Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Λαθροκυνηγοί με κουκούλες στον Αμβρακικό!


του Αλέξανδρου Κόντη

        Σε θέση μάχης βρίσκονται οι κυνηγετικοί σύλλογοι και οι περιβαλλοντικές οργανώσεις εξαιτίας της άρσης της απαγόρευσης του κυνηγιού στην περιοχή του Αμβρακικού κόλπου, που αποφασίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος για την επόμενη Κυριακή, στις 10 Φεβρουαρίου
       Πρόκειται για μια αντιπαράθεση που διαρκεί τουλάχιστον μια δεκαετία, με… θύμα τον ίδιο τον υγρότοπο του Αμβρακικού, ο οποίος αποτελεί μία από τις σημαντικότερες περιοχές της Ελλάδας, καθώς φιλοξενεί έξι προστατευόμενα είδη και έναν τεράστιο πληθυσμό αποδημητικών πτηνών......



       Το ασαφές καθεστώς που επικρατεί όσον αφορά την απαγόρευση ή όχι του κυνηγιού έχει ως αποτέλεσμα να «θριαμβεύει» η λαθροθηρία, με τη θανάτωση αργυροπελεκάνων και άλλων απειλούμενων ειδών, αλλά και με τη δημιουργία ενός παράνομου κυκλώματος εμπορίας του κρέατος πτηνών.
    Σύμφωνα με τις καταγγελίες των οργανώσεων, οι παράνομοι κυνηγοί δρουν στον Αμβρακικό εδώ και τουλάχιστον 4 χρόνια, πωλώντας τη λεία τους σε τοπικές ταβέρνες, οι οποίες σερβίρουν τα προστατευόμενα είδη ως εκλεκτά εδέσματα.
Βάρκες με καραμπίνες
     «Ο Αμβρακικός έχει γεμίσει βαρκούλες με κουκουλοφόρους που οπλοφορούν. Δυστυχώς, δεν υπάρχει επαρκής έλεγχος και κάποιοι πλουτίζουν εις βάρος αυτού του εξαιρετικά σημαντικού βιότοπου για το μεσογειακό οικοσύστημα. Πολλοί δεν ξέρουν ότι πρόκειται για τον υγρότοπο με τον μεγαλύτερο πληθυσμό πτηνών σε ολόκληρη την Ελλάδα», σημειώνει η Μαλαμώ Κορμπέτη από την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία μαζί με άλλες επτά από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της Ελλάδας εξέδωσε ανακοίνωση εις βάρος της πρόσφατης απόφασης το υπουργείου Περιβάλλοντος για την άρση της απαγόρευσης του κυνηγιού στην περιοχή.
      «Η δραστηριότητα των κυνηγών, όπως αυτή ορίζεται σε όλες τις χώρες του κόσμου και ακολουθείται από τους ελληνικούς κυνηγετικών συλλόγων, προστατεύει τόσο το περιβάλλον όσο και τα απειλούμενα είδη και καταπολεμά το φαινόμενο της λαθροθηρίας», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Νίκος Παπαδόδημας, πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας.
       Πέρα από την «ανταλλαγή πυρών» μεταξύ τους, οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές βάλλουν και κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος και του «σολομώντειου» τρόπου που έχει χειριστεί το θέμα. Η απαγόρευση του κυνηγιού στον Αμβρακικό ίσχυε επισήμως από το 2008 μέχρι το 2011.
       Την περασμένη χρονιά, ο πρώην υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Παπακωνσταντίνου αποφάσισε την παράταση της άρσης θήρας μέχρι και φέτος, στις 13 Ιανουάριου, όταν και ο νυν αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σταύρος Καλαφάτης εξέδωσε την πρόσφατη απόφαση για τη νέα ολιγοήμερη παράταση της απαγόρευσης
      «Το υπουργείο παίρνει αποφάσεις κάτω από τις πιέσεις των οικολογικών και των αντικυνηγετικών οργανώσεων. Από την προηγούμενη χρονιά, ο Φορέας Διαχείρισης Υγροτόπων Αμβρακικού Κόλπου έχει προχωρήσει σε έρευνα που διαπιστώνει ότι η δημιουργία κάποιων κυνηγετικών ζωνών μέσα στον υγρότοπο δεν προκαλεί πρόβλημα», δηλώνει ο Ν. Παπαδόδημας.
    «Δεν είμαστε αντικυνηγετικές οργανώσεις. Ωστόσο, η κυνηγετική δραστηριότητα δεν συμβαδίζει με την προστασία μιας τόσο σημαντικής περιοχής. Για παράδειγμα, συχνά οι κυνηγοί μπερδεύουν την απειλούμενη βαλτόπαπια με τις κοινές πάπιες της περιοχής. Εχουμε θανατώσεις αργυροπελεκάνων και τη δημιουργία ενός κυκλώματος παράνομης εμπορίας κρέατος σε τοπικές ταβέρνες», απαντά η Μ. Κορμπέτη, προσθέτοντας πως το υπουργείο Περιβάλλοντος θα έπρεπε να έχει ήδη προχωρήσει σε μόνιμη ρύθμιση των ζητημάτων θήρας στον Αμβρακικό, αντί να εκδίδει κάθε χρόνο διαφορετικές αποφάσεις.
       «Η μελέτη που προέβλεπε τη δημιουργία ζωνών κυνηγιού στον Αμβρακικό δεν είναι δεσμευτική, έγινε στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος Intereg, χωρίς να επιβαρύνει δηλαδή τον κρατικό Προϋπολογισμό. Η εφαρμογή της είχε πολύ συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως η αντιμετώπιση της λαθροθηρίας, κάτι που δεν έχει γίνει», αναφέρει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μπαρέλος, μέλος του Φορέα Διαχείρισης Αμβρακικού.

www.real.gr
Πηγή: http://www.agrinionews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο