της πιστωτικής ασφυξίας σε πολλές χώρες. «Η Carlton Group είναι ουσιαστικά μια real estate investment bank που πάει εκεί όπου υπάρχουν ευκαιρίες. Η ελληνική αγορά έχει ευκαιρίες και έχει πλέον μπει για τα καλά στο μικροσκόπιο των ξένων funds, ειδικά τώρα που επέστρεψε η ασφάλεια και έφυγε ο φόβος της χρεοκοπίας. Τα ξενοδοχεία και γενικά ο τουριστικός τομέας που έχει μεγάλες δυνατότητες είναι στους στόχους της Carlton Group και δευτερευόντως τα πακέτα δανείων τραπεζών που βγαίνουν προς πώληση», τονίζει.
   Αναφέρει ότι η αμερικανική εταιρεία αναζητά ευκαιρίες για λογαριασμό πελατών της που είναι equity funds, αλλά μπορεί να επενδύσει και η ίδια εφόσον κρίνει ότι η επένδυση είναι καλή. «Βρισκόμαστε στο στάδιο των συνεχών επαφών με τους τραπεζίτες αλλά και στην αναζήτηση των ευκαιριών σε μια αγορά που είναι distress. Ωστόσο, το γεγονός ότι μια τόσο μεγάλη εταιρεία όπως η Carlton Group έχει μπει δυναμικά στην ελληνική αγορά δείχνει ότι κάτι σπουδαίο γίνεται, ότι υπάρχουν σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.
   Στην ερώτηση ποια θα ήταν τα κεφάλαια που θα μπορούσαν να επενδυθούν στη χώρα μας ο κ. Τζαβέλλας επισημαίνει: «Δεν υπάρχει όριο. Οσο οι πελάτες μας ζητούν ελκυστικές επενδύσεις τόσο θα αυξάνεται και το προς επένδυση ποσό», επισημαίνει, ενώ αναφέρει ότι υπάρχουν κεφάλαια και για τα ακίνητα του Δημοσίου που βγαίνουν προς αξιοποίηση, ωστόσο, πρέπει να ξεκαθαριστούν οι κανόνες.
   H αμερικανική επενδυτική τράπεζα στον χώρο του real estate ιδρύθηκε το 1991 και έχει ολοκληρώσει συναλλαγές άνω των 100 δισ. ευρώ. Εχει γραφεία σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Τελ Αβίβ, Σικάγο, Μόσχα, Λος Αντζελες και Αθήνα, με το τελευταίο να καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της Ν.Α. Ευρώπης και της Ευρασίας. Μεταξύ των πελατών συγκαταλέγονται οι: Bank of America, JP Morgan, Goldman Sachs, UBS, Chevron, Deutsche Bank, Capital Partners, Capital One Bank, Commerce bank, ABN AMRO. Ο όμιλος ειδικεύεται σε αναδιαρθρώσεις χρεών, συγκέντρωση κεφαλαίων, ανακεφαλαιοποιήσεις εταιρειών, επενδύσεις στο real estate, κυρίως στο hospitality sector, αλλά και αγοράς χαρτοφυλακίων δανείων.
   Δεν είναι, όμως, τα αμερικανικά κεφάλαια που «καλοβλέπουν» την ελληνική αγορά και ειδικά τα ξενοδοχεία. Κοσμογονία αναμένεται τους επόμενους μήνες στο τουριστικό real estate και ιδιαίτερα στον ξενοδοχειακό κλάδο όπου προβλέπονται μεγάλες συμφωνίες. Ξενοδοχειακές μονάδες θα αλλάξουν χέρια, ξένοι επενδυτές από Ρωσία, Αραβία, Γερμανία, Τουρκία, ΗΠΑ έχουν βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, καθώς εκτιμούν ότι πλέον οι τιμές βρίσκονται πολύ χαμηλά.
   Τα λεγόμενα disress funds έχουν βάλει τα «λαγωνικά» τους και ψάχνουν σε όλη την Ελλάδα για ξενοδοχεία, κυρίως πάνω από 200 δωμάτια που βγαίνουν στο σφυρί ή που οι ιδιοκτήτες τους αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα εξαιτίας υψηλού τραπεζικού δανεισμού. Επίσης, ξένα funds που δραστηριοποιούνται στο real estate αναζητούν μεγάλες εκτάσεις γης σε τουριστικές περιοχές, οι οποίες θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη δημιουργία τουριστικών χωριών ή συνδυασμού ξενοδοχείων με κατοικίες, τα γνωστά condo hotels που εισάγονται και στον ελληνικό χώρο με το νομοσχέδιο του υπουργείου Τουρισμού.
   Οι πληροφορίες από κτηματομεσίτες της επαρχίας κάνουν λόγο για προχωρημένες συζητήσεις με ιδιοκτήτες μεγάλων εκτάσεων σε Πελοπόννησο, Κρήτη, Ρόδο, Χαλκιδική, Αιτωλοακαρνανία, στην ακτογραμμή μέχρι τα Σύβοτα, και στα Ιόνια νησιά. Μια πληροφορία των τελευταίων ημερών κάνει λόγο για τη δημιουργία ενός επενδυτικού σχήματος με κεφάλαια από τις ΗΠΑ αλλά και τη συμμετοχή Ελλήνων, το οποίο στοχεύει σε μεγάλα ξενοδοχεία και τα οποία πωλούνται σε χαμηλή τιμή λόγω της κρίσης. Επίσης ενδιαφέρον υπάρχει και από ρωσικά fund για ξενοδοχεία ή τουριστικά συγκροτήματα στα Δωδεκάνησα, στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, την Αττική, την Κέρκυρα και τη Χαλκιδική. Το ενδιαφέρον στην υπόθεση είναι ότι οι ξένοι επενδυτές απευθύνoνται στις τράπεζες στις οποίες είναι χρεωμένοι οι ξενοδόχοι και διαπραγματεύονται την τιμή.

thebest.gr
http://www.agrinionews.gr/                                                                             

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο