Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2012

Β. Μουρκούσης: «Κόλλησε» η επέκταση του Σχεδίου Πόλης Μύτικα


           Παρέμβαση του Προέδρου του Δημοτικού συμβουλίου Ξηρομέρου Βασίλη Μουρκούση, με θέμα: «Επέκταση  σχεδίου πόλης Μύτικα: Γιατί δεν προχωράει και δεν εγκρίνεται η μελέτη;». 
     Με ανοικτή επιστολή του προς Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Καλαφάτη Σταύρο και με κοινοποίηση στους βουλευτές του νομού και στον Δήμαρχο Ξηρομέρου ζητά να επιδείξουν το ανάλογο ενδιαφέρον και να  φροντίσουν να εγκριθεί η μελέτη επέκτασης του Σχεδίου Πόλης Μύτικα, ώστε να ανοίξει μια νέα εποχή για τον ΜΥΤΙΚΑ, που ασφυκτιά  και δεν αναπτύσσεται όπως του αξίζει, αφού ο οικισμός περιορίζεται από το 1936 στα στενά πλαίσια του Παλαιού Σχεδίου, χωρίς δυνατότητα επέκτασής του…
Αναλυτικά:......



 ΘΕΜΑ: ΕΠΕΚΤΑΣΗ  ΣΧΕΔΙΟΥ ΠΟΛΗΣ ΜΥΤΙΚΑ: ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΓΚΡΙΝΕΤΑΙ Η ΜΕΛΕΤΗ;

Κύριε Υπουργέ,

Ζητάμε την συμπαράστασή σας για την επίλυση αυτού του ζωτικού προβλήματος του Μύτικα.
         Το έτος 1992 η τότε Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας ανέθεσε σε μια ομάδα μελετητών τη σύνταξή της μελέτης « ΚΤΗΜΑΤΟΓΡΑΦΗΣΗ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΗΣΗ ΚΑΙ ΠΡΑΞΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΜΥΤΙΚΑ».
       Το κόστος της μελέτης ανέλαβε εξ ολοκλήρου η Νομαρχία.
         Αφού πραγματοποιήθηκε η κτηματογράφηση της υπό ένταξη περιοχής, στη συνέχεια εκποιήθηκε η πολεοδομική μελέτη. Αφού υπήρξε η αναγκαία διαβούλευση με την τότε Κοινότητα ΜΥΤΙΚΑ και αφού εξετάσθηκαν οι υποβληθείσες συστάσεις, η τελική πρόταση υπεβλήθη στην Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας για τελική έγκριση το έτος 1994.
    Στη συνέχεια, αφού μεσολάβησαν διάφορες καθυστερήσεις των υπηρεσιών (οριοθέτηση ρεμάτων κ.λ.π) και αφού εν τω μεταξύ η υπάρχουσα νομοθεσία για έγκριση από την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ της Πολεοδομικής μελέτης άλλαξε και απαιτείται πλέον έγκρισή της από το ΥΠΕΚΑ με έκδοση ΠΡΟΕΔΡΙΚΟΥ ΔΙΑΤΑΓΜΑΤΟΣ, η εγκριθείσα από την Νομαρχία μελέτη υπεβλήθη στο ΥΠΕΚΑ για τελική έγκριση και έκδοση Π.Δ. Το έτος 2005 το ΥΠΕΚΑ με έγγραφό του ζήτησε διάφορα συμπληρωματικά στοιχεία για την έγκρισή του φακέλου.
         Τα στοιχεία υπεβλήθησαν άμεσα και από τότε, δηλαδή από το έτος 2005 μέχρι και σήμερα αναμένεται απάντηση. Το ΥΠΕΚΑ δεν απάντησε εγγράφως ότι κάτι λείπει ή κάτι άλλο. Από το 2005 μέχρι σήμερα, ανάλογα με τον Διευθυντή ( που αλλάζει συχνά, όποτε αλλάζει η κυβέρνηση)μας απαντάει προφορικά και επικαλείται διάφορες προφάσεις, χωρίς όμως να απαντά υπεύθυνα και εγγράφως.
          Ο φάκελος είναι χρεωμένος σε μία συγκεκριμένη υπάλληλο (κα ΠΑΤΕΛΗ), στη Δ/νση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΚΑ από το 2006 περίπου και δεν έγινε μέχρι σήμερα η εισήγησή της στο αρμόδιο Συμβούλιο του ΥΠΕΚΑ για έγκριση της μελέτης. Επικαλείται διάφορα (φόρτο εργασίας κ.λ.π), αλλά μέχρι σήμερα ελάχιστη πίεση ασκήθηκε από τις ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ για την έγκριση της μελέτης.
        Κύριε Υπουργέ, 
     πρέπει να ασκήσετε διαρκή πίεση στο ΥΠΕΚΑ μέχρι να εγκριθεί η μελέτη. Χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να γίνει παρέμβαση στον αρμόδιο Υπουργό. Μέχρι σήμερα παρατηρούμε μόνον αδιαφορία για την τύχη της μελέτης από όλες τις Αρχές, παρότι απ’ ότι πληροφορούμαι χρόνια τώρα απαντούν στους ερωτώντες συμπολίτες μας και τάζουν ότι « η μελέτη είναι έτοιμη για ΦΕΚ» ενώ ούτε η Εισήγηση στο αρμόδιο Συμβούλιο δεν έχει γίνει. Αν γίνει και αν εγκριθεί από το Συμβούλιο, τότε πρέπει να γίνει επεξεργασία Π.Δ. από το ΥΠΕΚΑ, να υποβληθεί για έλεγχο στο ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ της ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (Σ.τ.Ε) και αν εγκριθεί, να εκδοθεί το Π.Δ. και να δημοσιευθεί στο ΦΕΚ.

     Κύριε Υπουργέ,
ας επιδείξετε το ανάλογο ενδιαφέρον και ας φροντίσετε να εγκριθεί η μελέτη, ώστε να ανοίξει μια νέα εποχή για τον ΜΥΤΙΚΑ, που ασφυκτιά  και δεν αναπτύσσεται όπως του αξίζει, αφού ο οικισμός περιορίζεται από το 1936 στα στενά πλαίσια του Παλαιού Σχεδίου, χωρίς δυνατότητα επέκτασής του.

 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

ΜΟΥΡΚΟΥΣΗΣ Χ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι λες γι αυτό αγαπητό Ξηρόμερο