Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2013

Παναγιώτης Στάϊκος: Οργή κατά Π. Λιμενάρχη Μεσολογγίου και ποιητικό ξέσπασμα!


Αγαπητό ΞΗΡΟΜΕΡΟ NEWS,
       Επειδή  κάποιοι  μίλησαν  για της μαϊμούς τον  κώλο και   νομίζουν ότι   αυτό  είναι ποίηση,  θέλω να θυμίσω  αυτό που  λένε οι ιθαγενείς  στην ζούγκλα: Όσο  πιο ψηλά ανεβαίνει  η μαϊμού, τόσο  περισσότερο   φαίνεται  ο  κώλος της, που είναι  πολύ άσχημος.
       Έτσι και κάτι ποιητές  του κώλου, στην προσπάθειά τους  να ανεβούν  ψηλά στην κοινωνία, βεβηλώνοντας τα ιερά της ποίησης, το  μόνο που καταφέρνουν είναι να  φαίνεται η γύμνια τους  σαν το κώλο της μαϊμούς. 
        Και όπως λέει και ο λαός μας, άλλο μόλος, άλλο Βόλος  κι άλλο κώλος και  ασφαλέστατα θέλω να συμπληρώσω, άλλο ποίηση. Οι ποιητές είναι οι εκλεκτοί του  θεού. Οι  ποιητές  του  κώλου  δεν είναι παρά τα περιττώματα του  θεού............



        Δεν φανταζόμουνα πως θα μου την «πέφτανε» έστω και δυο μπουμπούκια  από τον πρώην Δήμο Αστακού, γιατί  έκανα το καθήκον μου  για την αποσυμφόρηση του λιμανιού. Στο δικαστήριο  που ήταν κατηγορούμενα  τα μέλη του Λιμενικού Ταμείου  Μεσολογγίου, δεν είχα   κανένα πρόβλημα    με  τον Πρόεδρο  του  Ταμείου  κύριο Σταράμο ή τον Πρώην Δήμαρχο  Μεσολογγίου κύριο Αναγνωστόπουλο, με τους οποίους με  συνδέει   μακροχρόνια φιλία και  ασφαλώς  δεν ανταλλάχτηκαν μεταξύ μας «Γαλλικά» και δεν υπήρξε καμιά   χειροδικία. Ασφαλώς το επίπεδό μας  δεν είναι σαν αυτό των ποιητών του κώλου.
         Είχα   και  εξακολουθώ να έχω  οργή και  αγανάκτηση για τον Πρώην Λιμενάρχη Μεσολογγίου, την οποία  εκδήλωσα   με τον  πλέον έντονο  τρόπο   και στο  Δικαστήριο, γιατί ο  άνθρωπος  αυτός   με την εμπάθειά  του, την  τυπολαγνεία     του   και  την εκδικητικότητα του έκανε  κακό  στον τόπο μου. Εμένα προσωπικά δεν ήταν ικανός  και δεν μπορούσε  να μου ξύσει  ούτε μια τρίχα από τα φρύδια μου. Εγώ δεν τον λογάριασα.
          Όταν έφερε  καμιά πενηνταριά  φουσκωτούς  του Λιμενικού  για  να  μας σταματήσουν, την ημέρα που ρίχναμε  τσιμέντο στην οριζόντια-επίπεδη  πλευρά  του  μόλου,  είπα  και  στη Εισαγγελέα Μεσολογγίου την οποία  είχε ειδοποιήσει και  με είχε  καλέσει  την ώρα εκείνη, πως  την καθιστούσα  υπεύθυνη  για ότι  θα ακολουθούσε, εάν σήκωναν χέρι  οι λιμενικοί σε πολίτες.
      Η Εισαγγελέας αντιδρώντας ψύχραιμα  του  έδωσε   εντολή να  μην κάνουν καμιά επιχείρηση  μέχρι  να γυρίσω εγώ από το Μεσολόγγι και δεν διανοήθηκε   να   με  περάσει αυτόφωρο. 
     Στην συνέχεια  αφού ήρθε και ο Διευθυντής  του  Λιμενικού  από την Πάτρα, απλώς μας  παρακολουθούσαν  και   τελειώσαμε.  Όταν  ετοιμαζόμαστε  μετά από λίγες ημέρες  να ρίξουμε  και το  μέτωπο   του μόλου, ο πρώην Λιμενάρχης  είπε  στους  κατασκευαστές  του  μπετόν, ότι εάν μας  έφερναν μπετόν, εκτός από τις μηνύσεις  θα  τους έκανε και  κατάσχεση στις  μπετονιέρες , πράγμα που  τους έκανε να «κωλώσουν» και  έτσι δεν ολοκληρώθηκε ο μόλος.
      Η εμπάθεια  και η  ακατανόητη  συμπεριφορά του   δεν σταμάτησε εκεί όμως  και εκτός από τα  πρόστιμα  στον εργολάβο  και  στον Δήμο, 10 χιλιάδες και  8 χιλιάδες ΕΥΡΩ  αντίστοιχα  και  την καταγγελία του   προς  την κατ’ εξοχήν αρμόδια υπηρεσία, την Κτηματική Υπηρεσία, της οποίας ο  Προϊστάμενος  μας έβαλε τυπικό ανεπαίσθητο πρόστιμο 50 ΕΥΡΩ, όπως φαίνεται από τα έγγραφα που επισυνάπτω, έφθασε  στο έσχατο  σημείο Κοινωνικού ξεπεσμού   να ζητήσει  από την Κτηματική  Υπηρεσία  του Δημοσίου  να μας  επιβάλει πρόστιμο   και  στην συνέχεια να μας  υποχρεώσουν να ξηλώσουμε  τα  γήπεδα    μπάσκετ, βόλεϊ, τένις και 5χ5 δίπλα στο ποτάμι, για  τα οποία  μαζί  με το  γήπεδο   ποδοσφαίρου είμαι πολύ υπερήφανος που ολοκληρώθηκαν στην θητεία μου και αισθάνομαι ιδιαίτερη ευτυχία όταν τα βλέπω γεμάτα παιδιά, ακόμη και την νύχτα με τους προβολείς.
         Οι μηχανικοί  βέβαια  του έβαλαν πάγο λέγοντάς του, ότι τα γήπεδα προϋπήρχαν. Είναι  αυτό διαστροφή ή όχι;
       Θέλατε  λοιπόν   να μην αισθάνομαι οργή γι’ αυτόν τον «άνθρωπο», οποίος εμπόδιζε   την πρόοδο  του   τόπου  και του Λαού, τον οποίο υποτίθεται ότι είχε ορκισθεί  να υπηρετεί, ενώ  ήταν έτοιμος να ικανοποιήσει το όποιο αίτημα-γούστο των   εφοπλιστών.  
      Δείτε πως ήταν επί των ημερών  του, αλλά και σήμερα, ο  χώρος  του μόλου εκείνου  και της δέστρας  που υποτίθεται   πως  εξυπηρετεί  την κοινωνία. Αλλά πως  να εφαρμόσει εκεί το Λιμενικό τον νόμο,  αφού «σε κάποιους αρέσουν τα φρέσκα ψάρια, που βγαίνουν με εκείνα τα δίχτυα» !!!!!!!   
        Εγώ  και  για εκείνο  τον μόλο, τα γήπεδα μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, 5χ5 και ποδοσφαίρου, αλλά και για τον μόλο   του Εσχατολάγκαδου  στο Χοβολιό, τον  οποίο κατασκευάσαμε  το 1990 και εξυπηρετεί 100 βάρκες περίπου, όταν ήμουν Πρόεδρος της Κοινότητας και επιβλέποντες Μηχανικοί ήσαν οι Μηχανικοί της τότε Νομαρχίας, χωρίς  να βγάλουμε  καμιά άδεια, έκανα  το καθήκον μου και είμαι υπερήφανος.   Τότε   ή όταν κατασκευάζαμε  τα γήπεδα   δεν υπήρχαν νόμοι  και  Λιμενάρχες;   

       Και εάν κάποιοι θέλουν να μιλήσουμε με όρους ποίησης, θέλω να τους πω, πως στο ταξίδι  για την Ιθάκη μου, όπως προστάζει  και ο μέγιστος ποιητής, τους  Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας, τον άγριο Ποσειδώνα   δεν φοβήθηκα. Ματαιοπονούν  κάποια δυστυχισμένα πλάσματα    πιστεύοντας, πως   τώρα που ήδη  πατώ  στην Ιθάκη μου, θα φοβηθώ τα μυρμήγκια της.
        Για να θαυμάσουμε όλοι μαζί το μεγαλείο της πραγματικής ποίησης δεν έχουμε παρά να διαβάσουμε ένα   από τα διαμάντια του  εκλεκτού του θεού Κωνσταντίνου Καβάφη, την ΙΘΑΚΗ

Σά  βγείς στον πηγαιμό για την Ιθάκη ,
να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος,
γεμάτος περιπέτειες, γεμάτος γνώσεις.
Τους Λεστρυγώνας  και τούς Κύκλωπας,
τον θυμωμένο Ποσειδώνα μη φοβάσαι,
τέτοια στον δρόμο σου ποτέ σου δεν θα βρεις,
άν μέν ή σκέψις σου υψηλή, αν εκλεκτή
συγκίνησης το πνεύμα και το σώμα σου αγγίζει.
Τους Λαιστρυγόνας και τους Κύκλωπας,
τον άγριο Ποσειδώνα δεν θα συναντήσεις,
άν δεν τους κουβανείς μές στην ψυχή σου,
άν η ψυχή σου δεν τους στήνει εμπρός σου.

Να εύχεσαι να ναι μακρύς ο δρόμος.
Πολλά τα καλοκαιρινά πρωϊά να είναι
που με τι ευχαρίστηση, με τι χαρά
θα μπαίνεις σε λιμένας πρωτοειδωμένους
να σταματήσεις σ’ εμπορεία Φοινικικά,
και τές καλές πραγμάτειες ν’ αποκτήσεις,
σεντέφια και κοράλλια, κεχριμπάρια κ’ έβενους,
και ηδονικά μυρωδικά κάθε λογής,
οσο μπορείς πιο άφθονα ηδονικά μυρωδικά
σε πόλεις Αιγυπτιακές πολλές να πάς,
να μάθεις και να μάθεις απ’ τους σπουδασμένους.

Πάντα στον νου σου να χεις την Ιθάκη.
Το φθάσιμον εκεί είν’ ο προορισμός σου.
Αλλά μη βιάζεις το ταξίδι διόλου.
Καλλίτερα χρόνια πολλά να διαρκέσει
και γέρος πιά ν’ αράξεις στο νησί,
πλούσιος με όσα κέρδισες στον δρόμο,
μη προσδοκώντας πλούτη να σε δώσει η Ιθάκη.

Η Ιθάκη σ’ έδωσε τ’ ωραίο ταξείδι.
Χωρίς αυτήν δεν θα έβγαινες στον δρόμο.
Αλλά δεν έχει να σε δώσει πια.

Κι αν πτωχική την βρεις, η Ιθάκη δεν σε γέλασε.
Έτσι σοφός που έγινες, με τόση πείρα,
ήδη θα το κατάλαβες η Ιθάκες τι σημαίνουν.

Αστακός 22/2/2013 
Dr ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ  ΣΤΑΪΚΟΣ
ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΣΤΑΚΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ










ΔΕΙΤΕ ΕΓΓΡΑΦΑ


 ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ 

2 σχόλια:

  1. ΟΠΟΙΑ ΛΑΘΗ ΤΥΠΟΛΑΤΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝ ΕΓΙΝΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΑΥΤΟΥ, ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ. ΘΑ ΕΛΥΝΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑΚΙΑ ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΟ ΣΚΑΦΩΝ, ΑΙΣΘΗΤΙΚΑ, ΚΑΙ ΒΑΤΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΣΤΡΩΜΑΤΟΣ. ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΡΕΜΕΙΝΕ ΩΣ ΕΙΧΕ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ;
    ΣΕ ΟΤΙ ΑΦΟΡΑ ΤΗΝ ΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΗΤΗ ΑΓΑΠΗΤΕ ΠΑΝΟ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ << Ο ΑΝΑΜΑΡΤΗΤΟΣ ΠΡΩΤΟΣ ΤΟΝ ΛΙΘΟ ΒΑΛΕΤΩ>>. ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΝ ΚΑΙ ΑΓΑΠΟΥΝ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΔΙΜΗΟΥΡΓΗΣΑΝ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΤΟΥΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ.ΕΣΕΙΣ ΚΥΡΙΕ ΛΙΜΕΝΑΡΧΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΣΤΕ ΠΕΡΙΦΑΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ Η ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΙΣΩΔΡΟΜΗΣΗ ΠΟΥ ΣΑΣ ΔΙΕΠΕΙ?ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΗ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΡΕΠΕΙ ΠΑΝΤΑ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο