Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012

ΔΗΜΟΣ ΞΗΡΟΜΕΡΟΥ: Ομόφωνη απόφαση για παραμονή του Ειρηνοδικείου Ξηροµέρου

Το Νεοκλασικό που αγοράστηκε επί δημαρχίας Π. Στάϊκου, προτείνεται από τον Δήμου Ξηρομέρου να στεγάσει το Ειρηνοδικείο Αστακού 

       Να παραμείνει το Ειρηνοδικείο Αστακού και να στεγαστεί σε κτίριο που του παραχωρεί ο ∆ήµος, είναι η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ξηρομέρου, το οποίο συζήτησε το θέμα στη συνεδρίαση της 7ης Δεκεμβρίου 2012 με αφορμή το Π.Δ. 110/2012 σύμφωνα με οποίο το Ειρηνοδικείο Ξηροµέρου συγχωνεύεται στο Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου και σταµατά να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2013.
         Ο Δήμος Ξηρομέρου καλεί το Υπουργείο δικαιοσύνης να ματαιώσει, άμεσα, τη σχεδιαζόμενη συγχωνεύση του Ειρηνοδικείου, δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο την πλήρη αντίθεσή του η οποία θα ερηµώσει εντελώς την περιοχή της πόλης του Αστακού και κυρίως του ∆ήµου αφού είναι η τρίτη κατά σειρά υπηρεσία η οποία αποµακρύνεται από την έδρα του ∆ήµου µετά την ∆.Ο.Υ. και το ΙΚΑ και βεβαιώνει ότι θα βοηθήσει στη διατήρησή του στην πόλη παρέχοντας πλήρως ανακαινισμένη κτιριακή υποδομή στο νεοκλασικό που αγοράστηκε επί δηµαρχίας Παναγιώτη Στάϊκου......



      Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αιτείται  την υπαγωγή των ∆ηµοτικών Ενοτήτων  Αλυζίας και Φυτειών στην αρµοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αστακού και έγινε ενημέρωση  για τις ενέργειες του ∆ηµάρχου Πυθαγόρα Σαμαρά, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη και του υφυπουργού κου Καραγκούνη ότι το Ειρηνοδικείο Αστακού θα διατηρηθεί ως µεταβατική έδρα.
Αναλυτικά:



       Στην συνεδρίαση κλήθηκε και παρευρέθη ο ∆ήµαρχος κος Πυθαγόρας Σαµαράς, καθώς και ο ορισθείς Υπάλληλος του ∆ήµου κος Γερόλυµος Σωτήριος για την τήρηση των Πρακτικών.
      Στην συνέχεια ο Πρόεδρος Βασίλης Μουρκούσης εισηγούµενος το 1o Θέµα Ηµερήσιας ∆ιάταξης είπε τα εξής: 

     Με το π.δ. 110/2012 το Ειρηνοδικείο Ξηροµέρου συγχωνεύεται στο Ειρηνοδικείο Μεσολογγίου και σταµατά να λειτουργεί από 1η Ιανουαρίου 2013 , µε αποτέλεσµα πλέον οι αστικής και ποινικής φύσεως υποθέσεις να εκδικάζονται στο Μεσολόγγι. 
      Πρέπει να σηµειωθεί ότι το Ειρηνοδικείο Ξηροµέρου λειτουργούσε ως µεταβατική έδρα για τα Ποινικά ∆ικαστήρια. 
      Η απόφαση αυτή της Κεντρικής Εξουσίας έρχεται να ερηµώσει εντελώς την περιοχή της πόλης του Αστακού και κυρίως του ∆ήµου µας αφού είναι η τρίτη κατά σειρά υπηρεσία η οποία αποµακρύνεται από την έδρα του ∆ήµου µετά την ∆.Ο.Υ. και το ΙΚΑ. 
     Τα προβλήµατα που δηµιουργούνται πλέον είναι πολλά και επικεντρώνονται στην ταλαιπωρία των διαδίκων για την εκδίκαση των υποθέσεων του, των δηµοτών µας για την άµεση, γρήγορη και µε λιγότερα έξοδα εξυπηρέτηση τους αλλά και τον οικονοµική απώλεια εισοδηµάτων των επαγγελµατιών της πόλης του Αστακού .
        Ο ∆ήµος µας πλέον µε την τόσο µεγάλη εδαφική του επιφάνεια στον τοµέα της αµεσότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών του απογυµνώθηκε εντελώς. 
       Θα πρέπει να ενηµερωθεί το σώµα για τις ενέργειες του ∆ηµάρχου, ο οποίος κατάφερε να αποσπάσει την υπόσχεση του υπουργού Αντώνη Ρουπακιώτη και του υφυπουργού κου Καραγκούνη ότι το Ειρηνοδικείο Αστακού θα διατηρηθεί ως µεταβατική έδρα.
        Ωστόσο όµως για να γίνει αυτό ο δήµος υποχρεούται να παραχωρήσει ακίνητο για τη µεταστέγασή του. Για το λόγο αυτό προτείνεται το νεοκλασικό που αγοράστηκε επί δηµαρχίας Παναγιώτη Στάϊκου, από το οποίο θα παραχωρηθεί ένα µέρος για το σκοπό αυτό. 
       Πέραν των ανωτέρω θα πρέπει να προχωρήσουµε σε ενέργειες υπαγωγής των ενοτήτων Αλυζίας και Φυτειών στο Ειρηνοδικείο Ξηροµέρου, ώστε η δικαστική ύλη να είναι ικανή και για τη µετέπειτα διατήρησή του λόγω του όγκου των υποθέσεων του αλλά και διότι δεν είναι δυνατό οι δηµότες του δήµου µας να υπάγονται σε δικαστήρια άλλα πέραν εκείνου της έδρας .

       Έπειτα από τα ανωτέρω, ο Πρόεδρος κάλεσε το Συµβούλιο να πάρει σχετική απόφαση. Το Συµβούλιο αφού άκουσε την εισήγηση του Προέδρου, µελέτησε τα ανωτέρω έγγραφα και τις σχετικές διατάξεις και µετά από διαλογική συζήτηση
 ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ ΟΜΟΦΩΝΑ
α) Την παραµονή του Ειρηνοδικείου Αστακού και στέγαση αυτού σε κτίριο που παραχωρεί ο ∆ήµος Ξηροµέρου
β) αιτείται την εφαρµογή του Ν. 3852/2010 και στην ∆ικαιοσύνη µε την υπαγωγή των ∆ηµοτικών Ενοτήτων Αλυζίας και Φυτειών στην αρµοδιότητα του Ειρηνοδικείου Αστακού.

Αυτή η Απόφαση έλαβε αύξοντα Αριθµό 198 / 2012.

     Αφού εξαντλήθηκαν τα θέµατα της ηµερήσιας διάταξης λύεται η συνεδρίαση.
      Για το ανωτέρω θέµα συντάχθηκε το παρόν πρακτικό και υπογράφεται ως κατωτέρω.

Ο Πρόεδρος Τα Μέλη
Ακολουθούν Υπογραφές
ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ

Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΤΟΥ ∆.Σ.       Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ     ΓΕΡΟΛΥΜΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ

1 σχόλιο:

  1. ΚΥΡΙΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΤΟΥ ΑΣΤΑΚΟΥ ΑΝ ΚΑΛΑΒΑΤΕ ΣΗΜΕΡΑ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΒΟΝΙΤΣΑΣ ΚΟΥΒΑΛΗΣΕ ΣΤΗΝ ΒΟΝΙΤΣΑ ΤΟ ΕΙΡΗΝΟΔΙΚΕΙΟ ΜΥΤΙΚΑ.ΚΑΙ ΕΣΕΙΣ ΚΟΙΜΑΣΤΕ...ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΤΕ ΤΩΡΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο