Πέμπτη 3 Ιανουαρίου 2013

Ρεαλιστικό το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας


25,5 εκ. ευρω φθάνουν τα έργα που προβλέπονται από ΕΣΠΑ και δημόσιες επενδύσεις. «Έκθεση ιδεών» το χαρακτήρισε η αντιπολίτευση.

Της Βάσως Βήττα
vasovitta@yahoo.gr

      Το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Ακτίου – Βόνιτσας για το 2013 κλήθηκε να εγκρίνει το σώμα στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, το οποίο φθάνει τα 25,5 εκ. ευρώ.
       Εισηγητής ήταν ο αντιδήμαρχος έργων Παν. Κομποτιάτης, ο οποίος εξήγησε ότι βασίστηκε κυρίως στο ΕΣΠΑ και στο πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων καθώς οι υπόλοιπες δαπάνες είναι συγκρατημένες εξαιτίας της περικοπής των πόρων όπως είναι η ΣΑΤΑ. 
      Για να συνταχθεί το τεχνικό πρόγραμμα έγινε διαβούλευση με τις Τοπικές Κοινότητες, οι οποίες κατέθεσαν τις ανάγκες τους και η δημοτική αρχή αποφάσισε να ομαδοποιήσει τα έργα δίνοντας βαρύτητα στις υποδομές...

 
     Η προσπάθεια εστιάζεται στην εκτέλεση του όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του τεχνικού προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα θα κινείται και προς την κατεύθυνση ωρίμανσης και άλλων έργων. Ο κ. Κομποτιάτης ανέφερε και μια σειρά έργων τα οποία εντάσσονται στο τεχνικό πρόγραμμα όπως είναι η σχολική στέγη, υποδομές ύδρευσης και αποχέτευσης, περιβαλλοντικές παρεμβάσεις και αναπλάσεις.

      Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Γ. Αποστολάκης χαρακτήρισε το τεχνικό πρόγραμμα «έκθεση ιδεών», που δεν είναι ρεαλιστικό και υλοποιήσιμο
      Πρόσθεσε δε ότι συμπεριλαμβάνονται και έργα τα οποία έχουν δημοπρατηθεί εδώ και αρκετά χρόνια, και  για τα οποία εργάστηκαν άνθρωποι επί δικής του δημαρχιακής θητείας. 
       Ο κ. Αποστολάκης σήκωσε τους τόνους συστήνοντας στη σημερινή δημοτική αρχή να μην θεωρεί δική της επιτυχία τα έργα που είχαν ενταχθεί ή ωριμάσει επί των ημερών του και να αποδίδονται τα πράγματα όπως έχουν. Επέκρινε μάλιστα το δήμαρχο για τους ειδικούς συμβούλους που έχει προσλάβει λέγοντας ότι απαιτούνται αρκετά χρήματα για την αμοιβή τους.

       Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Ν. Μωραΐτης διαφώνησε γενικότερα με τον τρόπο που αντιμετωπίζει η πολιτεία την Τοπική Αυτοδιοίκηση, λέγοντας ότι έχει ισοπεδώσει τα πάντα
     Κάτω από αυτές τις συνθήκες θα είναι δύσκολη και η υλοποίηση του τεχνικού προγράμματος, διότι, ούτως ή άλλως, η κατεύθυνση που υπάρχει είναι να δημιουργηθούν παρατηρητήρια στους ΟΤΑ που ανάλογα με την οικονομική πορεία του καθενός θα περικόπτονται οι ΚΑΠ και η ΣΑΤΑ. 
    Πρόσθεσε μάλιστα ότι και τα έργα που συμπεριλαμβάνονται στο τεχνικό πρόγραμμα δεν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της περιοχής, που είναι κατ’ εξοχήν αγροτική, αφού δεν προβλέφθηκαν έργα που να εξυπηρετούν τις ανάγκες του αγρότη και του κτηνοτρόφου, όπως είναι το αγροτικό οδικό δίκτυο. 
    Σε ότι έχει να κάνει με τη διαφωνία μεταξύ της δημοτικής αρχής και της μείζονος μειοψηφίας τόνισε ότι «αυτή γίνεται πάνω στα ερείπια που δημιούργησε η κυβέρνηση και άρα είναι άσκοπη κάτω από τέτοια συγκυρία».

      Κλείνοντας τις τοποθετήσεις ο δήμαρχος Ν. Σολδάτος παραδέχθηκε ότι τα οικονομικά είναι δύσκολα, αλλά ο δήμος όφειλε να συντάξει ένα τέτοιο τεχνικό πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει την καθημερινότητα ικανοποιητικά και σε επίπεδο βασικών υποδομών. 
      Απαντώντας και στον κ. Αποστολάκη υπογράμμισε ότι «δεν προσπαθούμε να απαξιώσουμε το έργο των προηγούμενων δημοτικών αρχών, παραδεχόμαστε ότι έκαναν προσπάθεια. Ο κ. Αποστολάκης σίγουρα ήθελε να κάνει έργο όμως δεν μπορούσε», παραθέτοντας το παράδειγμα του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ, από το οποίο ο πρώην δήμαρχος κατάφερε να απορροφήσει μόνο το 42% παρά τις αυξημένες ανάγκες
        Συνεχίζοντας ο κ. Σολδάτος είπε ότι: «τα έργα που δεν μπόρεσε ο πρώην δήμαρχος να υλοποιήσει θα τα συνεχίσουμε εμείς». 
         Ένα από τα χρηματοδοτικά προγράμματα  για το οποίο η δημοτική αρχή  δέχθηκε τα πυρά του κ. Αποστολάκη ήταν και το ΑΝΑΣΑ του οποίου διεκδίκησε την πατρότητα, όμως τελικά από τη συζήτηση αποδείχθηκε ότι ήταν σχεδόν μια «φούσκα», αφού δεν υπάρχουν χρήματα και είναι αμφίβολο αν θα  υπάρξουν για να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται.
        Ο κ. Σολδάτος είπε όμως ότι παρόλο που αυτό είναι γνωστό, η δημοτική αρχή προτίμησε «να βάλει το κεφάλι της στο ντορβά» και να εντάξει έργα μη γνωρίζοντας αν τελικά θα χρηματοδοτηθούν. Για εκείνο πάντως που εξέφρασε τη βεβαιότητά του είναι ότι, αν δεν υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στη ροή των πόρων, το τεχνικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί. 

Πηγή: Εφημερίδα ΑΙΧΜΗ
http://www.aixmi-news.gr/

1 σχόλιο:

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΕΗ ΠΑΡΑΚΑΜΨΗΣ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΡΟΥ (ΟΔΟΠΟΙΙΑ) ΠΟΣΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΑΠΟΡΟΦΗΣΕ Ο ΣΟΛΔΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟ ΘΗΣΕΑ? ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟΤΕ? ΓΙΑΤΙ ΑΛΛΑΧΤΗΚΕ Ο ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΤΗΣ ΤΥΔΚ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ?ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ ΤΟΥΝ ΘΗΣΕΑ Ο ΑΠΟΣΤΑΛΑΚΗΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΓΚΑΙΡΩΣ! ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΣΥΝΕΠΕΣ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΦΟΥ ΜΠΗΚΑΜΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΤΟ 2010. ΤΟ ΕΙΧΕ ΠΡΟΒΛΕΨΕΙ ΑΥΤΟ Ο ΣΟΛΔΑΤΟΣ. ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΤΟ ΘΗΣΕΑ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ.ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ.ΚΑΙ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ: ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΑΝΑΚΤΟΡΙΟΥ(ΕΣΠΑ) ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟ ΝΟΜΟ. ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ-ΛΥΚΕΙΟΥ ΔΗΜΟΠΡΑΤΗΜΕΝΑ ΑΠΟ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΑΛΑΓΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ ΛΟΓΩ ΑΔΥΝΑΜΙΑΣ ΟΣΚ. ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΑΚΟΜΗ ΤΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΟΥΝΕ ΟΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΝΕ ΓΙΑ ΑΠΟΡΟΦΗΣΗ. ΛΕΦΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΟΛΛΑ! ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΛΕΥΚΑΔΙΤΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑΝΝΙΩΤΕΣ ΚΑΤΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΗ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΤΟΠΟΙΟΥΣ. ΤΑ ΠΑΠΑΠΑΓΑΛΑΚΙΑ ΣΑΝ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑ ΒΗΤΑ ΑΝΤΙ ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ Κ. ΣΟΛΔΑΤΟΥ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΛΙΓΟ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο