Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Ο Βάρνακας διψάει και οι πηγές του είναι αναξιοποίητες


     Με πολλές υποσχέσεις ξεκίνησε η εφαρμογή του Καλλικράτη στην Αυτοδιοίκηση, όπως οι πιο υποψιασμένοι δεν πίστεψαν ούτε μια στιγμή ότι θα μπορέσει να βγάλει τους δήμους από τα προβλήματα. 

    Αυτή που τελικά πλήρωσε το τίμημα ήταν η περιφέρεια και οι μικροί δήμοι. Ανάμεσα στις εκατοντάδες κοινότητες που βλέπουν ότι τα προβλήματά τους όχι μόνο δεν λύνονται αλλά πολλαπλασιάζονται είναι και ο Βάρνακας του δήμου Ξηρομέρου, το χωριό του Αρχιστρατήγου της Δυτικής Ελλάδας Γ. Βαρνακιώτη
     Το σημερινό χωριό είναι σχετικά σύγχρονο, αφού την δεκαετία του ‘50 οι κάτοικοι από τον παλιό οικισμό κατέβηκαν και δημιούργησαν τον σημερινό. Ο οικισμός του παλαιού Βάρνακα, που απέχει 5 χιλιόμετρα από την σημερινό, τώρα πια είναι εγκαταλελειμμένος και γεμάτος με μισογκρεμισμένα σπίτια. 
       Είναι το μόνο χωριό της Δημοτικής Ενότητας Αλυζίας και από τα λίγα του Δήμου που παρουσιάζει αύξηση πληθυσμού κατά την τελευταία απογραφή (από 309 σε 342), αφού τα τελευταία χρόνια, υπάρχει τάση επιστροφής οικογενειών από την Αθήνα, πράγμα που είναι θετικό........



          Ταυτόχρονα είναι ένα χωριό που διαθέτει σημαντικά μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως το αρχαίο φράγμα της Αλυζίας, μοναδικό στο είδος του όχι μόνο στον Ελλαδικό χώρο αλλά και στα Βαλκάνια, το Ενετικό κάστρο του Βάρνακα, ο Ναός του Αγίου Αθανασίου στον Παλαιό Βάρνακα (16ου αιώνα) και οι παλιοί νερόμυλοι. Όλα αυτά τα μνημεία πρέπει να αναδειχθούν και να δει από κοντά ο κόσμος, γι’ αυτό και οι κάτοικοι σκέφτονται να δημιουργήσουν έναν πολιτιστικό σύλλογο που θα ασχοληθεί με τα μνημεία και θα διοργανώνει εκδηλώσεις στο χωριό. 
         Όμως η πραγματικότητα περιλαμβάνει και μια σειρά προβλημάτων τα οποία, όσο και αν θέλει η δημοτική αρχή να λύσει, δεν μπορεί λόγω μειωμένων πόρων και αυτό γίνεται κατανοητό τόσο από τον πρόεδρο του χωριού Β. Πολύζο, όσο και από τους κατοίκους. Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο δήμος Ξηρομέρου δεν διαθέτει τεχνική υπηρεσία, που είναι η σημαντικότερη όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος, δεν μπορούν και οι κοινότητες να περιμένουν πολλά στο θέμα των υποδομών τους. 
       «Στο μόνο που ήταν συνεπής ο Καλλικράτης ήταν στα συσσωρευμένα χρέη που κληρονόμησαν οι νέοι δήμοι. Μπορεί λοιπόν για μας ο Καποδίστριας να ήταν καλύτερη λύση, γιατί και χρήματα περισσότερα από την κεντρική εξουσία υπήρχαν, και λιγότερα χωριά άρα καλύτερη συνεννόηση, και το διοικητικό κέντρο ήταν πιο κοντά», υπογράμμισε ο κ. Πολύζος. 


          Το πρόβλημα της έλλειψης νερού ταλανίζει το Βάρνακα εδώ και πολλά χρόνια και το ζήτημα είναι ότι όλα αυτό το διάστημα δεν έγινε καμιά ενέργεια για την αξιοποίηση των παλιών πηγών του, από τις οποίες υδρεύονται και η Κανδήλα με το Μύτικα. Αυτό θα αποτελούσε ένα έργο που θα μπορούσε να λύσει το πρόβλημα ύδρευσης του συγκεκριμένου, αλλά και άλλων χωριών. 
           Επίσης σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η αγροτική οδοποιία και κυρίως οι δύσκολοι κτηνοτροφικοί δρόμοι που εκτείνονται αρκετά χιλιόμετρα στον ορεινό όγκο των ακαρνανικών βουνών. 
       Δυστυχώς στους δρόμους αυτούς τα προηγούμενα χρόνια δεν είχαν γίνει τα κατάλληλα τεχνικά έργα, με αποτέλεσμα με την πρώτη κακοκαιρία να καθίστανται σχεδόν απροσπέλαστοι και να χρήζουν άμεσης αποκατάστασης. 
        Ο δήμαρχος Ξηρομέρου προσπαθεί να βρει λύσεις και πάντα ανταποκρίνεται στο κάλεσμα του προέδρου, όμως από την στιγμή που δεν έχει τα μέσα, αισθάνεται και εκείνος αδύναμος μπροστά στο πρόβλημα, που εντοπίζεται κυρίως μετά από έντονα καιρικά φαινόμενα που καταστρέφουν τους αγροτικούς δρόμους. Και να φανταστεί κανείς ότι η πλειοψηφία των κατοίκων ασχολείται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. 
       Στην γεωργία η κύρια καλλιέργεια είναι αυτή της ελιάς, από την οποία παράγεται εξαιρετικό ελαιόλαδο. 
          Εξαιρετικά είναι επίσης και τα κτηνοτροφικά προϊόντα (γάλα, τυρί, κρέας) αφού οι κτηνοτροφικές μονάδες είναι ψηλά στα Ακαρνανικά και τα αιγοπρόβατα με τα βοοειδή βόσκουν σε ένα φυσικό καθαρό περιβάλλον. Ίσως η λύση για καλύτερη προβολή αυτών των προϊόντων να ήταν ένας αγροτοκτηνοτροφικός συνεταιρισμός από τους παραγωγούς κάτι το οποίο έχει συζητηθεί πολλές φορές, αλλά ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί.

Πηγή: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΙΧΜΗ
http://www.aixmi-news.gr

1 σχόλιο:

  1. ΚΑΙ ΦΤΑΙΕΙ ΠΡΟΕΔΡΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ Ο ΔΗΜΟΣ??? Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΥΘΥΝΗ??



    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο