Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας: Θέματα που συζητήθηκαν στη συνεδρίαση της 31-1-2013


          Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας που έγινε την Πέμπτη 31 Ιανουαρίου συζητήθηκαν αρκετά  θέματα που απασχολούν την καθημερινότητα του πολίτη.
      Στο συμβούλιο είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη και αυτή δεν ήταν άλλη από τις αλλαγές που έκανε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κώστας Καταγής. Ο Πρόεδρος τοποθέτησε καρτελάκια με τα ονόματα των Δημοτικών Συμβούλων και όρισε τις θέσεις που θα κάθεται κάθε παράταξη. Ενδεικτικό ήταν ότι για πρώτη φορά οι Αντιδήμαρχοι κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον......



         Στην αίθουσα δεν επικρατούσε αλαλούμ και ξεχώριζες όλες τις παρατάξεις. Θέσεις ορίστηκαν και για τους Προέδρους των Δημοτικών και Τοπικών διαμερισμάτων
       Τέλος την αίθουσα στόλισαν δύο γλάστρες που ήταν τοποθετημένες στην μέση της αίθουσας και ένα ρολόι (για να μην ξεχνιούνται) και ένα laptop  στο προεδρείο. Η τεχνολογία επιτέλους έρχεται και στο Δημοτικό Συμβούλιο.
  
    Τα κυριότερα θέματα που συζητήθηκαν  στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας είναι τα εξής :
1.-Συζητήθηκε η δημιουργία επιτροπών παιδείας, η καθημερινότητα, η  λειτουργία,  τα οικονομικά και η θέρμανση των σχολείων (έπρεπε να ξεσηκωθούν οι μαθητές και να πετάξουν καπνογόνα στο Δημαρχείο για να βάλουν πετρέλαιο στα σχολεία) Οι επιτροπές Παιδείας αυτές  έχουν να κάνουν με την διάσωση της παιδείας και των σχολείων της περιοχής.
 Σε αυτό το θέμα  εύλογο είναι  το ερώτημα γιατί η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας τα προηγούμενα χρόνια δεν είχε συνεδριάσει;
 Δεν υπήρχαν σοβαρά θέματα που αφορούν την Παιδεία και τις συνθήκες που κάνουν μάθημα οι Καθηγητές-Δάσκαλοι και οι μαθητές!
Γιατί τόσο αδιαφορία τελικά;

 2.-Συζητήθηκε το θέμα και η αξιοποίηση-εκμετάλλευση ενός πολύτιμου αγαθού που έχει σε επάρκεια ο Δήμος μας (κυρίως οι πηγές του Μοναστηρακίου)  και δεν είναι άλλο από το ΝΕΡΟ. Το θέμα συζητήθηκε και ήρθε προς ψήφιση λόγο της σύμβασης του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για το έργο «Αισθητική ανάδειξη και αξιοποίηση υδατορέματος Μοναστηρακίου Βόνιτσας», συνολικού προϋπολογισμού 220.000,00 .
  Πραγματικά είναι ένα από τα πολύτιμα αγαθά και τα τελευταία χρόνια δεν έχει γίνει τίποτα για την εκμετάλλευση του. Είναι αυτό που λέγαμε  εδώ και καιρό στο amvrakikosnews και έχει να κάνει με τις επενδύσεις και τις ευκαιρίες ανάπτυξης που έχει ο Δήμος και δυστυχώς η Δημοτική Αρχή  τις τρέχει με ταχύτητες χελώνας.

3.-Συζητήθηκε το θέμα απευθείας ανάθεση προμήθειας καυσίμων για τις ανάγκες του Δήμου (έγινε προκήρυξη διαγωνισμού και δυστυχώς δεν προσήλθε κανείς πρατηριούχος).

4.-Συζητήθηκε  το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης που έχει να κάνει  με τα  στερεά απόβλητα και την λειτουργία του ΧΥΤΑ Παλαίρου (Ονομάζεται ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής των Απορριμμάτων  ως έχουν)
     Για το θέμα αυτό ο Δήμαρχος τόνισε ότι κάνει ότι μπορεί για να προστατεύσει το περιβάλλον και κάνει προσπάθειες για να εκσυγχρονιστεί το έργο.
     Η αντιπολίτευση και συγκεκριμένα ο κύριος Βίτσας από τον συνδυασμό του κύριου Αποστολάκη, τόνισε ότι στο ΧΥΤΑ δεν πρέπει να φέρει η δημοτική αρχή σκουπίδια από την  Πρέβεζα και την Λευκάδα και πρέπει να δοθεί η μάχη να αλλάξει το ΧΥΤΑ  σε ΧΥΤΥ (ονομάζεται ο   Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων,  αφού προηγουμένως γίνει μια εργοστασιακή επεξεργασία των απορριμμάτων με σύγχρονες μεθόδους).
    Ο κύριος Γεροκωστόπουλος από την παράταξη του κυρίου Τάνταρου ρώτησε αν είναι ο Δήμαρχος κατά του ΧΥΤΑ και ρώτησε γιατί κόπτεται η δημοτική αρχή να αναβαθμίστηκε το έργο από την στιγμή που συμφωνεί και αυτή ότι το ΧΥΤΑ δεν προσφέρει τίποτα και πρέπει να προχωρήσει σε ΧΥΤΥ
      Συγκεκριμένα τόνισε ότι κάτω από τον ΧΥΤΑ είναι ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής της Παλαίρου και αυτό είναι επικίνδυνο. Ο κύριος Γεροκωστόπουλος πρότεινε να επιταχυνθεί η διαδικασία του ΧΥΤΥ (ανακύκλωσης).
   Ο Δήμαρχος απάντησε ότι συμφωνεί με το ότι πρέπει να γίνει ΧΥΤΥ  αλλά  προέχει η αναβάθμιση και η τελειοποίηση του υπάρχοντος έργου.
    Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή είναι μακριά προς την ανακύκλωση και την προστασία του πρασίνου περιβάλλοντος.
  Πιθανόν αναπλάθει το έργο για να μπορεί να υποδεχθεί τα σκουπίδια της ευρύτερης περιοχής;  
     Πιθανόν είναι πλέον εγκλωβισμένη και δεν μπορεί η δεν τολμά να κάνει κάτι άλλο.
      Ίσως και να έχει συμβιβαστεί με το ότι το ΧΥΤΑ θα καθιερωθεί .
 Το ΧΥΤΥ είναι  όνειρο μακρινό για αυτή την Δημοτική Αρχή.

5.-Έγινε  ερώτηση εκτός ημερησίας διάταξης, της Αντιπολίτευσης για το Πρόγραμμα leader Τριχωνίδας. Να ενημερώσουμε εδώ ότι όταν βγήκε το πρόγραμμα ο τότε Δήμος Ανακτορίου ήταν πολύ δύσκολο να μπει σε αυτό το πρόγραμμα, αλλά χάρη των συντονισμένων προσπαθειών του τότε Δημάρχου Αποστολάκη Γεώργιου, μπήκε στο Πρόγραμμα.
      Το πρόγραμμα  λήγει 28/02/2013 και κανένας πολίτης δεν μπήκε να διεκδικήσει κάποια επιδότηση, ούτε ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας (ποια) δεν έχει εντάξει κάποιο έργο.
 Ο κύριος Αποστολάκης Γεώργιος πρότεινε ημερίδα στην Βόνιτσα άμεσα με φορείς και τοπικούς παράγοντες  για να ενημερωθούν μήπως και  προλάβουν και ενταχθούν. Μήπως ο Δήμος Ακτίου-Βόνιτσας εντάξει τελικά κάποιο επιπλέον έργο. Δυστυχώς όμως  αυτή η Δημοτική αρχή, το ποιο πιθανό, δεν θα καταφέρει  να αξιοποίηση  μια δραχμή (ή ένα ευρώ αν προτιμάται) από αυτό το Πρόγραμμα. Ένα ακόμη έργο είναι πιθανό να προσπεράσει έτσι.

6.-Ζητήθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικής υπηρεσίας κύριο Κομποτιάτης το «Σώμα»  να εγκρίνει τοπογραφική  μελέτη που έγινε στον Δήμο από ιδιώτη χωρίς να αναφερθεί ο Ιδιώτης. 
      Η μελέτη ήταν της τάξης των  6000 και όπως είπε ο δημοτικός σύμβουλος κύριος Γεροκωστόπουλος  «τον Χαβά της η δημοτική αρχή και ο αντιδήμαρχος τεχνικής υπηρεσίας» εννοώντας φυσικά ότι έρχονται προς έγκριση μελέτες και κονδύλια που δεν αναφέρονται που πηγαίνουν και γιατί. 
    Τελικά ο Αντιδήμαρχος Τεχνικής Υπηρεσίας  Κομποτιάτης Παναγιώτης  εντέχνως απέφυγε να αναφέρει που και γιατί έγινε η τοπογραφικό μελέτη και από ποιόν. Τα συμπεράσματα δικά σας.

7.-Στο δημοτικό συμβούλιο συζήτησε η εξέλιξη της  Εκκαθάρισης της επιχείρησης ιαματικής πηγής Αγίου Βαρβάρου Τρύφου. Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην εξέλιξη της υπόθεσης και στο τι έχει γίνει μέχρι τώρα.  Ο Δήμαρχος τόνισε ότι  συναντήθηκε με τους εκκαθαριστές και είπε ότι πρέπει να υποβληθεί η  φορολογική δήλωση του 2010, που θα κοστίσει 2500 ευρώ, για να προχωρήσει η διαδικασία. 
       Ο ανεξάρτητος σύμβουλος κύριος Βαρβάτος τόνισε ότι είναι φοβερό για αυτό το ποσό να έρχεται τέτοιο θέμα στο συμβούλιο και να δημιουργούνται στο σώμα εντυπώσεις.  Είπε ότι τα 2500 αυτά ευρώ έπρεπε να είχαν πληρωθεί προ πολλού (αφού ο Δήμαρχος γνώριζε τι έπρεπε να γίνει), για να προχωρήσει η διαδικασία.
    Τόνισε ότι η Άρχουσα Δημοτική Αρχή αιωρεί και επαναφέρει το θέμα για 2500 ευρώ όταν για την περιοχή του πρώην Δήμου Μεδεώνος έχει πληρώσει περισσότερα από 800000 σε εντάλματα .
        Ο κύριος Αποστολάκης ρώτησε τι έκαναν οι εκκαθαριστές δημοτικοί σύμβουλοι δύο χρόνια τώρα και ότι ο Δήμαρχος  έπρεπε να έχει  τρέξει γρήγορα το θέμα. Επρεπε αυτή η υπόθεση να είχε τελειώσει και τα Λουτρά  να λειτουργούν κανονικά και όχι να κινδυνεύει να τα χάσει ο Δήμος.
     Ο Δήμαρχος τόνισε ότι το θέμα είναι τι γίνεται με την εκκαθάριση και όχι τι κάνουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι που τρέχουν την διαδικασία.  Το θέμα είναι να προχωρήσει η εκκαθάριση και να παρθεί απόφαση για να πληρωθούν τα 2500 ευρώ για την φορολογική δήλωση του 2010.
 Αυτό που διαφαίνεται και όλοι με λύπη καταλαβαίνουμε είναι ότι το θέμα θα τραβήξει χρόνια και ότι η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής θα στερήσει την λειτουργία των Ιαματικών πηγών Τρύφου και την Τουριστική Ανάπτυξη που αφορούν το συγκεκριμένο έργο. 

8.-Συζητήθηκε το άλυτο και χρόνιο πρόβλημα των Λαϊκών αγορών και ορίσθηκε  επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων παραγωγών Λαϊκών Αγορών. Άντε να δούμε τι θα κάνει και ο νέος Αντιδήμαρχος Στούπας Κώστας για το θέμα αυτό. Θα μπει επιτέλους τάξη;

9.-Συζητήθηκε και ενημερώθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αγίου Νικολάου  κύριο Φυτόπουλο για την δημιουργία και την υπόδειξη χώρου για λειτουργία έκθεσης μεταχειρισμένου αυτοκινήτου, γεωργικών μηχανημάτων  κλπ. στον Άγιο Νικόλαο. Πραγματικά είναι μια καλή ιδέα τόσο για τον αγρότη και τον κτηνοτρόφο της περιοχής , όσο και για τους πολίτες της περιοχής. Θα μπορούν να βλέπουν και να ενημερώνονται για αντικείμενα που ίσως χρειάζονται μετακίνηση και έξοδα . Άλλωστε μια τέτοια κίνηση θα δώσει και πνοή στην Κοινότητα του Αγίου Νικολάου.

   Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας μίλησε και πολίτης της Βόνιτσας  για ένα θέμα που καίει όλους τους πολίτες της Βόνιτσας. 
      Έκανε παράπονα για την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν οι πολίτες της Βόνιτσας με τα δύο έργα.     
    Ο Πολίτης διαμαρτυρήθηκε γι έντονα και ουσιαστικά φαίνεται ότι οι υπεύθυνοι του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας αδιαφορούν για την καθημερινότητα του πολίτη. Από ότι φαίνεται δεν διαμαρτύρεται και δεν φωνάζει, μέσα από το άρθρο του ο «ΝΕΡΩΝΑΣ» στην εφημερίδα Ακαρνανικά Νέα.    
      Τελικά οι πολίτες της Βόνιτσας έχουν φτάσει στο αμήν με τον τρόπο που αφήνουν οι υπεύθυνοι Τοπικοί Άρχοντες να εξελίσσεται και να γίνεται το έργο.

1 σχόλιο:

  1. ΠΟΣΕΣ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΕΓΙΝΑΝ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΓΑΡΓΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ-ΠΕΤΡΑΚΗ ΑΓΗ ΚΑΙ ΒΟΥΛΓΑΡΗ ΑΤΕ? ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ? ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ "ΔΑΝΕΙΖΕΤΑΙ" ΣΦΡΑΓΙΔΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο