Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ – ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗΝ ΠΙΤΑ ΤΟΥ


        Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας στο Μεσολόγγι, προσφορά του Σεβασμιωτάτου  Μητροπολίτου κ.κ. ΚΟΣΜΑ, ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Σύλλογος  έκοψε την Πρωτοχρονιάτικη πίτα του. 
       Στην  εκδήλωση παραβρέθηκε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Αρχιμ/της π. Επιφάνιος Καραγεώργος, πολλοί ιερείς της Πόλης, ο Δ/τής του 2/39 Σ.Ε Αντισυν/ρχης κ. Νικολόπουλος Γεώργιος, ο Αναπληρωτής Προϊστάμενος Α/θμιας Εκπ/σης κ. Μπαρμπετάκης Αντώνιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Φίλοι της Λιμνοθάλασσας κ. Γογούσης Λάμπης, ο Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρίας Δυτικής Ελλάδας κ. Σπυρόπουλος Αθανάσιος, ο πρώην Αντινομάρχης-συγγραφέας κ. Τέλωνας Νικόλαος......

 
   .....Διευθυντές Σχολείων Α/θμιας και Β//μιας Εκπ/σης, εκπρόσωποι-μέλη Διοικητικών Συμβουλίων  Συλλόγων, Φορέων και Οργανώσεων, εκπρόσωποι του έντυπου και ηλεκτρονικού τύπου της περιοχής,  μέλη και φίλοι του Συλλόγου.

            Στην προσφώνηση - καλωσόρισμά του ο Πρόεδρος του Συλλόγου καθηγητής κ. Χρήστος Σιάσος αφού ευχαρίστησε  όλους για την παρουσία τους καθώς και τους χορηγούς της εκδήλωσης,  αναφέρθηκε για λίγο στη σημερινή οικονομική κατάσταση των Ελλήνων πολιτών και στις προσπάθειες που κάνουν διάφοροι παράγοντες και πρώτη η Εκκλησία, για την ανακούφιση όλων όσων έχουν ανάγκη και την παρομοίασε με το έργο του Μεγάλου Βασιλείου τη γνωστή «Βασιλειάδα» που ήταν αφιερωμένη και η σημερινή εκδήλωση με σχετική ομιλία. Αναφέρθηκε επίσης στην προσπάθεια του Συλλόγου για την ανέγερση του Λαογραφικού Μουσείου Μεσολογγίου λέγοντας ότι: «Ο φάκελος για την ανέγερση του Μουσείου βρίσκεται στο Υπουργείο και θέλουμε να ελπίζουμε και εφ΄ όσον ξεπεράσουμε τη γάγγραινα της γραφειοκρατίας, ότι γρήγορα θα καλέσουμε τον Σεβασμιώτατο να τελέσει τον Αγιασμό θεμελίωσης.   Με τον αγώνα μας αυτόν τονίζουμε για άλλη μια φορά ότι εμείς υπηρετούμε την Πόλη μας και γενικότερα τα ιδανικά της Πατρίδας μας, μέσα από τον Πολιτισμό με κάθε κόστος προσωπικό και οικογενειακό».

         Αμέσως μετά ακολούθησε η ομιλία της κας Παναγιώτας Δακαλάκη, Πτυχιούχου της Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και τ. Αντινομάρχου, με θέμα: « Βασιλειάδα: Το μεγάλο έργο του φωτισμένου Ιεράρχη» που αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σ΄αυτή τη μεγάλη πολιτεία που περιελάμβανε Νοσοκομεία, Πτωχοκομεία, κτήρια σίτισης για τους πτωχούς, Ιατρεία, χώρους διαμονής προσωπικού και διερχομένων ταξιδιωτών. Στο μέσον της «πολιτείας» αυτής ανήγειρε Ναό για τις λατρευτικές ανάγκες του λαού και επίσης κτήρια για τους ιερείς.
         Αναφέρθηκε επίσης και σε πολλές άλλες κατασκευαστικές λεπτομέρειες  που σήμερα προκαλούν δέος για τον τρόπο κατασκευής τους και για το μέγεθός τους. Και όλα αυτά για τους πτωχούς, ασθενείς και ανήμπορους της εποχής.
           Στη συνέχεια έγινε η κοπή της πίτας από τον π. Επιφάνιο σύμφωνα με το Εκκλησιαστικό τυπικό και με τη συμμετοχή της πολυάριθμης χορωδίας του Συλλόγου Ιεροψαλτών της Πόλης και περιοχής μας «Αρχιδιάκονος Άνθιμος» και των μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεώς μας «Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» που λειτουργεί στο Μεσολόγγι, υπό τη Δ/νση του Α/ψάλτη κ. Ιωάννη Δακαλάκη. Να σημειώσουμε δε ότι η χορωδία στη διάρκεια της εκδήλωσης απέδωσε επίκαιρους εκκλησιαστικούς ύμνους.
            Στη διάρκεια της κοπής της πίτας, ο π. Επιφάνιος συνεχάρη τους συντελεστές της εκδήλωσης και αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο του Μεγάλου Βασιλείου το οποίο συνεχίζει δύο χιλιάδες χρόνια τώρα η Εκκλησία μας και μάλιστα σήμερα όπου χιλιάδες ανήμποροι, πτωχοί, άνεργοι και άστεγοι βρίσκουν θαλπωρή στα συσσίτια, στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη.
            Η εκδήλωση έκλεισε με την κλήρωση τριών δώρων που έλαβαν τρείς τυχεροί και τις ευχές του Προέδρου για καλή χρονιά ευλογημένη  με υγεία και προκοπή. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο