Σάββατο 8 Δεκεμβρίου 2012

Το ψήφισμα της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγρινίου στο συνέδριο της ΚΕΔΕ


Η Λαϊκή Συσπείρωση Αγρινίου, μπροστά στην επόμενη τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 10 Δεκέμβρη 2012, στις 7μ.μ. και με αφορμή το πρώτο θέμα συζήτησης που είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται στο χώρο της Τοπικής Διοίκησης, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013-2016, του προϋπολογισμού 2013 και την κατάθεση των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, δημοσιοποιεί στους εργαζόμενους, τους Δημότες του διευρυμένου Δήμου Αγρινίου το ψήφισμα του συνδυασμού μας, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ – 3/12/2012 και ενημερώνει για τις προτάσεις μας που απαντούν σε άμεσες ασφυκτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των εξαθλιωμένων συνταξιούχων, ιδιαίτερα των ανέργων......



ΨΗΦΙΣΜΑ:

Καταγγέλλουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔΠΑΣΟΚΔΗΜΑΡ και τους συμμάχους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης με «Μνημόνια Διαρκείας» που οδηγεί τα πλατιά λαϊκά στρώματα στην εξαθλίωση, υποτάσσοντας τα πάντα στη εξυπηρέτηση των στρατηγικών επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων, για την αύξηση της κερδοφορίας τους.
Οι αποφάσεις της συγκυβέρνησης για την άμεση εφαρμογή ακόμα πιο επαχθών μέτρων που θα υλοποιούνται με “ρήτρες αυτόματης διόρθωσης” κάθε φορά που θα υπάρχει απόκλιση από τους αντιλαϊκούς στόχους, αποσκοπεί στην ενίσχυση του νομικού της οπλοστασίου για την απρόσκοπτη εφαρμογή του πακέτου με τα αντιλαϊκά μέτρα του "Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής".
Με την πράξη Νομοθετικού Περιεχόμενου στους ΟΤΑ που θα αποκλίνουν από τους στόχους του προϋπολογισμού, τους επιβάλλεται υποχρεωτικό ψευδεπίγραφο πρόγραμμα «εξυγίανσης» που το πραγματικό του περιεχόμενο είναι: παραπέρα μείωση των Κρατικών πόρων για υπηρεσίες και έργα που έχει ανάγκη ο λαός, απολύσεις εργαζομένων, ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, ανταποδοτικότητα και μάλιστα πανάκριβη για το λαό, ιδιωτικοποίηση και ξεπούλημα στο κεφάλαιο υπηρεσιών και έργων και της περιουσίας των Δήμων.

Το Μεσοπρόθεσμο (ΜΠΔΣ)  μεταξύ άλλων αναφέρει:
* Αναστολή προσλήψεων. Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπεται απαγόρευση προσλήψεων ΥΕ και ΔΕ σε όλους τους ΟΤΑ την περίοδο 2013 – 2016.
* Μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων. Άρα υποβάθμιση έως και κατάργηση παρεχόμενων υπηρεσιών.
* Αύξηση των τελών που επιβαρύνουν τη λαϊκή οικογένεια.
* Δραστική αύξηση, σε τοπικό επίπεδο, των κεντρικών κρατικών φόρων μέσα από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι Δήμοι και οι Περιφέρειες.
* Απαγόρευση κάθε έργου από τους ΟΤΑ και περιορισμό των δαπανών τους στις απολύτως «ανελαστικές» λειτουργικές ανάγκες….
* Δημιουργείται Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας στο Υπουργείο Εσωτερικών που θα ελέγχει την «ορθή εφαρμογή» του προϋπολογισμού με βάση «Ολοκληρωμένο Πλαίσιο Δράσης» που περιλαμβάνει το πενταετές επιχειρησιακό πρόγραμμα δράσης, το ετήσιο πρόγραμμα δράσης και τον ετήσιο προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ των νομικών του προσώπων.
* Στην περίπτωση που το Παρατηρητήριο διαπιστώσει απόκλιση από τους τριμηνιαίους δημοσιονομικούς στόχους άνω του 10%, παρέχει στο Δήμο υποχρεωτικές, ως προς την εφαρμογή τους, οδηγίες για τη διόρθωση της απόκλισης.
* Αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του Δήμου σε ποσοστό μέχρι και 3 τοις χιλίοις και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το Δήμο σύμφωνα με το ποσοστό αυτό μέχρι την «οικονομική εξυγίανσή» του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%!

   Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν είναι κεραυνός εν αιθρία. Αποτελούν επιτάχυνση των μέτρων σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης που προβλέπονταν από τον ίδιο το νόμο – «Καλλικράτης» και εφαρμόζεται τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αντιδραστικές αλλαγές στη διοικητική δομή του Κράτους είχαν σχεδιαστεί και εφαρμόζονται εδώ και δεκαετίες,  τόσο στη χώρα μας όσο και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.     Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο «Καλλικράτης» αποτελεί βασικό κρατικό εργαλείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Δηλαδή έχει αποστολή την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, τις απολύσεις των εργαζομένων, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, την εμπορευματοποίηση υπηρεσιών και έργων προς όφελος της επιχειρηματικής δράσης των μονοπωλιακών ομίλων, σε βάρος της εργατικής λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριών.

Αυτή η πολιτική εφαρμόζεται και εξειδικεύεται σε βάρος του λαού από την συντριπτική πλειοψηφία των αιρετών – στελεχών των κομμάτων του ευρωμονοδρόμου και διευκολύνουν διαχρονικά τις κυβερνήσεις να επιταχύνουν τη λήψη νέων πιο βάρβαρων μέτρων φορολογικής επιδρομής, ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών, έργων και υποδομών. Π.χ: διαχείριση απορριμμάτων, υδάτινων  πόρων, ΑΠΕ - ενεργειακά ζητήματα, εκπαίδευση, υγεία-πρόνοια, τουρισμός, άθληση, πολιτισμός, κλπ.

Οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ με το συνδυασμό της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλους τους Δήμους και τις Περιφέρειες της χώρας διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε:

1.    Να μην σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι εργαζόμενων. Να μη γίνει καμία κατάργηση οργανικών θέσεων. Η διαθεσιμότητα των υπαλλήλων και η κατάργηση των οργανικών θέσεων οδηγεί σε απολύσεις.
Δε δεχόμαστε τη σύνδεση του Πειθαρχικού Δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων με την πολιτική και συνδικαλιστική τους δράση. Για όποιον υπάλληλο υπάρχουν κατηγορίες κατάχρησης κλπ. υπάρχουν πειθαρχικά, υπάρχουν δικαστήρια, όπου κρίνεται η ενοχή ή η αθωότητά τους.
2. Να μην υπογραφούν διαπιστωτικές πράξεις σε περίπτωση που σταλούν ονομαστικοί κατάλογοι από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
3.    Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι με την αντιδραστική αντίληψη περί «πλεονάζοντος προσωπικού», με την κινητικότητα των εργαζομένων που σημαίνει υποχρεωτικές μετατάξεις, διαθεσιμότητα και καταλήγει «μέσω της αξιολόγησης» στην υλοποίηση του δεύτερου κύματος δεκάδων χιλιάδων απολύσεων μέχρι το 2015.
4.            α. Να καταργηθεί η διάταξη για την απαγόρευση των προσλήψεων,  όπως κι εκείνη που προβλέπει τη μείωση προσωπικού μέσω υποχρεωτικών μετατάξεων που και αυτές θα οδηγήσουν σε διαθεσιμότητα και απολύσεις. Υποβάθμιση και κατάργηση των παρεχόμενων υπηρεσιών και τελικά παράδοσή τους σε ιδιώτες, με αιχμή την ιδιωτικοποίηση της «διαχείρισης των απορριμμάτων».
β. Μονιμοποίηση των συμβασιούχων που δουλεύουν με κάθε είδους σύμβαση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ζητάμε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά δικαιώματα για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών των υπηρεσιών και των κοινωνικών δομών των Δήμων.
5.  Κατάργηση της θεσμοθέτησης της «Οικονομικής Αυτοτέλειας» που στοχεύει στην εξαφάνιση του συνόλου των κρατικών κονδυλίων που έχουν να κάνουν με τις λαϊκές ανάγκες και που με πρόσχημα την επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών στους ΟΤΑ θα επιβάλλουν νέα χαράτσια και φόρους στη λαϊκή οικογένεια.
6.    Αρνούμαστε να επιβάλλουμε νέα χαράτσια και τέλη και θα προχωρήσουμε σε γενναίες μειώσεις των ανταποδοτικών τελών που αφορούν τα λαϊκά στρώματα που πλήττονται και κατάργηση τελών σε ειδικές κατηγορίες ευπαθών ομάδων (άνεργοι, μονογονεϊκές – πολύτεκνες οικογένειες, άτομα με αναπηρία κλπ.)
7.    Κατάργηση κάθε πληρωμής και συμμετοχής με οποιοδήποτε τρόπο για κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, υγείας, πρόνοιας, βρεφικοί - παιδικοί σταθμοί, παιδείας, αθλητισμού, πολιτισμού, προστασίας του περιβάλλοντος….
8.    Απορρίπτουμε κάθε ιδιωτικοποίηση – εκποίηση κάθε Κρατικής – Δημοτικής περιουσίας, καθώς και τη δημιουργία του Ειδικού Ταμείου γι΄ αυτό το σκοπό.
9.    Οι Προϋπολογισμοί των Δήμων του 2013 να δείξουν έμπρακτα την αντίθεσή των αιρετών στο «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής» και να απαιτήσουμε πλήρη και επαρκή Κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των λαϊκών αναγκών.

Οι παραπάνω προτάσεις απαντούν σε άμεσες ασφυκτικές ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, των εργαζομένων, των μικροεπαγγελματιών, των φτωχών αγροτών, των εξαθλιωμένων συνταξιούχων, ιδιαίτερα των ανέργων.

            Η εμπειρία όμως δείχνει τόσο στη χώρα μας, όσο και σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο ότι τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα, οι κοινωνικές υπηρεσίες και παροχές, δε συμβιβάζονται με κανένα μείγμα καπιταλιστικής διαχείρισης, γιατί παντού και πάντα υπηρετούν την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και την ανάπτυξη με κριτήριο το κέρδος τους.

Άρα, ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης είναι ανάγκη να αμφισβητηθεί στην πράξη. Με τους εργαζόμενους να παλέψουμε μαζί σε κοινή – συντονισμένη πάλη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, στην ταξική γραμμή ρήξης και ανατροπής για την κατάργηση των «Μνημονίων Διαρκείας» και τη διεκδίκηση της λαϊκής εξουσίας.

Οι εκλεγμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με τη
ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
7/12/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο