Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2013

Πάνος Στούπας: Βολές κατά Περιφερειάρχη για «μεροληπτική» στάση σε βάρος της Αιτωλοακαρνανίας


Γράφει ο: Παναγιώτης Λ. Στούπας
Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΔΕ με την Παράταξη ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ

       Είχα την ευκαιρία να παρευρεθώ στην επίσκεψη του Ευρωπαίου Επίτροπου J. Hahn στην Πάτρα, όπου έλαβε χώρα ανταλλαγή απόψεων μεταξύ τοπικών φορέων και του Επιτρόπου για την πολιτική συνοχής και την προετοιμασία για την 5η προγραμματική περίοδο. 
      Στην συνάντηση αυτή ο Ευρωπαίος Επίτροπος ανέλυσε το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης και τις προτεραιότητες της νέας προγραμματικής περιόδου, ζήτησε δε από τους τοπικούς φορείς να συνδράμουν το έργο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής , δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την αναστροφή του κλίματος μέσω της απορρόφησης των νέων κονδυλίων.
         Πριν ωστόσο την τοποθέτηση του κ. Hahn, το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο οποίος θεώρησε καλό να κάνει αυτό που έχει συνηθίσει να κάνει στα χρόνια της θητείας του, να καταδείξει δηλαδή μια μαγική εικόνα, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, ενώ παράλληλα ξέχασε για λίγο ότι είναι Περιφερειάρχης όλης της Δυτικής Ελλάδας και όχι μόνο της Αχαΐας και της Ηλείας........



     Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις ανάγκες ανάπτυξης της Ηλείας και της Αχαΐας, προβάλλοντας μάλιστα τις αναπτυξιακές προοπτικές των εν λόγω ενοτήτων, «ξεχνώντας» να αναφερθεί στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και μάλιστα επιδεικτικά.   
      Το μόνο σημείο αναφοράς του ήταν η βελτίωση της οδού πρόσβασης Χ.Υ.Τ.Α. 2ης ΓΕΝ Νομού Αιτωλοακαρνανίας και το Νοσοκομείο Αγρινίου, το οποίο έθεσε ως παράδειγμα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, την στιγμή που όπως πρόσφατα αποκάλυψε ο επικεφαλής της παράταξης ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ Γ. Παπαναστασίου, είναι ένα έργο πλήρως χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ η μετακίνησή του στο ΕΣΠΑ έγινε μόνο λογιστικά και επ’ ωφελεία των δεικτών απορροφησιμότητας των ευρωπαϊκών κονδυλίων και φυσικά εις βάρος των κονδυλίων που απομένουν στην Αιτωλοακαρνανία για έργα υποδομής.
      Ο Περιφερειάρχης, υπερτόνισε τις δυνατότητες ανάπτυξης της Ηλείας και της Αχαΐας, κάνοντας λόγο για αδιαμφισβήτητα φυσικά προτερήματα των εν λόγω περιοχών, όπως  το Πανεπιστήμιο Πατρών, το λιμάνι του Κατακόλου και την Αρχαία Ολυμπία
      Στην συνέχεια δε της ομιλίας του προέταξε ως  προτεραιότητες αναπτυξιακών υποδομών την κατασκευή της περιφερειακής οδού Πατρών, την ολοκλήρωση της Ολυμπίας Οδού και περιέγραψε την περιφέρεια ως κεντρικό πόλο ανάπτυξης στον αναπτυξιακό άξονα Αδριατικής – Ιονίου που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή μέσω Πάτρας (!!!)
          Είναι φανερό ότι στον σχεδιασμό του Περιφερειάρχη, η Αιτωλοακαρνανία είναι απούσα. Η δε συνεισφορά της στις προοπτικές ανάπτυξης της Περιφέρειας, περιορίζεται στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή, ξεχνώντας προφανώς ότι στην Αιτωλοακαρνανία, βρίσκεται το Πλατυγιάλι, για το οποίο τίποτε δεν ελέχθη.
    Όπως καμία συζήτηση δεν έγινε για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, σε μια περιοχή με πραγματικό πλούτο στον συγκεκριμένο τομέα, ένα πλούτο που μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης στα πλαίσια που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (ζητήματα άρδευσης, παραγωγής ενέργειας μέσω καινοτόμων δράσεων κλπ).

          Η πιο σημαντική όμως παράλειψη του Περιφερειάρχη ήταν το ότι δεν αναφέρθηκε καθόλου στην ανάγκη ολοκλήρωσης της Ιόνιας Οδού και στις αναπτυξιακές προοπτικές του εν λόγω έργου. 
        Ούτε φυσικά έκανε λόγο για την ανάγκη σύνδεσης του Αγρινίου με την Ιόνια Οδό, ένα έργο πραγματικής ανάγκης για τον τόπο που θα δώσει ανάπτυξη μέσω της προσβασιμότητας στην μεγαλύτερη πόλη του Νομού. Περαιτέρω, φάνηκε να μην εντάσσεται στη στρατηγική του , αφού καμία αναφορά δεν έγινε, αφενός μεν στην ολοκλήρωση του οδικού άξονα Αμβρακίας – Ακτίου (χρηματοδότηση ΕΣΠΑ) που συνδέει άμεσα την Ιόνια οδό με την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου – Πρεβέζης, αφετέρου δε στο αεροδρόμιο Ακτίου

       Ενώ λοιπόν, όπως αναφέρθηκε από όλους σχεδόν τους παριστάμενους , το ζήτημα των υποδομών είναι στην πρώτη γραμμή, αφού χωρίς αυτές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για περαιτέρω ανάπτυξη μέσω εκμετάλλευσης των υπολοίπων συγκριτικών πλεονεκτημάτων του τόπου, ο Περιφερειάρχης, φάνηκε να αναγνωρίζει αφενός μεν ελλείψεις σε ζητήματα υποδομών μόνο στην Αχαΐα και την Ηλεία , αφετέρου δε φάνηκε να εντάσσει στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της ΠΔΕ  μόνο τις αναπτυξιακές προοπτικές των ως άνω περιφερειακών ενοτήτων αποκλείοντας την Αιτωλοακαρνανία.
        Θα πρέπει να επισημανθεί  στο σημείο αυτό ότι τεχνηέντως από την πλευρά του κυρίου περιφερειάρχη έγινε προσπάθεια συγκαλύψεις της πιο πάνω περιγραφόμενης συμπεριφοράς προσπαθώντας ο ίδιος να διαρρεύσει στον τύπο πράγματα διαφορετικά από αυτά που όντως συνέβησαν. 
     Συγκεκριμένα επειδή και ίδιος αντελήφθη ότι η τοποθέτησή του προσομοίαζε περισσότερο με Νομάρχη και όχι με περιφερειάρχη και αφού η εν λόγω στάση του προκάλεσε τις αντιδράσεις κάποιων απ’ τους παρευρισκόμενους, επέλεξε να ρίξει στάχτη στα μάτια των Αιτωλοακαρνάνων με δελτία τύπου και κατευθυνόμενες ειδήσεις.
       Θα πρέπει κάποιος να υπενθυμίσει στον κ. Περιφερειάρχη ότι στις προγραμματικές του δηλώσεις, μιλούσε για ισομερή περιφερειακή ανάπτυξη και για άμβλυνση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων. 
     Αυτό προϋποθέτει ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του πρέπει να λαβαίνει υπόψη τα χαρακτηριστικά και τις ανάγκες όλων των περιφερειακών ενοτήτων και όχι μόνο της «εκλογικής» του περιφέρειας. Θα πρέπει δηλαδή να του θυμίσει κάποιος ότι είναι περιφερειάρχης της ΠΔΕ και όχι Νομάρχης Αχαΐας
      Κι αν κάποιοι περιφερειακοί σύμβουλοι της παράταξης του κ. Κατσιφάρα, από την Αιτωλοακαρνανία, ανέχονται ή εθελοτυφλούν στην πολιτική που ασκεί εις βάρος της περιοχής μας, είμαστε εδώ για να του το θυμίσουμε εμείς. 
        
     Θα πρέπει τέλος να καταλάβει ο κύριος περιφερειάρχης ότι δεν μπορεί πια ούτε να ενεργεί σαν Νομάρχης Αχαΐας ή Ηλείας ούτε πολύ περισσότερο να παραπλανά τους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. 
       Σαν περιφερειακός σύμβουλος πιστεύω ακράδαντα στα θετικά αποτελέσματα της καλλιέργειας περιφερειακής συνείδησης,  δεν μπορώ όμως να ανεχτώ σε καμία περίπτωση μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος του τόπου μου και μάλιστα σε τομείς όπως ο στρατηγικός σχεδιασμός και η θέση προτεραιοτήτων όσον αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη. 
      Πρέπει επιτέλους να καταλάβουν κάποιοι ότι η Αιτωλοακαρνανία έχει τις περισσότερες ελλείψεις σε υποδομές και ως εκ τούτου θα πρέπει να είναι πρώτη προτεραιότητα στο στρατηγικό σχεδιασμό για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδος.

Παναγιώτης Λ. Στούπας
Γεωπόνος
Περιφερειακός Σύμβουλος στην ΠΔΕ με την Παράταξη ΖΟΥΜΕ ΔΥΤΙΚΑ



1 σχόλιο:

  1. ΠΕΣ ΤΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ. ΟΛΑ ΕΚΕΙ ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ. ΜΙΑ ΖΩΗ ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΑΙ ΑΙΤΩ/ΝΙΑ ΣΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΗ. ΑΘΗΝΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ ΚΑΙ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΕΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο