Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2013

2013: Ετος τιμής για τον Γαριβαλδηνό ήρωα, Φίλιππο Τρόϊα, ο οποίος σκοτώθηκε στην Πάλαιρο το 1897


ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

2013 ΕΤΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΝ ΓΑΡΙΒΑΛΔΙΝΟ ΗΡΩΑ  ΦΙΛΙΠΠΟ ΤΡΟΪΑ
 «Σκοτώθηκε στην Ζαβέρδα το 1897 στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο, φορώντας τη κόκκινη μπέρτα των Γαριβαλδηνών»

«Θυσιάστηκε για  τις αξίες της ανθρωπότητας»
Μαρμάρινες επιγραφές
ΑΝΔΡΩΝ ΕΠΙΦΑΝΩΝ ΠΑΣΑ ΓΗ ΤΑΦΟΣ
      Είναι η πιο σημαντική φράση από τον επικήδειο του Αθηναίου Περικλή, για τους θανόντες συντρόφους. Στον αγώνα των Γαριβαλδηνών στην Ελλάδα, για την υπεράσπιση της ελευθερίας των λαών, η φράση του Περικλή είναι η βάση για την απόδοση μιας μεγαλύτερης τιμής.
      Νέα παιδιά, πήραν τα όπλα τους, από εκεί που υπηρετούσαν στον Ιταλικό στρατό, επιστήμονες άφησαν τα εργαστήριά τους, απλοί Ιταλοί πολίτες, άφησαν τις οικογένειες τους και ήλθαν στην Ελλάδα για πολεμήσουν για τα ιδανικά της ελευθερίας.......



         Ηλθαν την πιο κρίσιμη στιγμή. Όταν οι κυβερνήσεις των δυτικών κρατών υποστήριζαν καθαρά την Τουρκία. Η εμφάνιση των Γαριβαλδηνών στον Πειραιά, ήταν η είδηση που ξεσήκωσε την Αθήνα. Η παρέλαση των Γαριβαλδηνών με τις κόκκινες μπέρτες, από τον Πειραιά μέχρι την Αθήνα, δεν ήταν ένα διάβα στον δρόμο με τις επηφημίες των Αθηναίων,
ήταν η σπίθα στην καρδιά των απογοητευμένων Ελλήνων,
ήταν η σπίθα της ελπίδας.

     Οι κόκκινες μπέρτες  έπιασαν το χέρι του Ελληνα στρατιώτη και ανέβηκαν στα βουνά της Ηπείρου. Αξέχαστες στιγμές, που όμως πρέπει να γίνουν γνωστές σε όλους τους Ελληνες. Στιγμές που τις έχουμε ανάγκη μέσα στην σημερινή απέραντη και ανώνυμη παγκοσμιότητα.

            Ο νεαρός Φίλιππος Τρόϊα σκοτώθηκε για τα ιδανικά της ανθρωπότητας. Το σώμα του έμεινε 15 χρόνια στον τόπο που ο γενεάρχης των Ρωμαίων, ο Αινείας, είχε λάβει  προστασία από τους Θυρρειείς Ακαρνάνες, τον μοναδικό λαό που δεν εκστράτευσε κατά της Τροίας. 
        Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τότε που η Ιταλική Κυβέρνηση μετέφερε από την Πάλαιρο στην Αγκόνα και από εκεί στην Ρώμη, τα οστά του γαρηβαλδηνού ήρωα. Η επίσημη τελετή παράδοσης-παραλαβής,  μεταξύ Ελληνικής και Ιταλικής κυβέρνησης, έγινε στην Πάτρα με τιμές αρχηγού κράτους.
  Τιμή και δόξα στους αγωνιστές της ελευθερίας, με τις κόκκινες μπέρτες.

         Φέτος ας βρεθούμε όλοι μαζί στον τάφο του Τρόια, στην Ιταλία (κοιμητήριο Verano Roma) και στην Ελλάδα (στον βράχο που τον χτύπαγε το ήρεμο κύμα), για να μείνει για πάντα η ανάμνηση της προσφοράς και της θυσίας των Γαριβαλδηνών.
          Οι ομάδες εργασίας, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, έχουν ενισχυθεί με την συμμετοχή του Επαμεινώνδα Νικάκη (Δ/ντή Τεχν. Λυκείου με σπουδές στην Ιταλία), ο οποίος επιμελείται τις επικοινωνίες με την Ρώμη. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν με την συνεργασία του συλλόγου Ιταλών Γαριβαλδηνών και Ελλήνων της Ρώμης.

Για την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ

Ο Πρόεδρος                          Ο Αντιπρόεδρος

ΝΤΟΒΑΣ Φίλιππος            ΝΤΙΝΟΣ Στυλιανός

2 σχόλια:

  1. Καλημέρα σας και χρόνια πολλά.Μήπως μπορείτε να μας πείτε την ιστορική πηγή που αναφέρει οτι οι Ακαρνάνες (Θυρριείς) δεν συμμετείχαν στον πόλεμο της Τροίας ; Θα ήταν οφέλιμο για όλους τους Ακαρνάνας.... , διαφορετικά θα πρέπει να είμαστε ολίγον τι πιο προσεκτικοί όταν δεν αναφέρουμε την ιστορική πηγή σε κάτι που γράφουμε και έχουμε δεοντολογικά την υποχρέωση να το γράφουμε , προς ενημέρωση κι οχι μόνον του κοινού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τα στοιχεία υπάρχουν και καλό θα ήταν να επικοινωνήσετε με την ΑΜΦΙΚΤΙΟΝΙΑ ΑΚΑΡΝΑΝΩΝ για να σας δώσουμε αυτό που στο βιβλίλ Ιθάκη τα έχουμε καταγράψει.
    Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο