Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2013

Παρουσιάστηκε με επιτυχία το βιβλίο της Μαρίας Αγγέλη για τη σχολική ενδυματολογία


       Ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον βιβλίο της φιλολόγου κ. Μαρίας Αγγέλη παρουσιάστηκε χθες στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Τεχνικού επιμελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας. Το βιβλίο αυτό, με τίτλο «Σχολική ενδυματολογία» είναι το αποτέλεσμα μιας έρευνας της κ. Αγγέλη και των μαθητών του 2ου Γυμνασίου Αγρινίου «Κοσμάς ο Αιτωλός» αλλά και της συναδέλφου της κ. Σπυριδούλας Χονδρού, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού προγράμματος.
      Το βιβλίο αυτό, σύμφωνα με τη κ. Αγγέλη, παρουσιάζει όψεις της σχολικής ενδυματολογίας αλλά και της κοινωνικής ιστορίας της Ελλάδας με βάση προφορικές μαρτυρίες και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.....



      «Ένα μέρος του υλικού που συλλέξαμε, αξιοποιήθηκε στην αποψινή έκθεση φωτογραφίας.  Ήταν ένα πολιτιστικό πρόγραμμα στο οποίο πήραν μέρος 30 παιδιά, μαθητές της δευτέρας γυμνασίου και η μουσικός του σχολείου μας, κ. Σπυριδούλα Χονδρού. Συνεργαστήκαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς και τον Μάιο παρουσιάσαμε το πρόγραμμα αυτό στη σχολική κοινότητα. Άρεσε στα παιδιά, στους γονείς και στους συναδέλφους και έτσι είχαμε την αφορμή να το προχωρήσουμε και να πάμε στην έκδοση αυτού του βιβλίου» δήλωσε η ίδια.
        Οι μαθητές της, με την άφιξη της καθηγήτριάς  τους στην αίθουσα, εξέφρασαν έντονα την αγάπη τους προς το πρόσωπό  της, ενώ σχετικά με το βιβλίο δύο  εκ των μαθητριών είπαν: «Όλοι  μαζί γίναμε ένα και ψάχναμε να βρούμε πληροφορίες για το τι συνέβαινε  τα παλιά χρόνια στα σχολεία, πια  ήταν η συμπεριφορά και η ενδυμασία  των μαθητών. Βρίσκαμε πληροφορίες  και φωτογραφίες από παππούδες  και γιαγιάδες και κάναμε ότι  καλύτερο μπορούσαμε για να βοηθήσουμε την ομάδα.»
          Η εκδήλωση άνοιξε αλλά και έκλεισε με τραγούδι από τη σχολική χορωδία του 2ου Γυμνασίου «Κοσμάς ο Αιτωλός».
     Χαιρετισμό απεύθυνε ο Διευθυντής του γυμνασίου κ. Στάθης Βάρδιας ο οποίος δήλωσε : «Προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια να δώσουμε ένα καλό αποτέλεσμα, συνδέοντας γενιές μαθητών της τελευταίας εκατονταετίας. Το αποτέλεσμα παρουσιάστηκε αρχικά στο σχολείο μας και πραγματικά δεν περιμέναμε να έχει τόση απήχηση. Αποφασίσαμε λοιπόν να δοθεί αυτό το αποτέλεσμα με τη μορφή ενός βιβλίου και εικόνων στον Αγρινιώτικο λαό.»
      Στη συνέχεια χαιρετισμό απεύθυναν οι: Κωνσταντίνος Ρόκκος, πρόεδρος της διοικούσης επιτροπής του Τ.Ε.Ε αλλά και ο κ. Καλογεράς, υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων.     
   Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν: ο κ. Αθανάσιος Παλιούρας, ομότιμος καθηγητής του πανεπιστημίου Ιωαννίνων – ο οποίος μίλησε με πολύ τρυφερά λόγια για τη σχολική εποχή εκείνη που παρουσιάζεται μέσα από το βιβλίο-και η κ. Χρυσούλα Σπυρέλη, σχολική σύμβουλος Φιλολόγων.
        Αμέσως  μετά οι μαθητές Σωτήρης Σιάσος και Νικολέτα Ζώη ανέγνωσαν στους παρευρισκομένους αποσπάσματα του βιβλίου, ενώ στο τέλος η καθηγήτρια και συγγραφέας του βιβλίου έδωσε τις θερμές της ευχαριστίες στους παρευρισκομένους αλλά και σε όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση αυτού του πονήματος.

Πηγή: http://www.agrinionews.gr





 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο