Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μήνυμα Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά για τον Ετήσιο Έρανο της Αγάπης


           Με  τη φράση «Πόσοι αλήθεια αδελφοί μας εφέτος θα έχουν τα απαραίτητα αγαθά για να εορτάσουν και να χαρούν τις μεγάλες εορτές;», καλεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. ΚΟΣΜΑΣ τους χριστιανούς της Τοπικής μας Εκκλησίας, να συμμετάσχουν στον ετήσιο ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ που διοργανώνει και φέτος η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, από 2ας Δεκεμβρίου έως 23ης Δεκεμβρίου 2012, σε όλες τις ενορίες των πόλεων και των χωριών της Ιεράς Μητροπόλεως.
         Για το σκοπό αυτό ο Σεβασμιώτατος απέστειλε εγκύκλιο σημείωμα προς τον ιερό κλήρο και το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Μητροπόλεως:

Αγαπητά μου παιδιά,
    Πλησιάζουν οι μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας μας, πλησιάζουν, έρχονται Χριστούγεννα, έρχεται η αρχή του νέου έτους.
       Όπως πάντοτε, έτσι και εφέτος, κάθε οικογένεια και μάλιστα τα παιδιά μας θέλουν να ζήσουν τις μεγάλες γιορτές, με τις απαραίτητες συνθήκες, τα απαραίτητα υλικά αγαθά, το ζεστό οικογενειακό φαγητό, τα απαραίτητα ενδύματα, τα παιδικά παιχνίδια.......



     Εφέτος περισσότερο από τα προηγούμενα χρόνια, μαζί με τις ετοιμασίες για τον επιθυμητό εορτασμό, συμπορεύεται κι ένα όχι ευχάριστο ερώτημα: «Πόσοι αλήθεια αδελφοί μας εφέτος θα έχουν τα απαραίτητα αγαθά για να εορτάσουν και να χαρούν τις μεγάλες εορτές;».
      Είναι γνωστή σε όλους μας η οικονομική αφαίμαξι που έχει επιβληθή, αλλά και η φοβερή οικονομική δυσπραγία και ανεργία του ελληνικού λαού μας.
      Ζούμε καθημερινά στη διακονία μας απερίγραπτες σκηνές, οι οποίες φανερώνουν την φτώχεια και την στέρησι αδελφών, την παντελή έλλειψι ακόμη και των στοιχειωδών αγαθών και αναγκών για να ζήση και να επιβιώση η οικογένεια.
      Τώρα, τις ημέρες των εορτών είναι εμφανέστερη και πιο αποκαλυπτική η στέρηση και η ανάγκη.
       Η Ιερά Μητρόπολις εξαντλεί όλες τις δυνατότητές της και προσφέρει ο,τι είναι δυνατόν για την κάλυψι αναγκών, για την παρηγορία και την ανακούφισι των συνανθρώπων μας: Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο, φιλόπτωχα ενοριακά ταμεία, συσσίτια σε διάφορες πόλεις, κοινωνικά παντοπωλεία, προσφορά ρουχισμού, βοήθεια φοιτητών και φοιτητριών στις σπουδές τους, κοινωνικά φροντιστήρια στο Μεσολόγγι και Αγρίνιο και άλλες προσφορές αγάπης, δεν έπαυσαν ούτε θα παύσουν χάριτι Θεού να προσφέρουν και να στηρίζουν τους αδελφούς.
       Οι ανάγκες όμως είναι μεγάλες και γίνονται μεγαλύτερες όσο προχωρούμε, γι’ αυτό και με δισταγμό γράφω και σας απευθύνω αυτή την Εγκύκλιο. Ζητώ συγγνώμη από όλους και όλες σας, αλλά τολμώ να σας γράψω και να σας ικετεύσω.
         Δεν μπορώ να κωφεύσω, να αγνοήσω, να περιφρονήσω τις επίμονες και δυνατές φωνές, τις κραυγές πολλών αδελφών, που ζητούν ψωμί και γάλα για τα παιδιά τους.
       Το διακηρύσσω, έχετε προσωπικές ανάγκες, αλλά συγχρόνως πιστεύω πως είσθε έτοιμοι να μοιράσετε το φαγητό σας με τους πιο πεινασμένους αδελφούς. Γι’ αυτό τολμώ κι εφέτος να σας ζητήσω την προσφορά σας στον εφετεινό «ΕΡΑΝΟ ΑΓΑΠΗΣ» της Ιεράς Μητροπόλεώς μας.
       Δεν σας πιέζω, ούτε σας αναγκάζω. Άλλωστε δεν έχω το δικαίωμα. Πατρικά σας παρακαλώ. Εάν θέλετε, εάν μπορείτε, εάν εγκρίνετε, προσφέρατε το δίλεπτό σας.
         Χωρίς κριτική και γογγυσμό, όλοι μας ας προσφέρουμε για να μην πεινάση κανείς στην Ιερά Μητρόπολί μας. 
     Προσφέροντας στον Έρανο Αγάπης, μπορεί να στερηθούμε κι εμείς κάτι. Όταν όμως γνωρίζουμε ότι το υστέρημά μας εχόρτασε πεινασμένους αδελφούς, τότε θα χαιρόμαστε για την στέρησί μας, την ελεημοσύνη μας και θα δοξάζουμε τον ελεήμονα Σαρκωθέντα Κύριό μας.
   Ο Ερανος της Αγάπης θα διενεργηθεί από 2ας Δεκεμβρίου έως 23ης Δεκεμβρίου 2012.

Αγαπητοί,
     Σας ευχαριστώ και σας συγχαίρω. Εύχομαι με την προσφορά της ελεημοσύνης σας στον Έρανο της Αγάπης να ετοιμάσετε περισσότερο τον εαυτό σας για να γονατίσετε άξια στη Βηθλεεέμ τα εφετεινά Χριστούγεννα, να ενωθήτε με το Γεννηθέντα Χριστό μας, να κάνετε την ψυχή σας παντοτεινή φάτνη για να αναπαύεται ο Σαρκωθείς Θεός και Σωτήρας μας.
Καλή Τεσσαρακοστή. Καλά και άγια Χριστούγεννα. 

Με την αγάπη του Χριστού μας,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
† Ο ΑΙΤΩΛΙΑΣ  ΚΑΙ  ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ  ΚΟΣΜΑΣ

1 σχόλιο:

  1. "Τις ασθενεί και ουκ ασθενώ; τις σκανδαλίζεται και ουκ εγώ πυρούμαι;"
    Η κρίση και η απαισιοδοξία τις οποίες βιώνουμε εντονώτερα το τελευταίο διάστημα, μας έχουν κάνει να αναθεωρήσουμε αρκετά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και ο τρόπος με τον οποίο ζούσαμε ως χθες, μέσα σε έναν άκρατο υλισμό, αλλά και ατομισμό, όπου η έγνοια μας για ταλαιπωρημένους και αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας απουσίαζε παντελώς από την καθημερινότητά μας. Η Μητρόπολή μας, υπό τον συντονισμό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας με την μεγάλη ευαισθησία που τον διακρίνει, με τις λιγοστές της δυνάμεις, έχει αναπτύξει ένα τεράστιο δίκτυο αλληλεγγύης, με συσσίτια φαγητού, κοινωνικά παντοπωλεία, στέγες γερόντων, κοινωνικά φροντιστήρια, κεντρικό φιλόπτωχο ταμείο κ.α, σε όλο το νομό μας και προσπαθεί καθημερινά να το διευρύνει. Χρέος μας είναι λοιπόν, έστω αυτή τη ΜΙΑ φορά το χρόνο, εξ αφορμής του εράνου αγάπης, να συνδράμουμε με όσες δυνάμεις έχουμε στο τεράστιο έργο που πραγματοποιείται καθημερινώς. Είναι τα μόνα χρήματα που πιάνουν τόπο πραγματικά. Ας ευαισθητοποιηθούμε και ας συμμετάσχουμε όχι μόνο με την προσωπική μας χρηματική συμβολή, αλλά και με τη διάδοση της προσπάθειας και την παρότρυνση σε όλους τους γνωστούς μας να βοηθήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο