Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Συγκινεί το βιβλίο της Μαρίας Αγγέλη για τη «Σχολική ενδυματολογία»


          Η «Σχολική ενδυματολογία» που εκπόνησε η καθηγήτρια Μαρία Αγγέλη με την πολιτιστική ομάδα του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» και εκδόθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «με στιλ και άνεση… στη σχολική αίθουσα» σε προδιαθέτει για μια νοσταλγική διαδρομή στις δεκαετίες που πέρασαν.
      Η εργασία της ερευνητικής ομάδας έδωσε ένα συγκινητικό υλικό σε κείμενα και φωτογραφίες, αφού θύμισε άλλες εποχές στους παλιότερους και αναβίωσε τους ξεχασμένους καιρούς στους νεότερους. Μέσω της σχολικής ενδυματολογίας φτάνει κανείς να γνωρίσει τον περιβάλλοντα κοινωνικό χώρο και να κατανοήσει έναν ολόκληρο κόσμο που πέρασε ήδη στη λήθη.

         Το βιβλίο αυτό μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στις παλιές ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου. Συμπληρώνει ιδανικά την κοινωνιολογία των νεοελληνικών εποχών, δίνει τη δυνατότητα στον σύγχρονο αναγνώστη ν’ αποκωδικοποιήσει τις συμπεριφορές και τις έξεις μιας κοινωνίας που έρχεται από το παρελθόν μ’ έναν ορισμένο τρόπο. Τελικά, η «Σχολική ενδυματολογία» της Μαρίας Αγγέλη δεν είναι μία νοσταλγία, όπως νομίζει κανείς σε πρώτη ανάγνωση, αλλά η βυθοσκόπηση σ’ έναν καταγωγικό κόσμο που, ωστόσο, προσδιόρισε το παρόν, έβαλε τα θεμέλια των καθημερινών προσωπικοτήτων που με την κατάθεση του πνεύματός τους σημάδεψαν τη ζωή και στοιχειοθέτησαν την γεμάτη από κόμπους ταυτότητα της σύγχρονης Ελλάδας.....



       Είναι πράγματι έκπληξη να συναντάς αίφνης τόσο ανοιχτές Πύλες στο κοντινό και το απώτερο παρελθόν και να οδηγούν στις καταγωγές σου! 
       Τις βρίσκεις εκεί που δεν το περιμένεις, εν προκειμένω τις έφτιαξαν μαθητές του Γυμνασίου με την καθοδήγηση της Μαρίας Αγγέλη και της συμμετέχουσας Σπυριδούλας Χονδρού. 
      Βλέπεις τώρα εσύ ως αναγνώστης το χρόνο του έθνους με άλλη ματιά, αισθάνεσαι ότι αυτός ο λαός, αυτό το κράτος, χρειάζεται πολύ περισσότερο ιστορικό χρόνο για να ολοκληρώσει τη διαδρομή του και να ενταχθεί στη χορεία των αναπτυγμένων κρατών. 
     Οι ενεργές ζώσες γενιές, τόσο δακτυλοδεικτούμενες σήμερα για τα πρόσφατα και τα παλαιότερα λάθη τους, υπό μία έννοια, έκαμαν άλματα σ’ αυτή την αγκυλωμένη πατρίδα, διότι, βλέπεις, είχαν ν’ αντιπαλέψουν με «άγρια θηρία», ιδεοληψίες δηλαδή, αλλά και ανέχειες, εξόφθαλμες σε κάθε φωτογραφία, η ανάμνηση των οποίων δεν έχει ακόμα εξαλειφθεί από την ψυχή τους. 
     Διαβάζοντας τα κείμενα και τις φωτογραφίες της «Σχολικής Ενδυματολογίας» λες ότι «με τέτοιες αναχρονιστικές προσηλώσεις του συστήματος, πάλι καλά που αυτές οι γενιές έφτασαν εδώ».
       Στη σπουδαία συντακτική δουλειά που έκαμε η ερευνητική ομάδα της Μαρίας Αγγέλη οφείλουμε ευγνωμοσύνη. Μας έδωσε τώρα ένα υλικό που ο καθένας μπορεί ν’ αξιοποιήσει με όποιον τρόπο θέλει, αν και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να διαφύγει από τη σκέψη ότι, γενιά με γενιά, έγιναν στον τόπο αυτό επιτεύγματα που δε μπορεί κανείς να τα σβήσει από τον ψυχικό μας χάρτη, όσο και αν τα λάθη των ανθρώπων κάθε προηγούμενης εποχής γεννούν ανυπέρβλητα ίσως προβλήματα στη νέα γενιά που διεκδικεί σήμερα τον δικό της περίπατο στον κόσμο…

Παντολέων Φλωρόπουλος

Μαρία Ν. Αγγέλη
Σύντομο  Bιογραφικό σημείωμα

Η Μαρία Ν. Αγγέλη γεννήθηκε στα Βλυζιανά Ξηρομέρου. Μεγάλωσε στο Μαχαιρά  Ξηρομέρου Αιτωλοακαρνανίας.
 Σπούδασε  φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Είναι διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Τα  ερευνητικά ενδιαφέροντά της επικεντρώνονται σε θέματα Κοινωνικής Λαογραφίας.
 Είναι ιδρυτικό μέλος του Κέντρου Έρευνας Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού Αιτωλοακαρνανίας (ΚΕ.Τ. Ι.ΠΟ.ΑΙ.). Είναι μέλος της Ένωσης Προφορικής Ιστορίας (Ε.Π.Ι.), με έδρα το Βόλο.
       Συμμετέχει σε επιστημονικά συνέδρια και αρθρογραφεί σε τοπικές εφημερίδες και επιστημονικά περιοδικά. Υπηρετεί στη Δημόσια Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σχεδόν κάθε χρόνο αναλαμβάνει με τους μαθητές της, προαιρετικά, Πολιτιστικά Προγράμματα.
 Ζει  και εργάζεται στο Αγρίνιο. Έχει μια κόρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο