Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Λαθροϋλοτομία: Ποιοι είναι οι ηθικοί αυτουργοί;


       Διανύουμε τον τελευταίο ημερολογιακό μήνα του χειμώνα, ο οποίος άφησε την λαθροϋλοτομία  σε έξαρση ειδικά στην περιοχή μας που διαθέτει τεράστιες δασικές εκτάσεις.
      Πολλά δάση καταστρέφονται ενώ οι διωκτικές αρχές προέβησαν σε πολλές συλλήψεις και επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας. Το θέμα δε έχει έρθει πολλές φορές στην Βουλή με σχετικές επερωτήσεις.
     Όλα αυτά έφεραν την λαθροϋλοτομία στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου.
Ποιοι είναι άραγε οι ηθικοί αυτουργοί;
     Η απάντηση έρχεται ίσως αυτονόητα: Η εκτόξευση τιμής του πετρελαίου, το οποίο έγινε απλησίαστο σε πολλές οικογένειες οι οποίες προτιμούσαν καυσόξυλα αφού χρησιμοποιούσαν τζάκι...........



     Η ανθρώπινη ανάγκη πάντα έχει δύο διαστάσεις:
 Η πρώτη είναι η ηθική απενοχοποίηση όταν η πρώτη αυτή ανάγκη (εν προκειμένω η θέρμανση) δεν μπορεί να εκπληρωθεί  αφού -για να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλο μας-πολλοί σκέφτονται το εξής: “ας βρώ ξύλα και δεν με νοιάζει”.
Η δεύτερη διάσταση είναι η εκμετάλλευση του ανθρώπινου πόνου από οργανωμένα κυκλώματα που στο όνομα της ηθικής αυτής απενοχοποίησης δρουν άπληστα καταστρέφοντας δάση με σκοπό το κέρδος.

      Διαστάσεις που δεν μπορούμε να μην της λάβουμε υπόψιν, εκείνο όμως που σίγουρα πρέπει να σκεφτούμε ότι το συγκεκριμένο φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας (στην έκταση που υπάρχει φέτος) θα παταχθεί στη ρίζα του πρωτίστως όταν υπάρχει πρόσβαση στο βασικό αγαθό της θέρμανσης για όλο τον κόσμο χωρίς να καταντάει απαγορευτικό οικονομικά.
       Η αν θέλετε η ακριβή τιμή του πετρελαίου σκοτώνει τα δάση με παράπλευρο παράγωγο τα κυκλώματα λαθραίας εκμετάλλευσης ξύλων-γέννημα θρέμμα της κρίσης…

Λ.Υ.
Πηγή: http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο