Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Επιτρέπουν το κυνήγι σε ευαίσθητη περιοχή του Αμβρακικού!


        Την έντονη αντίδραση οκτώ περιβαλλοντικών οργανώσεων προκαλεί η απόφαση του φορέα διαχείρισης να προτείνει για την επόμενη περίοδο να επιτραπεί το κυνήγι σε "μερικά από τα πιο οικολογικά αξιόλογα και ευαίσθητα στην όχληση τμήματα της προστατευόμενης περιοχής του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού", σε απάντηση ερωτήματος του ΥΠΕΚΑ "σχετικά με τη διαχείριση της θήρας μετά τη λήξη της απαγόρευσης που ίσχυε στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2013".
        Όπως επισημαίνουν οι οργανώσεις, η αλλαγή αυτή προτάθηκε παρά το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον Ν. 3937/2011, στις Περιοχές Προστασίας της Φύσης επιτρέπονται μόνο δραστηριότητες που δεν αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον και δεν έρχονται σε αντίθεση με τους σκοπούς προστασίας της περιοχής, αλλά και χωρίς να υπάρχει επαρκής επιστημονική τεκμηρίωση που να βεβαιώνει ότι κάτι τέτοιο θα εξασφαλιστεί αν επιτραπεί η θήρα στην περιοχή.......



      Θεωρούν δε ανησυχητικό, το υπουργείο Περιβάλλοντος και ο Φορέας Διαχείρισης να υποστηρίζουν ατεκμηρίωτα μια σοβαρή απόκλιση από τον νόμο σε έναν από τους σημαντικότερους υγροτόπους της νότιας Ευρώπης και παρ' ότι είναι σε γνώση τους συγκεκριμένα επιστημονικά στοιχεία που υποστηρίζουν ότι θα υπάρξει βλάβη και σημαντική όχληση στα προστατευόμενα είδη του Εθνικού Πάρκου εάν επιτραπεί το κυνήγι. Πόσο μάλλον όταν στην ίδια απόφαση του φορέα αναγνωρίζεται ρητά η αναγκαιότητα σύνταξης «Σχεδίου Φύλαξης» και «Μελέτης Αειφορικής Διαχείρισης της Θήρας» πριν ρυθμιστεί η θήρα.
         Οι οργανώσεις εστιάζουν στο "χρόνιο άλυτο πρόβλημα της οργανωμένης λαθροθηρίας στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Υγροτόπων Αμβρακικού, για το οποίο ευθύνονται σειρά εμπλεκόμενων αρχών και φορέων. Από τη μία, η Ε' Κυνηγετική Ομοσπονδία Ηπείρου αρνείται να συμβάλει ουσιαστικά στην πάταξη της λαθροθηρίας, με την κατάλληλη ενεργοποίηση των θηροφυλάκων της, εάν δεν επιτραπεί το κυνήγι στον πυρήνα του Εθνικού Πάρκου. 
       Από την άλλη, απουσιάζει η πολιτική βούληση για τη σωστή φύλαξη του Εθνικού Πάρκου, καθώς τα Δασαρχεία Πρεβέζης και Άρτας δηλώνουν μονίμως 'αδυναμία' και το υπουργείο Περιβάλλοντος δεν παίρνει πρωτοβουλία πάταξης της λαθροθηρίας. 
      Ως αποτέλεσμα, οι λαθροθήρες έχουν εδραιώσει την τελευταία δεκαπενταετία εκτενές δίκτυο παρεμπορίου άγριων παπιών που πωλούνται σε ταβέρνες στην ευρύτερη περιοχή".
          Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Αρχέλων, Μεσόγειος SOS, Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ορνιθολογική Εταιρεία, Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Καλλιστώ, WWF Ελλάς, καλούν το ΥΠΕΚΑ να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να εγκρίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα την επέκταση της λήξασας απαγόρευσης θήρας μέχρι το τέλος της φετινής κυνηγετικής περιόδου και να μην προχωρήσει στο άνοιγμα περιοχών στη θήρα.
         Επίσης τον φορέα διαχείρισης "να προχωρήσει με τις απαραίτητες μελέτες, ώστε να αξιολογηθεί τεκμηριωμένα η συμβατότητα ή μη της θήρας και τις αρμόδιες αρχές φύλαξης να ενεργοποιηθούν επιτέλους στην πάταξη της λαθροθηρίας". 

http://www.avgi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο