Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Τσιγγάνοι οι άγνωστοι φίλοι μας….


    Η συμβολή των Τσιγγάνων μουσικών στη διατήρηση και στη διάσωση – διάδοση του Ελληνικού Δημοτικού τραγουδιού είναι πολύ μεγάλη.
   Ποικίλες δραστηριότητες με κοινό χαρακτηριστικό τη διασπορά αγαθών και υπηρεσιών.

Γράφει ο: Χρήστος Σιάσος 
                         Καθηγητής

       Με αφορμή διάφορες εκτροπές που έγιναν τον τελευταίο καιρό με τσιγγάνους – roma στην περιοχή του Αιτωλικού καλό είναι να γνωρίζουμε την ιστορική αναδρομή αυτών των συμπολιτών μας καθ΄ ότι όλοι μας τους ξέρουμε και τους συναναστρεφόμαστε καθημερινά, αλλά και αυτοί θα πρέπει να υπακούνε στους νόμους της Πολιτείας όπως και οι προκάτοχοί τους.
       Διάσπαρτοι, λοιπόν, σε όλο τον κόσμο οι φίλοι μας τσιγγάνοι που κάθε τόσο αντιστέκονται στην εθελοντική ή αναγκαστική ενσωμάτωσή τους και παράλληλα αφομοίωσή τους στο κοινωνικό σύνολο.......


  
       Η κλειστή κοινωνία τους, η ιδιομορφία της γλώσσας τους, η μετακίνησή τους από τόπο σε τόπο – συνδυάζοντας με τον ταξιδιωτικό αυτό τρόπο ζωής τις ασχολίες των – ίσως είναι η αντίστασή τους για μόνιμη εγκατάσταση. 
      Αλήθεια τι γνωρίζουμε για τους ανθρώπους αυτούς που προσφέρουν θέαμα, από πανηγύρι σε πανηγύρι, που δίνουν παραστάσεις στις πλατείες των Πόλεων, στους δρόμους των Χωριών μας, που αγοράζουν παλιοσίδερα ή πωλούν χαλιά και σούβλες.
         Πιστεύεται, ότι η προέλευσή τους είναι από την Ινδία και μέσω του Βυζαντίου μετακινούνται προς την Ευρώπη και στα μισά του 20ου αιώνα προς Αμερική και Αυστραλία. Στην Ελλάδα, τους συναντάμε στα 1323 στην Κρήτη και το 1781, στην Κέρκυρα. Ο κόσμος γοητεύεται απ΄ αυτούς ταυτόχρονα όμως, τους παρακολουθεί με ανησυχία, ως ανεπιθύμητους αλλοδαπούς.

        Οι μετακινήσεις τους γίνονται με άμαξες και για σπίτι χρησιμοποιούν τις σκηνές. Το παρατσούκλι τους είναι γύφτος, γανωτής, κλαριντζής και άλλα. Με τις μετακινήσεις τους συνδύαζαν αμέσως την αυτοαπασχόληση και την οικογένεια. Με τα χρόνια έχουν καταφέρει να φθάσουν σε κάποιο επίπεδο ευημερίας, σήμερα δε κάποιοι είναι ιδιαίτερα, επιτυχημένοι.
      Με το πέρασμα του χρόνου δημιούργησαν κλίμα κατανόησης εμπιστοσύνης, απέκτησαν μόνιμες κατοικίες και η παρουσία τους στην τοπική κοινωνία είναι ανεκτή και όχι προβληματική και ως εκ τούτου υποχρεωνόμαστε να απορρίψουμε την εικόνα, ότι οι Τσιγγάνοι γενικά ήταν απόβλητοι και ξένο σώμα, για την υπόλοιπη κοινωνία. Πολλοί τσιγγάνοι σήμερα γνωρίζουν ανάγνωση και γραφή, είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, στρατεύονται…

     Η αυτοκράτειρα Μαρία Θηρεσία εφήρμοσε πολιτική ενσωμάτωσης των τσιγγάνων στην αυτοκρατορία της, στοχεύοντας στην ομοιογένεια και στην δημογραφική ενίσχυση. 
       Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης με το μυθιστόρημα «Η γυφτοπούλα» έκανε μεγάλη αίσθηση την εποχή του 1884. Επίσης, η ποιητική σύνθεση του Κωστή Παλαμά «Ο δωδεκάλογος του γύφτου» όπου ο ποιητής ενσαρκώνει την παράδοση των τσιγγάνων με κεντρικό ήρωα το γύφτο, μιλώντας ταυτόχρονα για τη λαϊκή παράδοση και την Εθνική συνείδηση.
     Υπάρχουν μαρτυρίες, ότι τσιγγάνοι παρ΄ όλο που στερούνταν της Ελληνικής ιθαγένειας υπηρέτησαν κανονικά την Στρατιωτική τους θητεία και έλαβαν μέρος στον Ελληνικό - Ιταλικό πόλεμο. 
     Συνεχίζοντας το οδοιπορικό τους, βλέπουμε ότι δεν υπάρχουν ίσως στην ιστορία των μουσικών παραδόσεων των Μεσογειακών Χωρών δυναμικότεροι παράγοντες διάδοσης της δημοτικής και λαϊκής μουσικής των Χωρών αυτών, από τους τσιγγάνους μουσικούς. Τους συναντάμε σε πανηγύρια, σε γάμους ως καλούς δεξιοτέχνες σε όλα τα μουσικά όργανα.
      Στις Χώρες της Ευρωπαϊκής  Ένωσης ο τσιγγάνικος πληθυσμός είναι αρκετά μεγάλος, στη Γαλλία είναι περίπου 300 χιλιάδες, στην Ελλάδα είναι περίπου 200 χιλιάδες, «σκορπισμένοι» στον Έβρο, στην Κομοτηνή, στη Δράμα, στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στο Νομό μας Αγρίνιο, Αιτωλικό, Μεσολόγγι και αλλού. 
   Η συνύπαρξη με τους φίλους μας τσιγγάνους πρέπει να είναι αρμονική για το καλό όλων μας. 
Δεν συμφωνείτε!

3 σχόλια:

  1. θα μου επητρεψεται να διαφωνησω μαζι σας . πλεων τα πραγμματα εχουν αλαξει κατα πολυ απο αυτα που ξεραμε εδω και πολυ παλια . και εγω θυμάμαι αθίγγανους που δουλευαν και κατα καποιο τροπο προσφεραν στην κοινωνία . αυτο που προσφεραν τελος παντον .... τωρα ομως ? ποσοι νεαροι αθιγγανοι κατακλεβουν τον κοσμο ? εγω γνωριζω περιστατικα πολλα που εχουν παρει τον δρομο της εισαγγελιας . γριες και οχι μονο , στον δρομο να τους αρπαζουν τα χρυσαφικα τους , αυτοκινητα να τα κλεβουν , διαρρηξεις αρκετες . και ολα αυτα χειρότερα τωρα που χανουν τα προνομια , μιας και το μεγαλυτερο ποσοστο επερνε συνταξη απο την προνια και αναπηρικες .δηλαδη ο ταλεπορος νομιμος ελληνας τους ταιζε και αυτους . και εδω θετω το ερωτημα . υπαρχει η μπορει να υπαρξει παιδια για να αναμορφωσουν χαρακτηρα καποιοι ανθρωποι. η οικογενεια ειναι μια μικρη κοινωνια . απο εκει ξεκινάνε ολα .πιστευω καταλαβαίνεται τι εννοώ . οχι αγαπητε . δυστυχώς δεν ειναι αγνωστοι φιλοι , ειναι πολυ γνωστοι ,και ιδικα το τελευταίο διαστημα . προχθες συγγεκριμενα ενας νεαρος αθιγγανος εσπασε την κλειδαρια απο την απεναντι αυλη , τον καταλαβε η κορη μου και μεχρι να κινηθω ειχε γινει καπνος . λοιπον σε τοσο δυσκολες εποχες που ζουμε , να εχουμε και αλλα προβληματα απο πανω ? δεν το συζηταω λοιπον . ειναι διαφορετικοι , σε κουλτουρα και στον τροπο που σκεφτωνται και εκφραζωνται . τι να πω ...... ποσα σπιτια λυόμενα τους εδωσε το κρατος ? υπαρχει κανενα πηγατε να δειτε ? το 85 % τουλαχιστν πουληθηκε για παλιοσιδερα κ.λ.π . ειναι ο χαρακτηρας τους ετσι μαθανε να ζουν απο προπάππου με αυτο τον τροπο και απ'οτι βλεπω δεν θελουν να αλαξουν , και ουτε προκειτε . δεν ειμαι ρατσιστης αλλα δεν μπορω να αποδεχτω , ανθρωπους που δεν σεβωνται τον συνανθρωπο τους.. οι γαλλοι τι λετε να μην κανανε προσπαθειες να τους ενταξουν στην κοινωνια ?γιατι προσπαθουν τωρα κατα καποιο τροπο να τους διωξουν λοιπον ? εμεις δεν καναμε ? να σας πω κατι κλεινωντας ? ο λυκος τριχωμα αλαζει μυαλο ποτε !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συμφωνώ απόλυτα με τον προηγούμενο σχολιαστή του κειμένου που αναφέρεται σους Ρομά, έχει δίκιο ο άνθρωπος. Δεν υπάρχει στον πλανήτη χειρότερη ράτσα απ' τους γύφτους.
    Ένα 10% απ' αυτούς έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία και οι υπόλοιποι δε γγνωρίζουν τίποτε άλλο πέρα από την κλεψιά, την ξάπλα τη βρομιά την ηχορύπανση, να τργουδάνε, να χορεύουν,και να σπέρνει από 10-15 παιδιά ο καθένας, δηλαδή τα αυριανά παράσιτα της ελληνικής κοινωνίας.
    Το 60% των ναρκωτικών το διακινούν οι γύφτοι, το ίδιο συμβαίνει και στο παρεμπόριο. Η Πολιτεία πρέπει να σταματίσει να τους χαϊδεύει και να φροντίσει να τους μορφώσει όλους, ακόμη και με το ζόρι.
    Να τελειώνουν υποχρεωτικά και το Γυμνάσιο κι αυτό η Πολιτεία μπορεί να το πετύχει με την ανάλογη κοινωνική πολιτική της. Επίσης η Δικαιοσύνη πρέπει να εξαντλεί όλη την αυστηρότητά της στους παράνομους Ρομά, γιατί τελευταία έχουν ξεφύγει πολύ, έχουν ξεπεράσει τα όρια, κάποιος να τους χαλιναγωγήσει. Και για να τελειώνω θα ήθελα να ρωτήσω τον κύριο καθηγητή,αρθογράφου του κειμένου:
    Αν κύριε Σιάσο μένατε σε πολυκατοικία και ξαφνικά διαπιστώνατε,ότι το απέναντι από σας διαμέρισμα πωλήθηκε σε γύφτους
    εσείς τι θα κάνατε; Μήπως, θα πωλούσατε το σπίτι σας για ένα κομμάτι ψωμί, για να γλυτώσετε;
    Και μην αρχίσουν ορισμένοι κουλτουριάρηδες, ότι τάχα εμείς είμαστε ρατσιστές και τα τοιαύτα.
    Κανείς δε γεννιέται ρατσιστής κ' ούτε να είναι, τον κάνουν οι κατάστάσεις και η αναποτελεσματική κι ανίκανη Δημόσια Διοίκηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνώ απόλυτα με τον προηγούμενο σχολιαστή του κειμέου. Δεν υπάρχει
    χειρότερη ράτσα ανθρώπων στον πλανήτη από τους γύφτους. Το 10% απ' αυτούς έχει ενταχθεί στην ελληνική κοινωνία, ενώ το υπόλοιπο
    είναι το μεγαλύτερο παράσιτο αυτής. Τους χαρακτηρίζει η τεμπελιά, η κλεψιά, η ζητιανιά, το παρεμπόριο, η διακίνηση ναρκωτικών
    και επειδή όλη μέρα κάθονται το μόνο που γνωρίζουν είναι να παίζουν κλαρίνο και να σπέρνουν από 10-15 παιδιά ο καθένας, τα νέα αυριανά παράσιτα της ελληνικής κοινωνίας. Δεν αλλάζουν εύκολα αυτοί. Θα αλλάξουν μόνο αν μορφωθούν, υποχρεωτικά όλοι να τελειώνουν και το Γυμνάσιο, τουλάχιστον. Η Πολιτεία μπορεί αυτό να το πετύχει εφαρμόζοντας την κατάλληλη κοινωνική και οικονομική πολιτική. Επίσης η Δικαιοσύνη να σταματίσει επί τέλους να χαϊδεύει τους Ρομά.
    τελειώνοντας θα ήθελα να κάνω μια ερώτηση στο συντάκτη του κειμένου, στον κ. Σιάσο, αν αυτός έμεινε σε διαμέρισμα πολυκατοικίας και διαπίστωνε ξαφνικά,πως το απέναντι
    διαμέρισμα πωλήθηκε σε γύφτους, αυτός τι θα έκανε; Μήπως απ' την πρώτη στιγμή θα προσπαθούσε να ξεπωλήσει και το δικό του σπίτι για να γλυτώσει ακόμη και για ένα κομμάτι ψωμί; Κανείς δεν γεννιέται ρατσιστής και κανείς δε θέλει να είναι, όμως οι καταστάσεις τον κάνουν καθώς και η αναποτελεσματικότητα όπως και η ανηκανότητα της Δημόσιας Διοίκησης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο