Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Αστακός: Αυθαίρετη πόλη!


        Η μισή πόλη είναι αυθαίρετη, η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως Αστακού όμως καθυστερεί χαρακτηριστικά και η αδράνεια της Δημοτικής Αρχής εξοργίζει τους κατοίκους… 67 εκ των οποίων συνυπογράφουν αίτημα για να εισαχθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο

      Η παραλιακή πόλη του Αστακού, με τα όμορφα νεοκλασικά κτίρια που δεσπόζουν στο κέντρο, έχει αναπτυχθεί ραγδαία τις τελευταίες δεκαετίες. Η προοπτική ανάπτυξης ενός σύγχρονου αστικού κέντρου προβάλει σήμερα ως αναπόφευκτη εξέλιξη, αφού τόσο το Πλατυγιάλι, όσο και οι παράλληλες υποδομές που αναπτύσσονται ή προγραμματίζονται, εγγυώνται την σε σύντομο χρόνο δημιουργία ενός πόλου αναπτυξιακού σε κομβικό μάλιστα σημείο για την Αιτ/νία. 
       Ο Αστακός «γεννήθηκε» απ’ την ανάγκη επεξεργασίας και εμπορίας των βελανιδιών. Οι συνθήκες βεβαίως άλλαξαν, όπως και οι ιδιότητες της πόλης. Σήμερα, περιμετρικά του κέντρου, υπάρχουν δεκάδες σπίτια, τα οποία όμως θεωρούνται αυθαίρετα.
        Σύμφωνα με την αρμόδια πολεοδομία, ουσιαστικά η μισή πόλη του Αστακού είναι… αυθαίρετη.....

      Πρόκειται για πολλές εκατοντάδες σπίτια σε έκταση περίπου 1200 στρεμμάτων
      Με εξαίρεση το ιστορικό κέντρο του Αστακού, όλα τα υπόλοιπα κτίρια είναι αυθαίρετα. Αυτό συνέβη γιατί δεν έγιναν οι επεκτάσεις Σχεδίου Πόλεως και οι κάτοικοι έχτιζαν τα σπίτια τους σε έκταση μικρότερη των τεσσάρων στρεμμάτων
     Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για την οικοδόμηση σε περιοχή εκτός σχεδίου, απαιτείται έκταση τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων. 
       Η επέκταση του Σχεδίου Πόλεως έγινε και εκκρεμεί πλέον η Πράξη εφαρμογής, ώστε να νομιμοποιηθούν αυτόματα όλα τα κτίρια. 
       Στη «Συνείδηση» αναδείξαμε την εκκρεμότητα για πρώτη φορά στις αρχές του 2006 και θα ανέμενε κανείς, τόσα χρόνια μετά να έχει διευθετηθεί το θέμα. Στην πραγματικότητα όμως το παραμικρό δεν έγινε, καμιά απολύτως πρωτοβουλία δεν πήρε η Δημοτική Αρχή, την οποία οι κάτοικοι κατηγορούν για αδράνεια και αδιαφορία
       Μη έχοντας άλλη υπομονή και άλλο τρόπο αντίδρασης, 67 μάλιστα απ’ αυτούς συνυπογράφουν αίτηση, με την οποία ζητούν να εισαχθεί το θέμα στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και εκεί να γίνει η κύρωση της Πράξης Εφαρμογής της Πολεοδομικής Μελέτης Επέκτασης του Σχεδίου Πόλεως, που πολλά χρόνια πριν είχε χρηματοδοτήσει η Νομαρχιακή, τότε, Αυτοδιοίκηση, μέσω του Τεχνικού της προγράμματος… όταν και τότε, δήμαρχος ήταν ο κ. Πυθαγόρας Σαμαράς. 
      
    Σημειώνουμε, ωστόσο, ότι η περίπτωση του Αστακού δεν είναι η μόνη στο Δήμο Ξηρομέρου όπου υπάρχουν… εκκρεμότητες. 
    Χαρακτηριστική είναι και η περίπτωση του Μύτικα, όπου οι κάτοικοι παλεύουν τουλάχιστον τρεις δεκαετίες για το Σχέδιο Πόλης, όπου θα δώσει πραγματικά νέες προοπτικές στην περιοχή, δίνοντας στην παραλιακή ζώνη αυτό που σαν όραμα μόνο υπάρχει σήμερα. Η σχετική μελέτη έγινε επί δημάρχου (Αλυζίας) Δημ. Τριποτσέρη. 
         Φυσικά, δεν είναι μόνο το Ξηρόμερο που έχει τέτοιου είδους εκκρεμότητες σε θέματα πολεοδομίας – σχεδίου πόλης. Αρκεί να αναφέρουμε ότι το ΓΠΣ του Αγρινίου… ακόμη δεν έχει υπογραφεί (!!!;;!!) ή τις λεγόμενες «γκρίζες ζώνες» στο Καινούριο, εκατέρωθεν του κεντρικού δρόμου κ.ά. Ο χωροταξικός – πολεοδομικός σχεδιασμός είναι το βασικό εργαλείο ανάπτυξης και όταν εκεί υπάρχουν προβλήματα, ασάφειες, εμπλοκές, καθυστερήσεις, καμιά σοβαρή προσπάθεια δεν πρόκειται να ξεκινήσει. 


Πηγή: Εφημερίδα «ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ»
http://www.sinidisi.gr/ 

1 σχόλιο:

  1. ΠΡΩΤΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ ΚΤΙΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΝ ΣΤΕΚΟΥΝ ΟΙ ΤΟΙΤΛΟΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΧΕΔΕΙΟ ΠΟΛΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο